hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Kur’an

Seçenekler Stil
Alt 24. March 2010, 06:21 PM   #51
halukgta
Uzman Üye

Tesekkür: 67
264 Mesajina 549 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
halukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud of

Sayın Snobyx yine sorunuza kendiniz cevap vermişsiniz.

Şûrâ 51.Bir beşer için, bir vahy ile veya perde arkasından yahut bir elçi gönderip de izniyle dilediğini vahyetmesi dışında Allah'ın kendisiyle konuşması olmaz. Muhakkak O, Aliyy'dir Hakîm'dir.

Yukarıda yazdığınız ayette bir elçi gönderebileceğini söylüyor, ama siz bunu vahiy öncesi olarak adlandırmışsınız. Bilmediğimiz konularda yorum yapmak nekadar doğru olur sizce? Bahsettiğimiz ayette bir çok inişte gördü dediği halde ve siz bir aracı olduğunu söylemişken, hala bunun tersini söylemeniz doğru olurmu?

Bana Musa peygamberimizin örneğini vermişsiniz. Çok doğru bakın orada direk elçisiyle konuştuğunu ne güzel de anlıyoruz. Allah istediği gibi vahyeder ve konuşur bunuda yukarıdaki ayette zaten anlatmış. Bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum çünkü aynı şeyleri söylememizin bir faydası olmayacaktır. Herkez özgür iradesi ile inancında serbesttir.

Sabaha-Doğru nikli kardeşim sözlerinizde çok haklısınız, Rabbin kitabını rehber almayıp beşerin kitaplarını rehber alanların hem gözlerine perde indiriyor hemde gönülleirni mühürlüyor. Rabbim bu durumdan bizleri korusun inşallah. Selametle kalın. halukgta
halukgta isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24. March 2010, 06:24 PM   #52
sabaha_dogru
Katılımcı Üye

sabaha_dogru - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

12 Mesajina 16 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
sabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud of

Selametle Hocam. Ellerinizden öperim..
sabaha_dogru isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24. March 2010, 08:48 PM   #53
snobyx
Katılımcı Üye

Tesekkür: 201
49 Mesajina 158 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
snobyx is on a distinguished road

Alıntı:
halukgta Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Snobyx yine sorunuza kendiniz cevap vermişsiniz.

Şûrâ 51.Bir beşer için, bir vahy ile veya perde arkasından yahut bir elçi gönderip de izniyle dilediğini vahyetmesi dışında Allah'ın kendisiyle konuşması olmaz. Muhakkak O, Aliyy'dir Hakîm'dir.

Yukarıda yazdığınız ayette bir elçi gönderebileceğini söylüyor, ama siz bunu vahiy öncesi olarak adlandırmışsınız. Bilmediğimiz konularda yorum yapmak nekadar doğru olur sizce? Bahsettiğimiz ayette bir çok inişte gördü dediği halde ve siz bir aracı olduğunu söylemişken(Bir aracı olduğunu söylemedim,dikkatini çeken farklı bir ışık veya bir görüntü olduğunu sonra vahyin indirildiğini ifade ettim) , hala bunun tersini söylemeniz doğru olurmu?

Bana Musa peygamberimizin örneğini vermişsiniz. Çok doğru bakın orada direk elçisiyle konuştuğunu ne güzel de anlıyoruz. Allah istediği gibi vahyeder ve konuşur bunuda yukarıdaki ayette zaten anlatmış. Bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum çünkü aynı şeyleri söylememizin bir faydası olmayacaktır. Herkez özgür iradesi ile inancında serbesttir.

Sabaha-Doğru nikli kardeşim sözlerinizde çok haklısınız, Rabbin kitabını rehber almayıp beşerin kitaplarını rehber alanların hem gözlerine perde indiriyor hemde gönülleirni mühürlüyor. Rabbim bu durumdan bizleri korusun inşallah. Selametle kalın. halukgta

Selamlar,

Bu hususda benimde son iletim olacak fakat son irdelediğiniz noktayı açmak istiyorum.

Şûrâ 51. Bir beşer için, bir vahy ile veya perde arkasından yahut bir resul gönderip de izniyle dilediğini vahyetmesi dışında Allah'ın kendisiyle konuşması olmaz. Muhakkak O, Aliyy'dir Hakîm'dir.

