![]() |
|
![]() |
#1 |
Uzman Üye
Tesekkür: 25
34 Mesajina 37 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Hasan bey galiba sizden farklı düşünerek muhsanat kelimesinin anlamını "zina sıçu işlememiş kadın" olarak anlatmıştım.ve nisa25-26bu durumda olanları kapsıyor demiştim.
Şimdi muhsanat kelimesi geçen diğer ayetleri inceledim. Aşağıda verceğim ayetler sanki benim iddiamı doğruluyor gibi. (24/4) (24/23)(24/33) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Uzman Üye
Tesekkür: 0
166 Mesajina 234 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Açıklarsanız sevinirim.
Örneğin 24:4 "muhsanât"ın iffetli kadınlar olduğundan hareketle onlara iftira etmeyi cezayı gerektiren suç sayıyor. Bu anılan iftira size göre niçin uygunsuz davranış değildir de zinadır? Şu videoya bakar mısınız https://video.uludagsozluk.com/v/sah...%C4%B1z-15679/ Zina yapmıyor tesettürlü bu bekar kızımız öpüşüyor. Bekar başka bir mümineye zina etti diye değil de sahilde öpüştü diye iftira edilirse muhsanât kavramına ne olur? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Uzman Üye
![]()
Teşekkürler.
(24/4) ün zina suçu olduğuna dair sanırım aklıma gelen tek kanıt (24/2-3) deki akışın 24/4 ile bağlatılı olması. Şu noktayı da ilave etmem lazım "muhsanat-zina suçunu işlediği dört şahit tarafından onaylanmamış kadın" demek daha doğru aslında. Ayrıca24/33 de "ellerinizin altındaki (tehassunen)olmak isteyenleri bağye"? zorlamayın Bu da bize muhsanatın aslında basit bir sıfat olmayacağını gösteriyor sanki. Ayrıca ma meleket için eş ve çocukları da dahil edersek. 24/33 de Kişinin cariyesini(hizmetçisini) veya öz veya üvey kendi kızını zengin birine veya başlık parası karşılığı kızın rızası olmadan vermesini,onu bağye(taşkınlığa?) zorlamak sayıldığı kasdediliyor olabilir Ayrıca hasan bey,sizin verdiğiniz anlam sanki 24/4 e uymuyor gibi.yani yeni müslüman olmuş kadınları önemsemiyor gibi. İyi günler Aslında 24/33 de fuhuş değil de bağy kelimesinin kullanılması aklıma şunu getirdi. Acaba kızıistemediği biriyle evlndirerek onun ilerde taşkınlık -gözü dışarda olma potansiyelini artırıldığını mı kasdediyor ayet? Konu yolcu42 tarafından (27. February 2018 Saat 09:51 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uzman Üye
![]()
Açıklamanız çok güzel,
ben teşekkür ederim. Diyorsunuz ki muhsanât "zina suçunu işlediği dört şahit tarafından onaylanmamış kadın"lardır. Peki zina suçu işlediği dört şahit tarafından onaylandıktan sonra tövbe edenler nedir; muhsanât mı değil mi? Bakınız Mümtehine 12. O ayeti kerimede zina eden kadınlar için Allah'dan mağfiret dile deniyor nebiye -vestağfir lehunne allahe ve devam ediliyor: inne allahe gafûrur rahîm. Demek ki Allah affedecek. Kadınların durumu sonra ne olacak sizin bu muhsanât tanımınıza göre? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Uzman Üye
![]()
Affetmesi ahiret içindir diye düşünüyorum.zaten önemliolannodur dünyada çektğimiz sıkıntılar ahiret yanında bişey değildir
O kadın bulabilirse zina etmemiş bir erkek bulsun. Veya zina eden bir erkek muhsanat bir kadın bulabilir mi acaba. Bulamaz demiyorum da ona bi kolaylıktır bu ayet aslında 24/3 de de zaten müşrk bir erkekle evlenir diyor. Zaten bu hükümlerden haberi olmayan veya ona uymayan müşrklerdir. (yalnız şunu bilmiyorum,zina eden kadının hükmü 24/3 e göre bir emirmidir yoksa olacak olan böyledir mi diyor ayet?) Doğrusunu allah bilir. Konu yolcu42 tarafından (26. February 2018 Saat 08:00 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Uzman Üye
![]()
Vel muhsanâtu minen nisâi illâ mâ meleket eymânukum, kitâballâhi aleykum, ve uhille lekum mâ varâe zâlikum…
Sevgili yolcu42, MUHSANÂT sizin deyiminizle zina yaptıklarına dair 4 tanık bulunmayan kadınlar ise 4:24’ün bu ilk kısmı Ve kadınların zina yapmayanları ama yeminle sahiplenilenleri hariç. Allah’ın size yazdığı. Ötesi size helal kılındı… şeklinde mi okunacak? . Konu Hasan Akçay tarafından (27. February 2018 Saat 04:29 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Uzman Üye
![]()
Hasan bey bu ayetin mealii ben şöyle olduğu kanaatindeyim.
"bakmakla yükümlü olduğunuz eşiniz dışındaki namuslu kadınlar size haram." Burda şunun kasdedildiğini düşünüyorum, "yemininiz altına almadıkça,namuslu kadınlar size haram." Konu yolcu42 tarafından (27. February 2018 Saat 05:56 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
Ayetin Arapçasında nikahlı eşiniz yok, iffeti KORUNAN KADINLAR var. MUHSANÂT iffeti KORUNAN KADINLAR demek. Örneğin Hz Meryem "muhsanât"tandı yani iffetini koruyan biri... -elletî ahsenet fercehé (21:91, 66:12) ama hiç kimsenin eşi değildi, bekardı. Ayetin arapçasında haram kelimesi de yok; tam aksine, uhille deniyor yani helal edildi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Uzman Üye
![]()
Ayrıca bişey dikkat çekici.
Niye nikahlı değilde,ma meleket eyman kelimesi kullanılmış. Şöyle düşünüyorum. Birisiyle nikah kıyman değil nikahtan sonra senin yönetimine girmesi yani bakmakla yükümlü olman gereklidir" hükmü kasdediliyor olabilir Yani nişanlına imam nikahı da kıysan, hala babasının evinde babasının ekmeğini yediği için o sana yasak olabilir Ne zaman ki aynı evi paylaştınız,ozaman helal olabilir. Bazı ülkelerde günübirlik nikah kıyılıpsabahına boşuyorlar mesela. Adını hatırlayamadım En doğrusunu allah bilir. Konu yolcu42 tarafından (27. February 2018 Saat 06:07 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
nikahlı kelimesi onlar nikahlı olmadığı için kullanılmıyor ama her biri tıpkı Hz Meryem gibi "muhsan"dır yani iffetini koruyan -elletî ahsenet fercehé. Öte yandan 23:6 ile 70:30'da mâ meleket eymânuhum var ki nikahlıdırlar yani koca ya da zevce ve 33:50 ile 33:52'de mâ meleket yemînuk var, ki Muhammed nebinin zevceleridir. Daha önce de belirttiğim gibi bu mâ meleket eymân ne yazık ki ham bir konudur, yeteri kadar incelenip tam olarak anlaşılmamış. Örneğin 33:52'de belirtildiği üzere Muhammed nebi olağan nikahlı eşlerini yemîn nikahlı eşleriyle değiştirebiliyor, caiz: Bundan sonra kadınlar sana helal değildir, güzellikleri seni hoşnut etse bile onlar ile eşlerini değiştirmen de... ama eşlerini yemininin malik olduklarıyla değiştirmen caizdir. Lâ yahıllu leken nisâu min ba’du ve lâ en tebeddele bihinne min ezvâcin ve lev a’cebeke husnuhunne... illâ mâ meleket yemînuk. Hiç düşünülmemiş ve düşünülmüyor niye caizdir, ne demektir nebinin olağan nikahlı eşlerini yemin nikahlı eşleriyle değiştirmesi, yemin nikahı ile olağan nikah arasındaki fark nedir? Arapların söylediğine göre bu yemîn nikahı bazı bölgerlerde halen uygulanıyor. Neden oralara gidilip ALAN ARAŞTIRMASI yapılmaz? . Konu Hasan Akçay tarafından (27. February 2018 Saat 10:21 AM ) değiştirilmiştir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
nisa, suresi |
|
|