hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > MAKALELER(DİNİ ve SİYASİ) > Siyaset

Seçenekler Stil
Alt 9. May 2013, 02:47 PM   #11
kuman
Uzman Üye

Tesekkür: 77
125 Mesajina 170 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
kuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud ofkuman has much to be proud of

THK gibi kurumların dini oluşumların gelirlerinden pay alması konusundaki tenkidini haklı buluyorum.

THK yada başka bir kurum, kurban ve fitre-zekat gelirinden pay almamalı, hatta devlet bu gelirlerle ilgilenmemeli, gerçekten laikse diyanet yada başka isimde kamu kurumu olmamalıdır.

Yazıda anlayamadığım bir yer var ''Dini oluşum'' demişsiniz dini oluşumu tanımlarsanız sevinirim.

THK yada başka bir kurum demişsiniz bu başka kurum olarak bunlar mıdır? Darülaceze-Mehmetçik vakfı-Çocuk Esirgeme kurumu-Lösev-Kızılay gibi kurumlardan bahsediyorsunuz sadece ?
Yoksa Deniz feneri-İHH- Kimse yokmu Derneği, cemaat dernekleri, kuran öğrencileri vb kurumlarıda dahil ediyormusunuz ?
yani kurumların hepsine mi karşısınız yoksa devletle alakalı olanlara mı ?

Ancak Laik devlet diyerekten yüksek ihtimal davlet ile alakalı olan kurumları sayıyorsunuz demektir.

Zekat-Sadaka- Kurban Toplumsal bir yardımlaşma ve dayanışma için yapılan Allah rızasını gözeten eylemler değilmidir?

Bu devlet ile alakalı VAKIFLARIN (Vakıf ;Toplumsal dayanışma ve yardımlaşma için vardır) neler yaptığı ve gibi işlere öncelik ettiğini burda yazmanın anlamı yok. Her şekilde ulaşabilirsiniz.
Buraya yapılan her bağış kayıt altına yapıldığından dolayı denetlemesi bir o kadar kolaydır. yanlış yapanı bulur cezasını verirsiniz.

Peki Camiye verdiğiniz kurba-zekat-sadaka nereye gittiğini bana söyleyebilirmisiniz Kesin olarak ?
yada bir cemaata bağışladığınızı ? yada Kuran talebeleri diye bir yere bağışladığınızda ?

Sadece zekat-sadaka-kurban sadece şahıslara verilir diyorsanız eğer;

Ben bireysel yardımların başarıya ulaşma imkanı olduğuna inanmam. Şuna yardımcı olur ACİL ihtiyaçlara Örn; Kişi aç kalmıştır-acil ameliyat olması gerekiyordur, çok borçludur ve sıkıştırılıyordur, vb...

Ancak genele yaydığımızda devlet bu yardımları düzenleme ile görevlidir.

Diyanetten bahsetmişsizniz LAik devlette diyanetin ne işi var diye.
İlk bakışta haklı gözükebilrisiniz Din ile Devlet ayrı diyeceksin sonra din ile ilgili bir kurum kuracaksın. Alakasız bir işlem.

Yetersiz bulabilirsiniz yanlış eğilimileri olduğunu söyleyebilrisiniz yanlış işler yaptığınıda söyleyebilirsiniz ancak gereksiz bir kurum demek hatalı olduğunu inancındayım.
Devletin Laik olması, devletin görevlerini eksik yapmasını gerektirmez. insanların dini bilgiye ulaşma ihtiyacı varsa bunu karşılaması gerekir.
Bu ihtiyacın karşılanması kişilerin yada cemaatlerin insafına bırakılamayacak kadar önemlidir.
Sebeblerinide burda açıklamanın bir önemi yok ancak tek bir örnek vermek gerekirse ;
Bugün hala Mehdi bekleyen milyonlar var Türkiye de.

Sonuçta;
Din insanlar için vardır devleti de oluşuturan insanlardır. Devlet (yönetim şekli ne olursa olsun) insanların ihtiyaçlarını karşılamalıdır din de bunun içindedir.

Herkes kendi dinin ibadet yerlerini seçip giderlerini kendi karşılamalıdır dediniz. Hristiyan -Yahudi -Müslümanlıktan mı bahsediorsunuz yoksa diğer dinlerde var mı?

Örneğin hristiyanlık istediği yerde ibadethane açabilmeli mi?

yada ben Nakişbendiyim deyip yada ben kadiriyim deyip nurcuyum yada ben aczmendiyim vb...yada BEn angalikan, evengelistim diyerek kendilerine özel ibadethane açabilmeli mi ?
diyerekten kendilerine özel ibadethane açabilmeli mi ?

Benim sizin yazınızdan anladığım açabilmeli kendi giderlerini karşılayabiliyorlarsa eğer sorun yok.

Örneğin; Süleymancılar kendi İbadethanelerini açmalaırnda sizin için sakınca yok?
Acaba dinen var mı?

Yahudilik te öenmli değildir ancak Hristiyanlıkta Misyonerlik vardır ve her yıl bunun için milyarlarca dolar harcayabilirler (Nasıl olsa o paralar geri dönüyor 50-100 sene içinde)

Evengelistler gelsin İstanbulda 300 tane kilise ev açsınlar ki yasalarımız buna müsade ediyor. Bunların paralarıda var. Sorun yok.

Madem ki devlet sosyal bir olgudur ve kendini oluşturan insanların her türlü ihtiyacını karşılamak ile zorunludur. Madem ki güvenlikte bir ihtiyaçtır bunuda karşılaması gerekir Bu ister silahlı olsun ister sosyal olsun
kuman isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
kuman Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (10. May 2013)

Bookmarks

Etiketler
cinayet, diyanet, siyaset

Seçenekler
Stil