![]() |
![]() |
#20 |
Uzman Üye
Tesekkür: 0
166 Mesajina 234 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ya Sîn 39'daki menazil aya ait "inen evreler"dir ama ROTA olsaydi dahi bir sey degismezdi. Cünkü Allah orda hilal anlaminda yay misali "eski bir hurma dali"ndan söz ediyor -urcûnil kadîm.
"Menâzil"e ROTA deyip ayeti ona göre okursak söyle algilariz: Ay eski bir hurma dali gibi olana kadar rotasinin üzerinde duraklar veririz ona. Kuruyup "yay"lasan eski bir hurma dalinin halini aliyor ay. Ve o yay, ayin en kücük görüntüsüdür. Yani ay büyük görüntüden kücük görüntüye düsüyor; dolunaydan hilale iniyor. Benim söyledigim de bu. Allah ayin hilal halini Ya Sîn 39'da yay seklini almis "eski bir hurma dali"na benzetiyor; Bakara 189'da ise, evlerin görülemeyen arkalarina. Hac ayin en göze carpici hali olan dolunayda baslar, ay yay halini alinca sona erer. Onun iddeti 10 gündür ama isteyen, iki günde tamamlar (Bakara 203). Zaten uygulama da böyle. Hacca gidenler bilir; Zilhicce'nin 10'u hac ibadetinin ilk günüdür. Asagi yukari dolunay zamani. Tamam. Hac da bir sürü yozlasmaya ugramis. Ama onun hic olmazsa bir ay icindeki baslama ve sona erme vakitleri Kur'ân'a uygun olmayi sürdürüyor. Topluca uygulanan bir ibadet oldugu icin her halde, onlara dokunulamamis. Oruc ise, bireysel uygulandigi icin olsa gerek, bastan sona saptirilmis. * Merhaba. Bu aciklamami simdilik yeterli buluyorum. Sayin pramid'in yazisiyla birlikte okunabilsin diye alintiladim. Sevgi ile, Hasan Akcay |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
değil, elkadirin, gece, hangi |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|