![]() |
|
|
|
|
#1 |
|
Uzman Üye
Tesekkür: 0
168 Mesajina 236 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ADALETİN TERAZİSİ
İki Numaralı Mahkemede kararlar açıklandıktan sonra sınıftaki sıra- ma oturdum, bizden sonra gelecek olan harbiyeliler okusun diye sıra- mın kitap defter koyduğum yerine şunu yazdım: Suçlamanın bu kadar kolay, ceza vermenin bu kadar zevkli olduğu- nu bilmezdim. Ey hem suçlu hem güçlü olanlar! Sayenizde onu da öğrendim. Ama albay Baykara'nın kendi oğlunu savunurken kullandığı deyimle bizi "paravan" yapıp arkamıza saklananlar ve ön yargılarıyla üzerimi- ze çullananlar dahil, insanları eleştirip suçlamak benim için hiç kolay değil. Suçlamadan önce bir daha bir daha düşünmek gerekir. Aklıma "Muhteşem Gatsby"de Nick'e babasının verdiği öğüt geliyor: İçinden ne zaman birini eleştirmek gelirse şunu hatırla: senin elinde- ki imkanlara bu dünyadaki herkes sahip olmamıştır. - Savcılar ne iş yaparlar? Benim gördüğüm, sanığı yalnızca suçlar- lar. "Ötesini yargıç düşünsün, bana ne!" derler. Örneğin bizim savcının iddiasına göre benim içinde bulunduğum grup çatışmaya girmiş. Teslim alınana kadar azılı bir çete gibi vu- ruşmuşuz. Tanıklar geldiler. Bizim kendiliğimizden teslim olduğumuzu söyle- diler ama savcımız bunu kâle almadı, esas hakkındaki görüşünü sunarken en baştaki iddiasını aynen tekrarladı. Ve yargıcımız, canı sıkılmış olacak ki, tavanı seyretti. Oysa hukuk derslerimizde bize anlatılan şu idi: cumhuriyet savcı- ları "cumhur"un savcılarıdır, sanıkların lehindeki delilleri de bulup getirirler ve onları kâle alırlar. Eğer lehteki delilleri yok sayarlarsa adaletin terazisi hangi İKİ şe- yi tartacak? https://www.freepik.com/free-ai-imag...y=Lady+justice Örneğin bazı yerel yöneticiler yolsuzlukla suçlanıyor. Savcılar iddi- anameyi mahkemeye sunmuşlar ama sanıkların lehinde hiçbir de- lil getirmemişler. Neden? O yöneticiler görev devrinden önce yolsuzluk yapılmış olduğunu belirleyip dosyalar düzenlemişler ama iç işleri bakanlığı dosyaları ellerinden almış, sümen altı etmiş. Savcıların o dosyaları bakanlıktan getirterek mahkemeye sunması ve "Sanıklar yolsuzlukla mücadele de etmiştir" demeleri gerekmez miydi? Yıllar sonra benim gördüğüm odur ki derslerde bize anlatılan ada- let başkadır, adaletmiş gibi yapılıp kullanılan şey başka. MİŞ gibi yapılarak kullanılmak adaletin terazisini terazi olmaktan çıkarıyor. . Konu Hasan Akçay tarafından (4. March 2026 Saat 01:33 AM ) değiştirilmiştir. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiketler |
| iki, mahkeme, numaralı |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|