hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Kur’an

Seçenekler Stil
Alt 18. October 2012, 01:01 PM   #61
aorskaya
Uzman Üye

Tesekkür: 110
268 Mesajina 414 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
aorskaya will become famous soon enoughaorskaya will become famous soon enough

Alıntı:
pramid Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Azrail kelimesi hangi dinin mahsulü ?

Din dili ? Komik, millet gerçeği görmesinler diye mi uydurmuşlar ne

Bizler eski dini terk edeli çok oldu.

Hayatın taa kendisi din!
Sihirbazın şapkadan tavşan çıkarmasındaki numaralar gibi numaralara başvurmaktan vazgeçip, doğrudan eleştirdiğin şeyleri açık, kolay anlaşılır yazarsan herkes anlar herhalde... Yoksa, monolog yapmaya devammı? Bunun konumuzla ne ilgisi vardı?

selamlar,
aorskaya
aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18. October 2012, 01:08 PM   #62
pramid
Uzman Üye

Tesekkür: 191
545 Mesajina 1.168 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
pramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud of

Sihirbazlar insanı kandırır. Doğaya konulmuş yasaları çarptırarak sunarlar. Akletmeyenler de asayı yılan zanneder.
pramid isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 18. October 2012, 06:20 PM   #63
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:

Sihirbazlar insanı kandırır. Doğaya konulmuş yasaları çarptırarak sunarlar. Akletmeyenler de asayı yılan zanneder.
1- Azrail kelimesinin nerden çıktığı neden benim cevaplamam gereken konu olsun. İstiyorsan yazrsın, yoksa islam dışındaki inanışlar benim konuşacağım şeyler değildir.

2- Senin asa'yı yılan zannedenler diye küçümsediğin kimselere karşı kullandığın buı cümleyi yeri gelince sana hatırlatırım. O zaman bu görüşünü savunabilecekmisin, yoksa değiştirecekmisin merak ediyorum.

selamlar,
aorskaya
aorskaya Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
raven (18. October 2012)
Alt 22. October 2012, 05:57 AM   #64
pramid
Uzman Üye

pramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud of

tam anlamıyla yanar döner bir adamsın. Klasik din ehlilin anlayışı.

Hem hadisleri rivayetleri terk ettim diyorsun, hemde onların diktalarını kurana yamamaya çalışıyorsun.

Sen eski din zihniyetinin putlarını kıramamışsın.

Dilin yalan söylüyor.

Senin gibi ehli kitaplara ne denir ?

Eğer, Kitap Ehli iman edip sakınsalardı, elbette onların kötülüklerini örter ve onları 'nimetlerle donatılmış' cennetlere sokardık.

Bak o cennet ortamı yok Niye Çünkü Allaha meleklerine rasullerine ve kitaplarına iman ŞİRK içinde.

Allah müşrikleri rics içinde bırakır.
Alt 23. October 2012, 09:40 AM   #65
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
1- tam anlamıyla yanar döner bir adamsın. Klasik din ehlilin anlayışı.

2- Hem hadisleri rivayetleri terk ettim diyorsun, hemde onların diktalarını kurana yamamaya çalışıyorsun.

3- Sen eski din zihniyetinin putlarını kıramamışsın.

4- Dilin yalan söylüyor. Senin gibi ehli kitaplara ne denir ?

5- Eğer, Kitap Ehli iman edip sakınsalardı, elbette onların kötülüklerini örter ve onları 'nimetlerle donatılmış' cennetlere sokardık.

Bak o cennet ortamı yok Niye Çünkü Allaha meleklerine rasullerine ve kitaplarına iman ŞİRK içinde.

6-Allah müşrikleri rics içinde bırakır.
Yine, fikirlerini savunamayacak pozisyonda olan birinin, fikirler yerine şahıslarla uğraşmayı seçmesine tanık oluyoruz.

1- tam anlamıyla yanar döner bir adamsın. Klasik din ehlilin anlayışı.

Bu, nitelemelerini defalarca ikaz etmeme rağmen sürdürmektesin. Senin bu sözlerin için sadece "selam" deyip geçerken, "kul hakkı" denen olguyuda tam kavrayamamış olduğun, yada önemsemediğin görüntüsü verdiğini hatırlatırım.

2- Hem hadisleri rivayetleri terk ettim diyorsun, hemde onların diktalarını kurana yamamaya çalışıyorsun.

Şahsi galibiyetler peşinde koşmaktan, okuduklarını bile tam anlayamıyorsun!

Ben, "hadise tanık olsaydım (ki bu ancak peygamberimiz döneminde yaşamakla ve ondan işitmekle mümkün olabilirdi, ancak bu nedenle benim ve şimdikiler için imkansızdır), onu reddetmem mümkün değildi, aksi halde müslüman, mümin olamazdım. Ama rivayetleri ise hiç bir şekilde % 100 hadis ispatı yapılamayacağından hadis kabul edemem, onu sadece benim aynı konudaki görüşlerimden daha iyi (kurana da ters değilse) ise alırım dedim.

