![]() |
![]() |
#33 |
Katılımcı Üye
Tesekkür: 5
18 Mesajina 19 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Eee yani üstad, bu cümlemden "Orta Asya Türkleri'nin dinleri Şamanzim'dir" anlamını nasıl çıkardın hayret ediyorum doğrusu..!
Şamanizm öğeleri demişim fark ettiyseniz. Şimdi burada size eski Türk inanışları hakkında ders mi vereyim, konferans mı vereyim? İslamiyet öncesi Türk topluluklarının genel bir dini yoktur. Genelden kasıt tam anlamı ile şu dine mensuplardır dememiz mümkün değildir. Türkler kesinlikle bir "Kök-Tengri" inancına sahip olmakla birlikte bunun dışında farklı din ve inançlardan etkilnemişlerdir. Türklerin dini yaşantısına baktığımız da şamanizm, maniheizm, mecusilik, atalar kültür, bir takım doğa üstü inanışlar gibi. İnanışlardan örnekler bulmak mümkündür. Türkler hakkında verilecek genel kanaat şudur: Türkler tarih boyunca karşılaştıkları her dinden, kendileri için uygun olan ve onları cazbeden inanışları almışladır. Türklerin dini hayatları genel alıcı konumundadır. Her dinden, her inanıştın belirli inaçları alıp, sentezlemişlerdir. Tamamiyle bir Gök-Tanrı inancından bahsetmemiz mümkün değildir. Evet, Gökte tek bir tanırının varlığını kabul ediyorlar fakat; onun indinde, ötesinde berisinde başka ilahlarda kabul ediyorlardı. Yani anlayacağınız, bir şirk silsilesi. Umuiyetle göğün ve yerin dokuz kat olduğuna inanırlardı. Göğün en üst katında tek tanrı oturur, onun alt katlarında yer yüzüne doğru farklı ruhlar oturudu. Aynı şekilde yerin de dokuz kat altına doğru kötü ruhların sırasıyla oturduklarına inanırlardı. Bunun dışında tabiat kültlerine inanışda söz konusu idi. Dağa, taşa, ağaca toprağa. Bilhassa ateşe, şimşeğe vs. Neyse... Galip usta beni çok yoruyorsun... Hülasası, tekrar beyan ediyorum. Türkler din ve inanç noktai nazarında genel alıcı konumundadır. Karşılaştıkları her dinden, dünyevi ve semavi her inanıştan, sembol, ritüel almışlardır. Bugun dahi bu böyledir, siz akıllı adamlarsınız açın gözünüzü etrafa iyi bakın. Türkler Anadolu'ya geldiklerinde, buradaki kadim Hristiyan ve Anadolu uygarlıklarının inançlarından da bazı ritüel ve semboller almışlardır. Orta Asya'dan da eski dini yaşantılarından inançlar getirmişlerdir. Bugun halk islamı dediğimiz kavram tam da bu anlayışı ifade ediyor. Apaçık bir şirk söz konusu. İşin teferruatına girersek eğer, çok daha farklı şeyler söyleyebilirim size. Ama ben burada yüzeysel olarak, sırf Galip emice dedi diye yazıyorum. Akademik bilgiler aktarmam da mümkündür. Eğer bu konular ilgili sorularınız varsa, sadece bu konular hakkında konuşabileceğimiz bir başlık açın orada konuşalım. Diyeceklerim bu kadardır. Not: Galip ağabey gözünü seveyim uzatma. Esenlikler Saadettin Sipehsalar
Bookmarks |
Etiketler |
ayının, bereketi, olsun, ramazan, üzerinize |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|