hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > HANİF MÜSLÜMANLIK > Kuran Merkezli ve Allah odaklı iman!

Seçenekler Stil
Alt 12. February 2011, 02:01 PM   #1
FEDAKARADAM
Uzman Üye

FEDAKARADAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 51
95 Mesajina 146 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
FEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud of

Alıntı:
TEBYİN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Mezheplerin karara bağladıkları konuların yüzde 95'inin Kur'ana ters olduğunu söyleyorum ve bunu her platformda münazara etmeye hazırım
Bravo size...

Ehli sünnet ulemasından, 4 büyük mezhebin mücteidlerinden üstünsünüz.Ve onların yolundan giden gelmiş geçmiş büyük velilleri de solladınız.Onlar hep yanlış iş yaptılar yanıldılar.Siz ise en doğruyu biliyorsunuz.Şimdi içtihad yapacaksınız onların görüşlerini çürüteceksiniz.Ve en isabetli sözünüzü söyleyeceksiniz.

BAŞLAYALIM MI?

KUR'AN'DA GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINACAĞINA DAİR BİR TEK AYET SÖYLEYİN BİZE...BEN SORACAĞIM SİZ CEVAPLANDIRACAKSINIZ.
NASIL GUSÜL ABDESTİ ALINIR BUNU İZAH EDER MİSİNİZ? (EN BASİT SORUDAN BAŞLAMIŞ OLDUK)
Alt 12. February 2011, 03:25 PM   #2
TEBYİN
Uzman Üye

TEBYİN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 141
173 Mesajina 604 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
TEBYİN is on a distinguished road

Alıntı:
FEDAKARADAM;8645][b]Bravo size...

Ehli sünnet ulemasından, 4 büyük mezhebin mücteidlerinden üstünsünüz.Ve onların yolundan giden gelmiş geçmiş büyük velilleri de solladınız.Onlar hep yanlış iş yaptılar yanıldılar.Siz ise en doğruyu biliyorsunuz.Şimdi içtihad yapacaksınız onların görüşlerini çürüteceksiniz.Ve en isabetli sözünüzü söyleyeceksiniz.
Evet, ben geçmiş insanlardan üstünüm, çünki onların rüyalarında bile göremeyeceği binlerce nimete sahibim (şu an yazıştığımız net gibi) Neslim de benden kat be kat üstün olacak, çünki, onlarda benim sahip olduğum nimetin kat be katına sahip olabilecek.
Kaldırın büyük dediğiniz alimden birini, inanın, ne araba kullanabilecektir ne de pc'yi. Çünki onlar kendi çağlarını yaşayıp gitmiştir. Allah bizden mezhep, meşrep ve yeni din kurmamızı istemiyor, kendi kurduğu dini yaşamamızı istiyor ve bu dinin sınırları KUR'AN ile çevrilidir. Ben, yüzde yüz Kur'an inanırı biri olarak, dinlerinde Kur'andan zerre çeşni olmayanlardan katbekat üstünüm elbette.. Kusura bakmayın da, dinini tamamen beşer sözüyle inşa etmiş birinden üstün olayım, keza, benim dinimin zerresinde beşer etkisi yoktur.

Alıntı:
BAŞLAYALIM MI?

KUR'AN'DA GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINACAĞINA DAİR BİR TEK AYET SÖYLEYİN BİZE...BEN SORACAĞIM SİZ CEVAPLANDIRACAKSINIZ.
NASIL GUSÜL ABDESTİ ALINIR BUNU İZAH EDER MİSİNİZ? (EN BASİT SORUDAN BAŞLAMIŞ OLDUK)
Şimdi dışarı çıkın, 3 yaşındaki bir bebek bulun ve deyin ki;
-BANA NASIL YIKANACAĞIMI, TEMİZLENECEĞİMİ, BANYO YAPACAĞIMI öğretir misin?
Yeminle öğretecektir.
Bir bebeğin bile bildiği YIKANMA EYLEMİNİ, sadece ALİMLER bilire boğmak, kusura kalma ama, bana biraz salaklık gibi geliyor.
Haaa, siz gusle mistik bir hava yüklüyorsanız onu bilemem ama güslün amacı TEMİZLENMEKtir ve bunu artık bebekler bile biliyor.
Cahil Arap bunu becerememiş ve vahy ile uyarılmışsa bu onların sorunudur, benim değil.

www.teblig.net
TEBYİN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
TEBYİN Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 4 Kisi:
aşık74 (12. February 2011), Barış (12. February 2011), hiiic (13. February 2011), Miralay (14. February 2011)
Alt 12. February 2011, 02:47 PM   #3
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.632
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun Aleykum! Değerli Fedakaradam Kardeşim!

Mezheplerin karara bağladığı konuları belirtin ki, Tebyin Kardeşimiz de Kur'an'a ters olup olmadığını açıklayabilsin. Bizler de bu müzakerinizden yararlanabilelim.

Müzakerenize katkı için sorduğunuz sorudaki "gusul abdesti" tamlamasının Türkçe karşılığını vereyim.

gusul(Arapça):Yıkamak
abdest (Farsça isim tamlaması):
ab:Su
dest:el
abdest: El suyu.

