hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > TEMİZLİK VE İBADET > İbadet > Oruç

Seçenekler Stil
Alt 16. June 2014, 08:38 AM   #11
galipyetkin
Uzman Üye

Tesekkür: 105
575 Mesajina 960 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
galipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud ofgalipyetkin has much to be proud of

Sayın Dostum bartsimpson.

Çeşitli kereler yazılarımda belirttiğim gibi ben hacc'ı "bir halden başka bir hale geçmek" diye, insanın yaşamındaki, yaşam tarzındaki değişiklikleri ifade etmeye çalıştım. Bu değişim çabalarının neticesinin "hacc ile" alınabileceğine Sayın Hakkı Yılmaz 'ın yazıları ve Sayın dost1-Halil Ay'ın tekrarlarından ve Sn Av. İlhami Çetin'in enfes yazılarından ve bu yönde ayetler üzerindeki düşüncelerimden elde ettim. Kur'an'da anlatıldığı gibi bencillik-mal toplama-kenz-kapitalizm ilk insan diye nitelenen Adem'den beri hükmünü sürdürmekte; yani insan hakları, hayvan hakları ve Allah'ın hakları halen gasp edilmekte....

Diğer kitapları tasdik ve değişik ifadeler ile nesh/nüsha eden Kur'an'ın ekonomik ve sosyal yönden (bazı yazılarımda sosyo-ekomomi politik diye geçer), "salât-ı ikâme ve zekât-ı ita", "Muminun:4-5 ve Nahl:71", "Mizanda vezin", ...... gibi kurallarla kollektivist bir yaşamı, şeriatı, İslâm'ın en önemli kaidesi olarak topluma empoze ettiği görülür. O halde başka insanların haklarından soyutlanmak ve "müslüman sıfatı"nı alabilmek için ilk iş, kişinin diğer insanların haklarından sorumluluğunu ortadan kaldıracak kollektivist yaşamı kabul etmesi gerekir.

Bu kollektivist yaşam "Kur'an'da gösterilen/Kur'an'daki kollektivist yaşam"dır. İşte bu yaşam şekline ulaşabilmek ve toplumsal düzeni kurup koruyabilmek için insanların bir eğitimden geçmesi gerekir. Kur'an'da anlatılan "Hacc'ı Ekber" de bu yönde yapılan bir seferberliktir. Buna çağrı(ezan) bir kere yapılmıştir ve devam etmektedir ve bir daha böyle bir eylem yapılmamıştır. İleride yapılabilir mi? Hayır çünkü süreç devam etmektedir ve bunu yapabilecek bir yetkili yoktur ve de olmayacaktır. Çünkü Muhammed son peygamberdir. Kur'an bunu boşuna yazmamıştır. Hristiyanların "Armageddon" dedikleri ve İsa Peygamberin gök yüzünden inip de bunlara önderlik edeceği varsayılan bir savaş sonrası yenilmeye mahkum bu güruh'un bir eğitime ihtiyacı olacak. Halen de müslüman olmak isteyenlerin böyle bir eğitimden geçmeleri gibi. Müftünün karşısına geçip "ben müslüman oldum; tasdik et" demekle müslüman olunmuyor ve doğurulunmuyor. Bir eğitimden geçip, ruhsal ve düşünsel bir evrim geçirip, yani bir halden başka bir hale geçip islama göç etmek/hac gerekiyor. (erbaate hurumun ve erbaate eşhurun ayrı bir bölümde tartışılmalı)

Yazılarımda hac için "Müslüman imal mühendisliği" ifadesini kullandım; bu ifadeyi Müslümanlığın ekonomik ve sosyal şartlarının yani şeriatının Müslümanlarla yaşamak isteyen Müslüman olmayanlara öğretildiği "Hacc'ı Ekber" gibi seminerler olarak gördüm ve Allah'ı, bir Müslümanın tanıyışı gibi tanımaları için bir baskı olmadığını, Allah'ın Peygamber'ine "onları bana bırak" demesi sebebiyle kişisel vicdanla ilişkili olduğunu tesbitle bu yönün seminerlerde konu edilmemesi gerektiği tarafımızdan anlatılmaya çalışılmıştı. Bu gereksinmeleri de (bu günkü değil) "Diyanet" gibi kurumların yüklenmesi gerekir.
Müslüman toplumda doğanların ise bu şeriat ve artı olarak ilahiyat yönünde yürümeleri için ilk öğretimden başlayan bir maarif-eğitim sistemi kurup (bu günkü din dersleri gibi değil tabii ki) eğitime tâbi tutulmaları, ama olacakları hali kendilerinin seçmelerine izin verilmesi gereklidir ki nasıl edebiyatçı olacak bir kişiye lise sona kadar matematik de öğretiliyor; işte öyle. İşte bu eğitim her yönüyle "müslüman imal mühendisliği" olmalıdır.
Ve bu aşamalardan sonra sizin proğram düşünülmelidir.
Tabii ki yazdıklarım, söylediklerim "bence...".

Saygılarımla
Galip Yetkin

Konu galipyetkin tarafından (26. May 2017 Saat 02:23 PM ) değiştirilmiştir.
galipyetkin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
galipyetkin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
bartsimpson (20. June 2014)

Bookmarks

Etiketler
ortasında, oruç, yazın

Seçenekler
Stil