![]() |
![]() |
#20 |
Katılımcı Üye
Tesekkür: 201
49 Mesajina 158 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17 ![]() |
![]()
Herkes kurun %20 değerli olduğunu düşünseydi, bu yönde hareket eder, kur yükselir, aradaki fark kapanırdı. Demek ki böyle düşünmüyorlar. Hadi diyelim yine de %20 değerli olsun. Bu durumda borç/gsmh 45/100 yerine 45/80 = 56/100 olup, hala AB kriterini tutuyor olacaktı.
Selamlar,sanırım Big Mac endeksi diye birşey duymamışsınız.Amerika'da satılan bir hamburgerin aynısının ülkemizde kaça satıldığını araştırın,TL'nin değerli olup olmadığını anlarsınız.Veya muadil başka ürünleri karşılaştırın ''Ipad''gibi...Dış borç stoğunun düşük olmasının tek avantajı borç verecek olanlara daha gidecek yolum var mesajı vermekten başka birşey değildir.Ayrıca Almanya Hollanda gibi ülkelerin dış borç stoğunun bizden katkat fazla olduğunun farkındasınızdır.Onlar için dış borç stoğu yüksek olmasına rağmen bizim ki kadar tehlike arz etmiyor çünkü onlar cari fazla veren ülkelerdir.Ayrıca büyük ülkeler küresel durgunluğu azaltmak için bilinçli kamu açıkları yaratarak borçlanıyorlar.Yani muhtaç oldukları için değil küresel resesyonu engelleme çabasındalar.Gerçi bu politikalar bence bir işe yaramayacak ama amaçları bu... Tamam yeni borç almayalım, bunu da ödeyelim, ama şu anda batakta değiliz. Kaldı ki bizim ülke için bunu söylüyorsanız, ABD dışı tüm ülkeler için farklı bir kur üzerinden bu yeniden hesaplamayı yapmanız gerekir. Toplam mal ve hizmet üretiminin %7'si kadar en az ilave borç bulması gereken,mevcut borç faizlerini ödeyip döndürmesi gereken bir ekonomi bence batağa girmiş olup aymazlık içinde kıvranan bir ekonomidir.90'lı yılların Kelt Mucizesi olan İrlanda'yı gördük.İçtüketim,cari açık ve borçlanma sarmalı ile büyüme modelini uygulayan hiçbir ülke ilelebet bu saçma sistemi sürdüremez.Elbette bizim mucizemizde sömürülecek iliğimiz kalmadığında son bulacaktır.O gün ben bu sitede bu konuda yazıyor olacağım,Rabbim ömür verirse ![]() Adam geldi, parasını bozdurdu, imkb'ye gitti, x şirketinin hissesini aldı. Bana bunun neresinin kamunun borcu olduğunu söyler misiniz? Kamu, kurlar oynamasın, üretime yönelmeyen para gelmesin gibi düzenleyici rol üstlenebilir. İç borç stokunun içinde duran sıcak paradan bahsettim,İmkb'ye hiç değinmedim bile.Zaten verdiğniz linkteki 270 milyar $'lık borç kamu ve özel sektör borcunun tamamıdır.Sonuçta gelen para geçici gelmiş her an çıkmaya hazır olan paradır. Cari açık için 80'lerden bu yana ciddi bir önlem alındığını malesef ben de görmedim. Cari açık birikir, birikir, patlar, cari fazla veririz, sonra yavaş yavaş açılıp aynı döngüye gireriz. En azından geçmişte gördüğümüz bu oldu. Herşeyi yabancılara satmak ne kadar hoşnutsuz ise, kamunun elinde kalan şirketlerin içinin yandaş kişilerle doldurulup verimsiz çalışması, sonra da ettiği zararın milletçe karşılanması da pek farklı değil. Zaten ülkemiz Cumhuriyetin ilk yılları haricinde ciddi cari fazla veren bir ülke olamadı ki hiç. Doğru söylüyorsunuz,özelleştirme sayesinde hiç değilse kamu kurumları yandaşlarla doldurulmuyor artık.Bunun yerine direk yandaşlara devlet bankalarından kredi vererek peşkeş çekiliyor.Bu liberal ekonomik politikaların öteden beri Türkiye'de uygulama şekillerine hayranımdır zaten.Herşey legal,kılıfına uygun yürüyor.Eeee böyle başa,böyle tarak.Ne diyeyim Rabbim milletimizi bu aymazlık uykusundan uyandırır inşallah.Ama inşallah güzellikle uyanırız,sert bir tokatla değil. Yönetenlere düşen sağlıklı bir yapıyı kurmak ve işletmek, bireylere düşen de bu bilinç ile hareket etmek Selametle...
Yusuf 76:Ve her bilgi sahibinin üstünde daha iyi bir bilen vardır. Konu snobyx tarafından (18. March 2011 Saat 12:10 PM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
snobyx Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | kamer (23. March 2011) |
Bookmarks |
Etiketler |
ekonomi, milli, modeli |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|