Uzman Üye
Tesekkür: 67
264 Mesajina 549 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
|
Sayın Fedakaradam, sanırım siz benim anlatmak istediğim konunun özünü anlamamışsınız. Ben bırakın bahsettiğiniz konuda ki evliliğin normal olduğunu söylemeyi, birden fazla evlenmenin Allah tarafından önerilmediğini, adaletli olmadığını anlatmaya çalışan birisiyim, yazımda da bunu söyledim. Benim anlatmak istediğim, Rabbimin vermediği bir hükmü, asla peygamberimizin vermeyeceğini anlatmaya çalışmaktır. O devirde böyle bir evlilik yapmak isteyene, bu doğru olmaz diyerek karşı çıkmış engellemiş olması çok da normaldir. Önemli olan bunun hüküm bazında, sanki Allahın verdiği hükümler gibi algılamamak gerektiğidir. Tekrar söylüyorum, Allah adaletli bir evlilik için tek eşliliği önermişse bizlere, bizlerin yapması gerekende tek eşli olmaktır, ama kendimizce Rabbin vermediği hükümler vererek bunu yapmamalıyız, çünkü bu durumda yanlış yollara da onay vermiş oluruz.
Söylediğiniz şu cümleye inandığınız sürece, rabbimin onlarca ayetine iman etmediğinizi de size hatırlatırım. Önce cümlenizi yazalım.
(Allah, Kur'an'da her şeyi açıkça ve net bir şekilde açıklamadığına göre, siz bu mesele konusunda fetva veremezsiniz.)
Aşağıdaki ayetleri lütfen dikkatle düşünün, acaba sizin söylediğiniz cümleye onay veriyor mu?
Araf 174: Biz, ayetleri işte bu şekilde ayrıntılı kılıyoruz ki, hakka dönebilsinler
İsra 89. ; Yemin olsun, biz bu Kur'an'da, insanlar için her benzetmeden nice örnekler sıraladık. Ama insanların çoğu inkâr ve nankörlükten başka bir şeyde diretmediler. Kehf Sur54. ayet; Yemin olsun, biz, bu Kuran'da, insanlar için her türlü örneği değişik ifadelerle gözler önüne koyduk. İnsan ise varlığın, tartışmaya en çok tutkun olanıdır.
Yunus 111:…. her şeyi ayrıntılı kılıcıdır. İnanan bir topluluk için de bir kılavuz ve bir rahmettir.
Nur 34: Yemin olsun ki, size, gerçeği açık-seçik anlatan ayetler…..
Enbiya 10; Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız şerefiniz yalnız ondadır. Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız?
Nisa 174. ; Ey insanlar! Size Rabbinizden apaçık, çok parlak ve güçlü bir kanıt gelmiştir. Biz size, her şeyi açık seçik gösteren bir ışık gönderdik.
Nahl 89…… Sana bu Kitap'ı indirdik ki her şey için ayrıntılı bir açıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Müslümanlara da bir müjde olsun….
Nahl 64 ; Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun.
Yunus Suresi 15. Ayetlerimiz onlara açık-seçik parçalar halinde okunduğu zaman…….
Araf Suresi 52 : Yemin olsun ki, biz onlara, ilme uygun biçimde, ayrıntılı kıldığımız bir Kitap getirdik. İnanan bir topluluk için bir kılavuz, bir rahmettir o.
Yukarıdaki ayetleri okudunuz. Söylediğiniz gibi, Allah kur’an ayetlerinde her şeyi açıklamadığını mı söylüyor, yoksa tam tersine her şeyi açıkladığını, hatta aynı konudan değişik örnekler verdiğini mi söylüyor? Karar sizin. Bana siz bu konuda fetva veremezsiniz demişsiniz. Çok doğru fetvayı, hükmü veren zaten Allah benim diyor. Bizlere düşen rabbin önerdiği gibi, ayetleri düşünüp, akıl edip onları anlamaya çalışmaktır. Bende aynen böyle yapıyorum ve diyorum ki, hükmü veren Allah tır, ayırt edip çözüm getirenlerin en hayırlısıdır diyor ve şu ayeti asla unutmuyorum.
Zühruf 44: Doğrusu Kur'an, sana ve kavmine bir öğüttür. İleride ondan sorumlu tutulacaksınız.
Allah sizleri bu kitaptan sorumlu tutacağım diyorsa, bu kitapta verilmeyen hiçbir hükümden de, sorumlu tutmayacaktır. Bizlere düşen kur’anın bir ayetinin bir kelimesine bakarak onu anlamaya çalışmak yerine, kur’anı bir bütün olarak, ayetlerle bağlantı kurup onu anlamaya çalışmak olmalıdır. Doğruyu gerçek doğruyu Rabbim bilir. Bizlere düşen onu anlamaya çalışmaktır. İmtihanımızın özü de burada saklıdır. Onu arayıp bulmak, ortaya çıkarmak bizlerin asıl görevi olmalıdır.
SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
|