Simdi bu izahatimin isiginda senin meselene gelelim.. Bu namazi nasil kilacagiz?
Camilerde kilanan namazin yada okunan ezanin degismesi gerekmiyor. Bir ittifak ve ortak bir formda kilinmasinda hic beis olmadigi gibi boyle kalmasinida siddetle savunuyoruz. Ancak altini cizmek istiyorum…. Namaz=Salat degildir. Namaz, salatin fonksiyonlarindan biridir. Sozun ozu sadece namaz kavrami uzerinde konusmak gerekirse camilerde kilinan bu namazin, tum muslumanlarin uzerinde ittifak ettigi sekilde eda edilmesinde mahzur yoktur ve bu sekilde surdurulmesinde de mahzur yoktur.. Aksi bir durum baska sikintilara yol acar. Ancak salatın gercek mahiyetininde bilinmesi ve uygulanmasi gerekmektedir.
Peki simdiki bu namaz gunumuze nasil ulasmistir dersen eger; emin ol hadislerle ulasmadi. Herkes gibi sende bende, dedemde, babamda ve cocugumda aynen bizlerde ve oncekilerde oldugu gibi, bizlerden sonrakilere ulasacagi gibi, gorsel bir sekilde taklit ederek yaptik. Hic birimiz namazi hadislerden ogrenmedik. Gorerek ve taklit ederek ogrendik. Hic kimse bastan sona namazin anlatildigi bir hadis metni getiremez karsima. Yok cunku. Namazin asli gorerek taklittir. Senin fikih kitabi dedigin yada namaz hocalari dedigin kitaplarda da bu boyledir. Atasindan dedesinden babasindan gorduklerini yazmislardir bu kitaplara…
Peki sikınti nedir dersen? Sikınti sudur kardesim. Ornegin, kimse Allahin emretmedigi bir vakti, bu vakitte de namaz kilacaksin diye emredemez. Kul isterse 10 vakitte kilar kime ne! Kuranda bildirilen 3 ise, vakit 3'dur. Sen cikip bunu 5 leyemezsin. İsteyen 5 de kilar amma, sen cikip Allah 5 vakit emretti diyemezsin. Hele Peygamberi Allahla pazarlik edip 19 dakkada bir vakit namazdan, yani 50 vakitten 5 vakte dusurdugunu iddia edemezsin. Edersen karsinda beni ve akledebilen diger muvahhidleri bulursun. Boyle kulunun ne halde oldugunu bilmeyen bir Tanri cikartirsan karsimiza, ki Kulluga layik olmaz bu Tanri. Cunku kulundan haberi yok. 19 dakikaya 1 vakit namaz duser ki, her namaz en az 15 dakika surer kimse camiden cikamaz... Benim Rabbim muslumanlar adini taktigi bu ummete bunu reva gormez. Onu tenzih ederim. Bu kuranin Allahi degil, Musriklerin uydurdugu Tanridir. Biz bunlara Laaaaaa cektik resulu bildigimizden beri…. Bunun gibi Resule yamanan onun beklide agzindan yada fiiliyatindan cikmamis bir suru unsur maalesef yillar icerisinde ona mal edilmis ve sonraki nesiller bunu hakkiyla sorgulamadigi icin, bu degisimlerin onu alinamamis sonucta onumuze bambaska bir din gelmistir. Mucadele edenlerde bir sekilde egale edilmis, susturulmus, sapik ilan edilmis, adina reformist denmis, selef denmis, vahhabi denmis, bir sekilde yaftalanmis, resulu kabul etmiyorlar ona postaci diyorlar denmis, icablarina bakilmis, yada sehit edilmislerdir. Bir postacinin tasidigi mektubu okumadigini, birakin okumayi iceriginden mesul olup birde ustune onun icindekileri uygulamak zorunda olmadigini bilemyen cahil kardeslerim, asil mektubun kuran oldugunu ve resulun tasidigi mektubu bizzat yasadigini, anlayamislardir. Kitaba uymann resule uymak oldugunu idrak edememislerdir. Adimiz muslumandir, Ve yolumuzun İbrahim gibi haniflik yolu oldugunu soylemistir. Allah bizlere bu ismi vermistir ve hepimize yeter. Bizler sadece muslumaniz.
Toplu namazda (salatta demiyorum) evet gunumuzde uygulanan sekli bozmanin anlami yoktur. Ancak bireysel namazlarda ise kul ister ananesine uygun sekilde namazi kilar isterse Rabbinin karsinina ogunku ruh haline bagli olarak, bir asker gibi dimdik ve gururla cikar, dilerse mutavazi ve boynu bukuk, dilerse 10 secde yapar, dilerse 40 dakka secdeden kalkmaz. Dilerse Kurandan ayetler okur, dilerse icinden geldigi gibi yakarir. Dilerse rukusunu kisa tutar, dilerse onun karsisinda hasyetten belini dogrultamaz. Bu kisiye baglidir. Nasil ifade ediyorsa odur. Muhim olan o maneviyati icinde hissetmesidir. Ha bozuldu ha bozulacak korkusu ile kilinan namazda ruh falan yoktur.
Sozun ozu; Ben yazmayi pek beceremem. Amma guzel konusurum. İnanmadigimi anlatamam. Yapmadigimi soyleyemem. Ben Allah beni neye ulastirdi ise onu soylerim onu bilirim. Dilerim ki Rabbimiz bizleri suan uzerinde bulundugumuzdan daha dogruya eristirir..
Selam ve dua...
Rabbim! ilmimizi, anlayışımızı, imanımızi ve sıdk üzere yakinimizi çoğalt! Rabbim! gerçeğe erdirdikten sonra kalplerimizi o gerçekten saptırma; bize indinden rahmet bağışla; kesinlikle sen sonsuz bağışlarda bulunansın. Rabbim! Dünyada ve ahirette sen bizim velimizsin. Bizim canımızi müslüman olarak al ve bizi iyilere kat. Rabbim! Ayrılığa düştükleri şeyler konusunda kulların arasında en iyi sen hükmedersin. Rabbimiz bizi, suan üzerinde bulundugumuzdan daha doğru olana ulaştır.
Konu Derin Düşünce tarafından (20. February 2011 Saat 04:09 PM ) değiştirilmiştir.
|