"Ama, buna rağmen kimseye karşı delil, kaynak olarak kullanmam, kullanmadım" dedim.

Şimdi, bütün yazılarım içinden, buna aykırı sadece bir tane kısım alıntıla, ben hatam için herkesten özür dileyeyim. Ama, yok.

Bu nedenle, sen en azından; "çamur at, izi kalsın" anlayışına düştüğünü gör artık. Benim tek kaynağım kuran, ondan yaşamaya, onu yaşamaya çalışırım.

Ancak, senin yazılarında, anlattığın bazı kısımları desteklemek için rivayetleri delil olarak kullandığına rastlamıştım. Onları bulursam, sana gösteririm. O zaman bu sözlerini de kendin için açıklamak zorunda kalırsın.

3- Sen eski din zihniyetinin putlarını kıramamışsın.

Sen, dedin diye öyle olmuyor. Sen hala, yazılar yerine, "sen şusun, busun" larla dalaşmaya devam etmeyi sürdür bakalım. Böyle yaparak ne kazandığını sanıyorsun bilmiyorum ama, çok kayıplarda olduğunu söyleyebilirim.

4- Dilin yalan söylüyor. Senin gibi ehli kitaplara ne denir ?

Öff, hiç hız kesmeden başkasına yakıştırmaların, bıkkınlık veriyor, trajikomik duruma düşüyorsun.

Rabbime hamd olsun, ben bir kuran müslümanıyım. Müslümana, hala başka şeyler yakıştırmak istiyorsan, müfteri konumuna düştüğünü de gör bari...

5- Eğer, Kitap Ehli iman edip sakınsalardı, elbette onların kötülüklerini örter ve onları 'nimetlerle donatılmış' cennetlere sokardık.

Benim sorunum değil, ehli kitap olanlar düşünsün. Müslüman birine, sırf fikirlerine cevap veremiyorsun diye "ehli kitap" diyebilen birisi olarak sen de düşün...

6-Allah müşrikleri rics içinde bırakır.

Rabbim, aklını kullanmayanları pislik içinde bırakır. İnşallah, ben kuran merkezli akıl yürütmelerimi ölene dek koruyabilirim ve pislikten uzak kalırım. Bütün kardeşlerime, kuran merkezli akıllı yaşamlar dilerim.

selamlar,
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (23. October 2012 Saat 09:43 AM ) değiştirilmiştir.
dost1 (23. October 2012)
Alt 23. October 2012, 01:01 PM   #66
pramid
Uzman Üye

Senin ile bir metod da anlaşalım.

- Kelime kullanımı açısından kuranı yeterli buluyor musun?

- Arapça dil ile ilgili gramer ve kelime oluşumu ile ilgili kalp yöntemi hakkında bilgin nedir ?

- Kuran kendi içerisinde açıklama yaptığını kabul ediyor musun ?

- Kuranın açıklamadığı konu hakkında bizler serbest miyiz ?
pramid Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (23. October 2012)
Alt 23. October 2012, 02:27 PM   #67
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
Senin ile bir metod da anlaşalım.

- Kelime kullanımı açısından kuranı yeterli buluyor musun?

- Kuran kendi içerisinde açıklama yaptığını kabul ediyor musun ?

- Kuranın açıklamadığı konu hakkında bizler serbest miyiz ?
1- Rabbimin kelimeleri tükenmez. Ancak, kuranda bizler için gerekli olan her şeyi açıklayacak yeteri kadar kelimeyi kuranda kullanmıştır.

2- kuran kendi kendini açıklar.

3- Kuranın açıklamadığı konularda herkes serbesttir.

Son olarak şunu söyleyeyim:

Herkes kuran okur. Ancak bazı konu yada hatta ayetleri farklı anlayabilir. Biz müslümanlara düşen, o anladığı yanlışsa, bunu kurandan diğer ayetlerin anlatımlarını da yazarak muhataba gösterebilmektir.

Bu nedenle, kişilerle üstünlük yarışına dönüşecek, din yerine şahsi konulara dönecek, gramer vb. teknik konulara girmeyi gerekli de bulmuyorum, girmek te istemiyorum.

Kurandaki bir konu, kuranda birden fazla ayetle anlatılır. Rabbimizin kelamından daha iyi anlatım olacağını kabul etmiyorum. Bu nedenle, anlaşılamayan yerleri başka ayetlerden de anlatarak gösterelim.

selam,
aorskaya
dost1 (23. October 2012)
Alt 2. November 2012, 09:20 AM   #68
pramid
Uzman Üye

Alıntı:
1- Rabbimin kelimeleri tükenmez. Ancak, kuranda bizler için gerekli olan her şeyi açıklayacak yeteri kadar kelimeyi kuranda kullanmıştır.

Lütfen bu çizgiden ayrılmayalım.

Hadisleri terk ettim demek ile zihniyetimiz değişmiyor. Yıllarca bu zihinle yoğrulmuş ferdlerin, uydurulmuşları kurana uyarlamaları neticesinde bakış açıları değişmeye uğramamaktadır.

