Selamlar,
Bir proje olması çok güzel ve projelerinin içinde çok doğru tesbitleride var.Ama totaline bakarsak ekonomik modellerinin ayakları yere basmıyor ve bazı tutarsızlıklar var.Örneğin faiz konusunda faizin maliyet enflasyonuna neden olduğunu iddia ediyorlar.Yani faizin ortadan kalkması ile enflasyonda nisbi düşüş olacağını iddia ediyorlar.(Başbakanımızda aynı fikirde)
Ben de soruyorum.Şu anda gelişmiş ülkelerde faizler 0-1 aralığında değişiyor.Hatta enflasyondan arındırırsak Reel faiz - bile olabilir.Bu sebeple bunlar enflasyona endeksli tahvilleri çıkardılar.Peki faiz oranlarının bu kadar düşmesine rağmen son iki senede neden emtia fiyatlarında çılgınca yükselişler oldu?Hepiniz yaşıyorsunuz artık evlenene veya çocuğu olana rahatlıkla bir çeyrek altın takabiliyormusunuz?Demir,çimento,bakır,Pamuk fiyatları aldı başını gitti.Peki niye?
Faizden reel getiri sağlayamayan sermayenin gideceği üç ana yer kaldı.1-Hisse Senedi Piyasaları 2-Forex piyasaları 3-Emtia piyasaları
Dikkat ederseniz son birkaç yıldır tüm dünyada spekülatif nedenler ile hem hisse senetleri hem de emtia fiyatları arttı.Buna ekonomide balon deniliyor.Yani balonlar şişti.Peki ne oluyor balon şişerken,Maliyetler hammadde fiyatları ile orantılı artınca,kredi faizlerinin düşmesi nedeni ile insanların kredi kullanarak daha fazla tüketmesi buna eklenince,malın fiyatı hem talep hem de maliyet artışı nedeni ile hızla artmaktadır.İnsanların satın alma gücü ise paralel artmadığı için bir müddet sonra alım satım durmakta ve durgunluk,işsizlik gelişmekte.Bu arada kuzey afrika ülkelerinde gördüğümüz gibi ayaklanmalarda başlamaktadır.Günde birkaç dolara çalışan insanlar artık ailelerini geçindiremez duruma düşmektedirler.Daha sonra talebin durması nedeni ile fiyatlar hızla aşağı çekilmekte ve deflasyon oluşmaktadır.Biz buna kriz diyoruz.İşsizliği ve batık borç miktarını artıran bir duruma düşülmüş olunuyor.
Dünyadaki sermaye sahiplerinin elinden birikmiş sermayeyi alamıyacağımıza göre(keşke mülk eşit ve adil tekrar paylaştırılsa)ne yapmak lazım ona bakacağız.Ütopik para basarım faizi sıfırlarım modeli ile bu işler yürümez.Türkiye net ithalatçı bir ülkedir.Enerji açığı olan ve bu sebeple petrol ve doğalgaz ithal eden büyük cari açık veren bir ülkedir.Dolayısı ile uluslarası piyasalarda fiyatı belirlenen temel emtiaların oluşturacağı enflasyon baskısından para basmak veya faizi sıfırlamak ile kurtulamaz.Bu kadar kolay olsa dünyada 160'dan fazla ülke var,hepsimi işi bilmiyor.Sorunları çözmek için gerçekçi olmak lazım.
Btp'nin şia'ya kayan bir din anlayışı var.Ehli Beyt'i yeni yeni anlayıp bu konuda övücü ama Kuran'a ters şeyler söylüyorlar.Tıpkı Şia'da olduğu gibi seçilmişlik anlayışı ile hareket ediyorlar.Halbuki üstünlük ırkta,ailede,soyda değil ameldedir.Kuran bize bunu böyle söyler ve ehli beyt imamlarıda bunu böyle kabul eder.Bir Kuran mümininin ehli beyt sevgisi onların soyundan sopundan değil,onların Kuran'i gerçekleri savunmaları nedeni ile gerektiğinde canlarını ve mallarını feda etmiş olmaları sebebi iledir.Şiaya doğru başlıyan bu ilginin Türkiye'de yaşayan Caferi topluluğun büyük bir oy kitlesine sahip olmasına bağlıyorum.
Gene de son tahlilde diyebilirim ki,BTP milli bir partidir,samimidir,saygı görmeyi hak eden bir partidir.Ekonomik çözümlerinin bazılarına katılıyorum ama ayakları yere basmalı diyorum.Çünkü ancak Hayalperest olmayanlar hayallerini gerçekleştirebilir.
Selametle...