Bu ayeti sadece peygamberlere özel indirilmiş olarak algılarsanız elbette dediğiniz doğrudur.Ben ise ayeti genel olarak algılıyorum.

Bu ayette elbette Vahy ve perde arkasından konuşulması peygamberlerin deneyimlediği durumlardır.Fakat 3.yol olan Resul aracılığı ile konuşması ise hepimizin yaşadığı durumdur.

Bizler insan olarak hiçbir zaman Rabbimiz ile direk konuşmadık.Ama onun Resulleri(Peygamberleri ve gönderdiği kitablar)aracılığı ile o bizlerle konuşmakta.

Yani demem o ki,ayette geçen Resul ,Cibril veya başkası değil,bir beşer olan bana ;Rabbimin emirlerini ileten peygamberleri ve kitablarıdır.

Kuran'da örneklerine bakarsak Meryem'e,Lut'a,İbrahim'e gönderilen Resulleri bu manada düşünebiliriz.Firavun'la Rabbimiz Musa aracılığı yani Resul'u aracılığı ile konuşmadı mı?

Selametle...

Konu snobyx tarafından (24. March 2010 Saat 08:51 PM ) değiştirilmiştir.
snobyx isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
snobyx Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Barış (24. March 2010), dost1 (27. March 2010), kamer (28. March 2010)
Alt 25. March 2010, 09:36 PM   #54
aşık74
Uzman Üye

Tesekkür: 328
166 Mesajina 472 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 18
aşık74 will become famous soon enoughaşık74 will become famous soon enough

Alıntı:
sabaha_dogru Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

Biri de şöyle dedi, Kur'an'da nasıl namaz kılınacağı yazmaz.
evet bunu diyen bir imam.
Dedim ki Namazı emreden Rabbimiz bize nasıl kılınacağını anlatmamış ha, veyl olsun size.
Maalesef orayı terketmek zorunda bırakıldım, Rabbime şahit ol diyerek..
sevgilerle...
Selamlar kardeşim ve kardeşlerim....

Acaba rabbimiz bize hakkatende namazımı emretmiş ?

Bu soruyu hanif islam anlayışını tanımadan önce bana sizler sorsaydınız ! Ben kesinlikle namaz emrediliyor derdim.

Ama hanif müslüman olmaya çalışdığımdan beri ,bazı düşüncelerim değişti !

Şu an bu sorunun cevabına namazı emretmiştir diyemiyorum !!

Çünkü kuranda namaz diye bir kelime göremedim.Namaz diye çevrilenlerin hepsinde ' salaat ' kelimesi geçiyor...

Ve benim anladığıma göre salaat = namaz değikl !!! namaz = salaat değil !!

Acaba bu düşüncede olan ben, sapıtanlardanmı olmuşumdur ?

selamlar...
aşık74 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26. March 2010, 10:02 AM   #55
halukgta
Uzman Üye

264 Mesajina 549 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
halukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud ofhalukgta has much to be proud of

Değerli arkadaşım namaz kur’anda var mıdır yok mudur, sözünü kendimize soruyorsak, bunu salât kelimesi ile namaz aynımıdır karşılaştırmasıyla yaparak cevap bulamayabiliriz. Birisi çıkar salât ın anlamı şudur der ona başka bir anlam verir geçer. Rabbim her şeyden nice örnekleri değişik ifadelerle verdim ki anlayasınız ayetini boşuna indirmemiştir. İşte bu ve buna benzer sorulara kur’an kendi içinde o kadar çok cevap veriyor ki. Kelimelerin üzerinde durmadan genel anlamda düşünelim namaz konusunu. Biz salât kelimesine hiçbir anlam vermeden düşünelim. Salât yapmadan önce ne yapın diyordu Rabbim? Yıkayın yüzünüzü kolarınızdan dirseklere kadar, mesh edin başınızı ayaklardan topuklara kadar. Şimdi bu temizliği ne zaman yapmamızı istiyor rahman? Salâttan önce. Demek ki salât sözüyle anladığımız, özel bir ibadet var burada çünkü Rabbim salâtı yapmadan önce böyle bir temizliğin yapılmasını istiyor. Hatta tuvalete giderseniz, cinsel ilişkiye girerseniz bu temizliğiniz bozulur diyor. Şimdi düşünelim salât Rabbe karşı yapmamız gereken bir duadan ibaret olabilir mi? Olamaz çünkü onun için böyle bir temizliğin gerektiğini söylemiyor, tam tersine her yerde ve zaman onu anıp ona dua edebileceğimizi söylüyor. Demek ki özel bir durum olduğu çok açık. Yine salât kelimesini kullanarak salatı kılın sözcüğünü kullanıyor Rabbim kur’anda, dikkat edin kılın diyor. Eğer bir dua olsaydı kılmak tabirini neden kullansın. Örneğin bir ayetinde namazları ve orta namazı koruyun der bizlere. Demek ki özellikle zaman belirterek yapılması istenen bir salât var. Burada bahsedilen de dua olamaz çünkü duanın zamanı ve vakti olmadığı yine kur’andan anlaşılıyor. Yine boy abdesti alıncaya kadar salata yaklaşmayın der Rabbim. Ama Allah a dua için böyle bir şart yoktur. Örneğin savaş esnasında peygamberimizin askerlerinin önce yarısına salât ettirirken ilk secdeden sonra diğerlerinin sıraya girmesini istiyorsa, demek ki secdeli, kıyamlı bir salât var demektir. Örneğin vakit ve zaman belirterek Allah; Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namaz kıl diyor. Burada dikkat edin zaman belirterek salâtı kıl diyor. Eğer bu dua olsaydı ne onun için bir abdest gerekirdi nede özel bir zaman, çünkü Rabbim Allah ı her zaman anın ve ona dua edin der.
Değerli arkadaşım salât sözcüğünün anlamını söylemeden bu sözcüğün özel bir durum olduğunu anladık kur’andan. Hiçbir detaya girmeden ve salâtın ne olduğunu ve ne şekilde hareketlerinin olduğunu dahi söylemeden özel bir ibadet olduğu apaçık çıkıyor. Elbette tartışmamız gereken, salâtın günümüzde yapılan şekli konusunda, okunan dualar konusunda olması çok doğaldır. Rabbin yemin ederek kolaylaştırdığı salâtı ne yazık ki bizler zorlaştırmış ve insanları bundan uzaklaştırmışız. Namaz kur’anda var mıdır yok mudur sorusuna cevap vermeden önce, yukarıda verdiğim örnekleri iyice düşünmeliyiz diyorum, çünkü salâttan bahseden Rabbim, onun şekilsel hareketlerini de anlatıyor, dua olsaydı salât neden rükû ve secde yapalım? Selametle kalın. Halukgta
halukgta isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
halukgta Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
sabaha_dogru (26. March 2010)
Alt 26. March 2010, 04:59 PM   #56
sabaha_dogru
Katılımcı Üye

sabaha_dogru - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

12 Mesajina 16 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
sabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud ofsabaha_dogru has much to be proud of

sevgili Aşık74, çok talihsiz bir yazı asmışsın. Hem hanif müslüman oldum diyorsun hem de Allah namazı emretmemiş diyorsun. Bizi de otomatikman islam dışına atıyorsun.

Bizim namazdan kastımız salatı ikame etmemizdir. Ben namaza başlarken şu vaktin namazına diye bir niyette bile bulunmuyorum, sadece içimden anıyorum. Rabbim göğüslerde olanı bilir. Sen Kıyam, rükü ve secdeyi yap ama adına namaz deme , o da kabulümdür.. Ama sakın namaz yok deme.
o zaman da ucu salat'a dokunur....
Mühim olan o anda Rabbimizi anmak ve O'ndan yardım dileyip O'na dua edip yalvarmak. Ama O'nun bize öğretmiş olduğu gibi...

sevgilerle...

Konu sabaha_dogru tarafından (26. March 2010 Saat 05:04 PM ) değiştirilmiştir.
sabaha_dogru isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26. March 2010, 10:06 PM   #57
aşık74
Uzman Üye

Alıntı:
sabaha_dogru Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sevgili Aşık74, çok talihsiz bir yazı asmışsın. Hem hanif müslüman oldum diyorsun hem de Allah namazı emretmemiş diyorsun. Bizi de otomatikman islam dışına atıyorsun.

Selamlar kardeşim.

Yazdığım yazıyı daha dikkatli okursanız,ben yazıda ,rabbimiz namazı emretmemişdir demedim !!
Ben şunu dedim : Acaba rabbimiz bize hakkatende namazımı emretmiş ?
dikkat ederseniz,yazıda bir soru kipi var !!!