Melekler, kitaplar, ahkam hükümleri, ibadetler .... Bu zihini sorgulamaya bunları da katalım inş.

Rabbimiz hatalarımızı affetsin.
pramid Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (2. November 2012)
Alt 2. November 2012, 12:50 PM   #69
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
aorskaya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Alıntı:
Lütfen bu çizgiden ayrılmayalım.

1) Hadisleri terk ettim demek ile zihniyetimiz değişmiyor.

2_a) Yıllarca bu zihinle yoğrulmuş ferdlerin, uydurulmuşları kurana uyarlamaları neticesinde bakış açıları değişmeye uğramamaktadır.

2_b) Melekler, kitaplar, ahkam hükümleri, ibadetler .... Bu zihini sorgulamaya bunları da katalım inş.

3) Rabbimiz hatalarımızı affetsin.
1) Hadisleri terk ettim demek ile zihniyetimiz değişmiyor.

Hala anlamıyorsun kardeşim,

Hadisi tespit etme imkanımız yokki onu kabul yada terk söz konusu olabilsin. Eğer, hadisleri %100 tespit etme imkanı olsaydı, bu şekilde tespit edilen hadisleri terk etmezdim.

Çünkü, kuranı herkesten iyi peygamber açıklayabilirdi ve % 100 peygamber sözü varken de yeniden anlamaya çalışmaya uğraşmak en az zaman kaybı olurdu, fazlasını ise ölçemiyorum...

Ancak, rabbimizin takdiri sonucu, kuranı peygamberden mahrum kalarak kendimiz ve kendimizden daha iyi olan ama peygamber kadar olamayacak kimselerden anlamak zorundayız.

2_a) Yıllarca bu zihinle yoğrulmuş ferdlerin, uydurulmuşları kurana uyarlamaları neticesinde bakış açıları değişmeye uğramamaktadır.

Hadis ile hadis rivayetini hala birbirinden ayırt edemeyişinizi göz ardı ederek, rivayetlerin etkisinden kurtulamayan yani rivayetleri kurana daha baskın tutanların, rivayetlerdeki uydurmaları kurana rağmen tercih etmeleri gerçekten de çok büyük yanlış olup, ebedi cehennem tehlikesi yaratmaktadır.

2_b) Melekler, kitaplar, ahkam hükümleri, ibadetler .... Bu zihini sorgulamaya bunları da katalım inş.

Rivayetçilerin, rivayetleri kurandan öncelikli tutmalarını eleştirip, bunların tehlikesinden bahsederken, rivayetleri reddetmek adına, kurandaki anlatımları, mutlaka rivayetlerin tersine anlamaya çalışanlarında olduğunu görüyorum.

Rivayetlerde, yanlış, uyduruk, saçma çok iddia varsa da, yine kurana ters olmayan ve doğru olan görüşlerde vardır, olabilir, olacaktırda.

İşte, kurandaki gerçeklerin bu doğruyu içeren rivayetle örtüşmesi halinde de, sırf rivayetlere karşı olan tutum yüzünden bu doğruyu terk etmekte yanlıştır.

Melek, kitaplar, ibadetler... Kısaca kuranın bütünü hakkında biz önce kendi anlayışımızı, hiç bir ön yargı olmadan ortaya koyabilmeli, sonra aynı konuda başka görüşlere de bakabilmeliyiz.

Eğer, bizim vardığımız sonuçtan daha mantıklı ve doğru olduğuna inandığımız başka bir görüşle karşılaşıyorsak, bunun rivayette olmasına bakmadan onu kabul edip, bizimkini terk edebilmeliyiz.

Yoksa, rivayet fobimiz yüzünden daha doğruları terkedersek, doğru kabul etmek istediğimiz yanlışları yaşamış oluruzki, bu durumda fayda yerine zarar göreceğimizi bilmemiz gerekir.

3) Rabbimiz hatalarımızı affetsin.

Hata için af dilemeye gerek yoktur.

Hata, zaten bilinmeden yapılan şeylerdir, bilinmeyene güç yetirilmez. Kimseye de gücünün yetmediği yüklenmeyeceğinden, bu nedenle rabbimiz onları affeder.

Ancak, bilerek yaptığımız yanlışlar vardırki, bunlara da hata denmez, suç denir. Suçu ise rabbimiz kendiliğinden affetmez. Ancak, onu affettirecek bir tövbe yada eylemde bulunmamız halinde affeder.

selamlar,
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (2. November 2012 Saat 12:56 PM ) değiştirilmiştir.
Alt 2. November 2012, 07:37 PM   #70
aRaYaN
Katılımcı Üye

Tesekkür: 30
29 Mesajina 49 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
aRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud ofaRaYaN has much to be proud of

Bir hadisi falanca hocaya doğru mudur diye sormak zor gelmiyor da Kur'an a soralım deyince neden zor gelir anlamadım.
aRaYaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Etiketler
arzı, hadislerin, kurana