Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17. March 2011, 10:25 PM   #19
mavera
Uzman Üye

mavera - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 43
65 Mesajina 146 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
mavera is on a distinguished road

[quote=snobyx;9024]
Üstteki yazımda ben bu rakamsal sonuçlara itiraz etmedim.Elbette şu anda görünümde toplam dış borcumuzun GSMH'ya oranı %45 civarlarında ve Mastrich kriterlerini karşılıyor.Ama burada itiraz edeceğim noktalar var.Bu hesaplarda o ülkenin nominal döviz kuru kullanılmaktadır.Bunun aksini kimse söyleyemez ki şu anda TL'sı döviz sepetine karşı minimum %20-30 arasında değerlidir.Eğer kurun gerçek değerini baz alarak GSMH'yı $ cinsinden tekrar hesaplarsanız GSMH %20 düşer.Dış borç ise $ cinsinden sabittir.Türkiye'de ki kur oynamalarından bağımsızdır.(İç borcun içerisinde TL'ye dönüşmüş borç hariç)Dolayısı ile Toplam dış borç/GSMH oranı en az %20 yalandır.

Herkes kurun %20 değerli olduğunu düşünseydi, bu yönde hareket eder, kur yükselir, aradaki fark kapanırdı. Demek ki böyle düşünmüyorlar. Hadi diyelim yine de %20 değerli olsun. Bu durumda borç/gsmh 45/100 yerine 45/80 = 56/100 olup, hala AB kriterini tutuyor olacaktı.

Tamam yeni borç almayalım, bunu da ödeyelim, ama şu anda batakta değiliz. Kaldı ki bizim ülke için bunu söylüyorsanız, ABD dışı tüm ülkeler için farklı bir kur üzerinden bu yeniden hesaplamayı yapmanız gerekir.

Bu konuyu iyi araştırmamışsınız.Sıcak paranın bir kısmı devletin borcudur,bir kısmı mevduat olarak özel bankalarda durur,önemli bir kısmıda borsadadır.Bana inanmayabilirsiniz ama bakın Güngör Uras 29.11.2010 tarihli yani yeni sayılabilecek yazısında ne diyor?

http://www.milliyet.com.tr/oluk-oluk...52/default.htm

Görüldüğü üzere iç borç stokunun 30-35 milyar $'ı devletin yabancılara olan borcudur.Ayrıca bankalarımızında mevduat olarak yabancılara 10 milyar $'a yakın borcu vardır.Yani Dış borç stokumuz 40-45 milyar $ daha fazladır.Borsada duran 70 milyar $ civarındaki parayı hesaba bile katmıyorum.Bu paraların Türkiye'de ilelebet kalacağını sanmak saflıktır.

Adam geldi, parasını bozdurdu, imkb'ye gitti, x şirketinin hissesini aldı. Bana bunun neresinin kamunun borcu olduğunu söyler misiniz? Kamu, kurlar oynamasın, üretime yönelmeyen para gelmesin gibi düzenleyici rol üstlenebilir.

Zaten bütün problem cari açıktır.Ülkemiz toplamda ürettiğinden fazla tüketen,geleceğin hesabını yapmadan geçmişin değerlerini tüketerek zaman harcayan bir durumdadır.Bu sene 50 milyar $ açık verdik.Devlet bütçemiz küçük açık verincede seviniyoruz.Faiz dışı fazla ile övünüyoruz.Mevcut borçların ödenmesi gereken faizi ise eklenince fazla açığa dönüyor.Peki biz ne yapıyoruz.Borçları çalışarak ödemek yerine ya yeni borç alıyoruz yada elimizdeki şirketleri yabancılara satıyoruz.Tüm Cumhuriyet hükümetlerinin yaptığı özelleştirmenin %78'i son 8 yılda yapıldı.31 milyar $ kamu şirketleri satılarak borç finanse edildi.O da yetmedi birçok özel şirket ve banka da yabancılara blok satıldı.İsim vermiyeceğim çünkü kamuoyu tarafından malum şirketler bunlar.Toplamda net rakam tam olarak bilinmese bile 50 milyar $'ın üzerinde şirket yabancılara satıldı.Yani döviz ihtiyacımız 50 milyar $ eksilmiş oldu.

Cari açık için 80'lerden bu yana ciddi bir önlem alındığını malesef ben de görmedim. Cari açık birikir, birikir, patlar, cari fazla veririz, sonra yavaş yavaş açılıp aynı döngüye gireriz. En azından geçmişte gördüğümüz bu oldu.

Herşeyi yabancılara satmak ne kadar hoşnutsuz ise, kamunun elinde kalan şirketlerin içinin yandaş kişilerle doldurulup verimsiz çalışması, sonra da ettiği zararın milletçe karşılanması da pek farklı değil.

Söylediklerinize aynen katılıyorum.Zaten özellikle bu konularda yazmamım sebebi bu.Artık milletçe üreterek,katma değer yaratarak büyüyen bir ekonomi modeline geçmeliyiz.Geçmişten kalan değerlerimizi satarak,borcu ilave borçla döndürerek ancak gelecek nesillere felaket miras bırakırız.Bundan dolayı Rabbimizin önünde hesap veremeyiz.Çok değil 100 sene önce borç nedeni ile koca bir imparatorluğu yıkan bir milletiz.Bundan ders almamız gerekirken hala ne yazık ki aymazlığımıza devam ediyoruz.Umarım çok geç olmadan uyanırız.

Yönetenlere düşen sağlıklı bir yapıyı kurmak ve işletmek, bireylere düşen de bu bilinç ile hareket etmek

[quote]
mavera isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla