hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > TEMİZLİK VE İBADET > İbadet > Namaz

Seçenekler Stil
Alt 25. December 2012, 03:50 PM   #1
Miralay
Uzman Üye

Tesekkür: 4.080
276 Mesajina 635 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
Miralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud of

Allah hepinizden razı olsun
Çok güzel açıklamalar bunlar.

Namazı salata bağlamamamın nedeni; namaz dediğimiz Arapça olmayan (Kur'ani olmayan yabancı kelime) olguda Allah'ın tam olarak neyi kastettiğinin cevabını verememesidir.
Çok düşünmüştüm bu konuda; ama bir türlü bir yerlere varamamıştım.
Tamam namaz diye bildiğimiz ve amel ettiğimiz şeye karşı değilim. "Namaz yok" ta demiyorum.
Ama namazı bana ençok çağrıştıran;"sebbih,yusebbihu" türevi kelimelerdir.

Kur'anda "rüku,secde,kıyam..." geçiyor. Lakin İslam'a yeni girmiş ve elinde sadece Kur'an olan birisine yabancı gelir bu kelimeler.
Ben İslam'a yeni girmiş birisi olsam. Elime Kur'anı aldığımda; Salat,secde,rüku,kıyam... kelimelerini ayetlerdeki siyak sibakına; paragraf bütünlüğüne göre anlarım.
Cümle içinde nasıl geçmiş, o şekilde idrak ederim.

Namazın uygulamasını Allah Kur'anda bildirmeyip,resule bırakmıştır tezine katılmıyorum.
Zira her konuda ayrıntılı beyan olunan Kur'anda nedense namaz ayrıntısı yoktur.
Bu kadar önemli olan bir olguyu cenab-ı Allah neden Kur'anda detaylı anlatmaz. Aklım havsalam almıyor bir türlü.

Hala iddia ediyorum ki, namaz; bütün bu yazılan çizilen şeylerden çok farklı bir olgudur.
Amenna; Allah'ın emridir. Ama o emir nedir? Bence bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıyayız.
Detaylı bir araştırma şarttır. Bu iş ne lügat bilgileriyle çözülür; ne de ısrarlı iddialarla...

En doğrusu sanırım; Kur'andaki cümle,paragraf bütünlüğü ile çözebiliriz.

Bu arada namaz konusuyla ilgili fikrini,ilmini beyan eden tüm kardeşlerime minnettarım.
Az çok cahilliğimi gideriyorsunuz. Allah gani gani razı olsun hepinizden.

Sonsuz saygı,selam,dua ve muhabbetlerimle.
Miralay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Miralay Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi:
dost1 (25. December 2012), raven (25. December 2012)
Alt 26. December 2012, 12:32 AM   #2
sahin
Yeni Üye

sahin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 8
11 Mesajina 17 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
sahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud ofsahin has much to be proud of

Allahin rahmeti üzerinize olsun,

bir cok ayetlerde rükü edenler le rükü edin, bazilarinda kiyam dan sonra secde, yada tek kiyam, tek rükü tek secde, yada ücü bir arada gibi ayetler var bunu yani sira otururken yan yatarken yürürken binek üzeri olan salat lar ise dua algiliyorum zor durumda kalirsam. bazen oluyor tek rükü seklinde salat ediyorum bazen kiyam secde bazen tek secde bazen ücü bir arada bazen arabada giderken yürüken is yerinde monitorlarin basinda otururken salat ediyorum allahi aniyorum.

allahin rahmeti üzerinize olsun
İyyâke na’budu ve iyyâke nestaîn(nestaînu).

(Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
sahin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
sahin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (26. December 2012)
Alt 26. December 2012, 06:20 AM   #3
seckin
Katılımcı Üye

Tesekkür: 11
12 Mesajina 17 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
seckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud ofseckin has much to be proud of

Salat, İbrahim nebiden itibaren, ekin bitmeyen arazilere kurulu şehirleşmenin; bu şehirleşme ile ortaya çıkan sorunların çözüldüğü bir kavramdır.

Bu şehirde, savaş, kıtlık, adalet tesisi, eğitim vb.bir çok kollektif dayanışmalara ihtiyaç olacaktır. Allaha öğrettiğini geri ona okumadan ziyade namaz, Allahın ne söylediğinin işitilmesidir.

Kuranda mesanili yapılar mevcuttur. Bu sebepledir ki iki rekatli bir yapıdan bahsedilebilir. Ama bu öğrenim süreci zaman ile ilgilidir. Zıra kısaltmalar zaman sorunu nedeni iledir.

Kuran bu konuda detay vermediğine göre rabbimiz affetmiştir.

Maide 101 Ey inananlar, size açıklanınca hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın Kur'an indirilirken bunlara ait bir şey sorarsanız hükmü açıklanır size, halbuki Allah geçmişti ondan, ona ait hükmü bildirmemişti ve Allah, suçları örter, rahimdir.

Kuran indirilirken böyle bir soru sorulmadığına göre;

Allah'ın affetmesi ile çıkan rahmeti görüyor musunuz ?
seckin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
seckin Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (26. December 2012)

Bookmarks

Etiketler
namaz, rekatları