Sonuçta hepimiz hakk'ı yani en doğru yolda olanların yoluna girmeye çalışmıyormuyuz ?

Bende doğal olarak ,okuduğum ve anladığım yorumları bu platformda soruyorum .

Benim hiç kimseyi islam dışına atmak gibi bir niyetim yok ! Bunu yapmaktan rabbimize sığınırım güzel kardeşim.

Ben sadece; şeytanın oturduğu dosdoğru yolda ilerlemeye çalışan,rabbin kullarından biriyim.
Sizi üzdüysemde özür dilerim.
Amacım sadece dosdoğru yolu bulmaya çalışmak!!
Herhalde , siz , biz,hiçbirimiz dosdoğru yolu bulduk,bu yol doğrudur diyemeyiz sanırım!!! Oldum diyen solmuşdur bildiğimiz gibi...

Bizim namazdan kastımız salatı ikame etmemizdir. Ben namaza başlarken şu vaktin namazına diye bir niyette bile bulunmuyorum, sadece içimden anıyorum. Rabbim göğüslerde olanı bilir. Sen Kıyam, rükü ve secdeyi yap ama adına namaz deme , o da kabulümdür..

Sizin kabulünüze teşekkür ederim Ama, ya asıl kabul edecek olan !!!!!!!!!!

Ama sakın namaz yok deme.

Namaz yok demiyorum zaten,yazımı dikkatli okuyun !! Kuran'da namaz diye bir ifade göremedim diyorum,acaba salaat denen kelime namazmıdır diyorum..

o zaman da ucu salat'a dokunur....
Mühim olan o anda Rabbimizi anmak ve O'ndan yardım dileyip O'na dua edip yalvarmak. Ama O'nun bize öğretmiş olduğu gibi...

Aynı fikirdeyim...
sevgilerle...
Selamlar sevgiler...
aşık74 Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Barış (28. March 2010), kamer (28. March 2010), sabaha_dogru (27. March 2010)
Alt 26. March 2010, 10:19 PM   #58
aşık74
Uzman Üye

http://www.hanifler.com/showthread.php?t=1037&page=6

Ayrıca üstteki link'i incelemenizi rica ederim. Dost1 abi'den ve üstteki yazışmalarımızı okuyan kardeşlerimdende yorum yapmalarını rica ederim..

selamlar...
Alt 27. March 2010, 12:53 AM   #59
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun Aleykum! Değerli Aşık74 Kardeşim!

Alıntı:
aşık74 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
http://www.hanifler.com/showthread.php?t=1037&page=6

Ayrıca üstteki link'i incelemenizi rica ederim. Dost1 abi'den ve üstteki yazışmalarımızı okuyan kardeşlerimdende yorum yapmalarını rica ederim..

selamlar...
Linkini verdiğin yazıda düşüncelerimi belirttim.
Sorularınızın net olarak cevabını verdim.
Kısaca yine belirteyim.

Namaz=Tazarrulu yakarış Allah emretmiştir
Salat=Zihinsel,ekonomik,sosyal destek. Allah emretmiştir.
Bunlarla ilgili ayetleri ve kelimelerin tanımlarını verdiğiniz linkteki yazılarımda belirtmiştim.

Namaz=Tazarrulu yakarış yok diyen bir insan Allah'a secde ediyorum diyebilir mi?
Salat=Zihinsel, ekonomik ve sosyal desteği hayatından çıkaran Allah'a secde ediyorum diyebilir mi?

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
aşık74 (27. March 2010), Barış (28. March 2010), kamer (28. March 2010)
Alt 27. March 2010, 08:57 AM   #60
aşık74
Uzman Üye

Teşekkür ederim halil abi

Ben zaten namaz kılıyorum,ama kafamda soru işaretleri çok fazla

Sabaha doğru isimli kardeşim sanırım beni yanlış anladı ve fevri bir çıkış yaptı bana karşı (problem değil )

Amacım benden bilgi olarak daha üstün kişilerden,birşeyler öğrenebilmek.

Selamlar
aşık74 Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi:
Barış (28. March 2010), kamer (28. March 2010)

Bookmarks

Etiketler
gerçekleri, hadis, kutsi

Seçenekler
Stil