GUSUL ABDESTİ: YIKANMA ELSUYU

Müzakerinizde başarılar diliyorum.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
Barış (12. February 2011), hiiic (13. February 2011), Miralay (14. February 2011), TEBYİN (13. February 2011)
Alt 12. February 2011, 11:36 PM   #4
Barış
Uzman Üye

Barış - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 1.340
366 Mesajina 989 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 18
Barış is on a distinguished road

Alıntı:
Tebyin Nickli Üyeden Alıntı
Allah bizden mezhep, meşrep ve yeni din kurmamızı istemiyor, kendi kurduğu dini yaşamamızı istiyor ve bu dinin sınırları KUR'AN ile çevrilidir
Şu cümleyi sarfedebilen tüm dostlara selam olsun.
Kimse kimsenin yargıcı değil, olmamalı da zaten..Herkes kendi üzerinde gözetmen ve yargıç olsun..Kendimizi rahatsız edelim, dünyamız değişsin...Belki o zaman huzuru bulmuş benliğimiz başkalarına kendiliğinden ışık saçar../Elif.
Barış isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Barış Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
hiiic (13. February 2011), Miralay (14. February 2011), TEBYİN (13. February 2011)
Alt 13. February 2011, 01:30 AM   #5
hiiic
Uzman Üye

hiiic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 1.908
1.298 Mesajina 2.732 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 27
hiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud of

Cenab (aklı havada) iken gusledinceye (aklınız yere ininceye) kadar,,, Salata yaklaşmayın manası vardır da o konuya beni hiç girmedi sayın, birden baraj elektiriğine bağlamış da olmayalım.
Bu arada arkadaşlar, size yapılan çirkin ve dayanaksız saldırılarda kendinizi cevap vermek zorunda hissetmeyin,,, Selam deyip geçin,,, yaşananları görüyoruz, elbette haklıyı haksızı, mağduru ve zalimi Allah da görüyor.

O kullarına çok yakın...
hiiic isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Barış (13. February 2011), Miralay (14. February 2011), TEBYİN (13. February 2011)
Alt 14. February 2011, 10:44 AM   #6
Miralay
Uzman Üye

Tesekkür: 4.080
276 Mesajina 635 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26
Miralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud ofMiralay has much to be proud of

Doğrusu bu Kuran sana ve ümmetine bir öğüttür, ondan sorumlu tutulacaksınız.(Zuhruf-44) Diyanet Meali
Miralay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Miralay Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
aşık74 (14. February 2011)
Alt 14. February 2011, 12:45 PM   #7
FEDAKARADAM
Uzman Üye

FEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud ofFEDAKARADAM has much to be proud of

Aşık 74 kardeşim..Ben sana Kur'an'da gusül abdesti yok demedim, sadece alınışı nasıl anlatıyor o ayetten yok dedim...

Bende mezhepsizlikten Allah'a sığınıyorum.Hele de sizin gibiler Kur'an'ın meallerini muharif ettikleri için.Elinizden gelse orijinaL Arapçasını da değiştireceksiniz.

Mezhepli olmaktan Allah'a sığınırmışsın.Allah'tan kork kardeşim.Ehli sünnet mezhepleri İslam fıkhını kolaylaştırmışken size ne oluyor ki?Asıl siz Kur'an'dan anlamıyorsunuz.Sizin yaşantınız yüzeyseldir bunu da artıık itiraf edin yahu...

KUPKURU BİR İSLAM, NASIL YAŞADIĞINIZI MERAK ETTİM DOĞRUSU.TABİİ Kİ ONU DA YAŞIYORSANIZ...

Eksiksiniz, kusurlusunuz, yanılıyorsunuz, yanıltıyorsunuz, düşünemiyorsunuz ve de hiçbir zaman Kur'an'ı yaşamıyorsunuz.Bütün müslümanalra kötü örmek oluyorsunuz.Bunu da itiraf edin

peygamberimizin güzel ahlakını hele hiç bilmiyorsunuz.Biliyoruz diyorsdanız delilleriniz nedir.Bana Kalem Suresi'nin 4. ayetini söylemeyin o paygamberin hayatını anlatmıyor,vasfını meth ediyor.Siyer de neymiş diyerek peygamberimizin bile örnek yaşantısını red etmişsiniz.

EKSİK OLARAK KUR'AN ANLAYIŞINA SAHİPSİNİZ SİZİNLE DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR...
BU SİTEDE TEKBAŞIMA KALDIM ÖTEKİ ARKADAŞLAR SİTEYİ BIRAKIP GİTMİŞLER.DEMEK Kİ ÇEKİCİ DEĞİL İTİCİ OLMUŞSUNUZ.

ŞERİAT, TARİKAT, HAKİKAT, TASAVVUF, MEZHEP.....BU GİBİ ŞEYLERE DÜŞMAN OLMANIZ SİZİN NASIL BİR YOLDA OLUŞUNUZU GÖSTERİYOR.SÖZLERİNİZ İTİBARA ALINMAYACAKTIR...
Alt 14. February 2011, 01:52 PM   #8
TEBYİN
Uzman Üye

Standart Cünüplük ve cenabet

Birde bunu oku Fedakar

CÜNÜPLÜK VE CENABET

Fıkıh ve ilmihal kitaplarında bu sözcükler; “Boy abdesti (gusül) almayı gerektiren durum; büyük abdestsizlik hâli; bu durumda olup da henüz gusletmemiş olan kimse” olarak tanımlanmış ve “Cinsel ilişkide bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenabet denir.” şeklinde açıklamalar getirilmiştir.

Bu tanım ve açıklamalardan hareketle; meni gelmese bile cinsel ilişki kuran erkek ve kadının cünüp olacakları, erkekte meninin gelmesiyle, kadının da oynaşma, bakma, düşünme veya benzeri sebeplerle ihtilâm olmasıyla kişilerin cünüp sayılacakları, uykuda iken görülen rüya sebebiyle veya elle tatmin (mastürbasyon) sonucu meydana gelen boşalmanın cünüplüğe yol açacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlerden yola çıkarak da cünübün; mescide girmesi, namaz kılması, namaz kıldırması, oruç tutması, Kur’an okuması, Kur’an’a el sürmesi, kendisine Kur’an okunması, Kâbe’yi tavaf etmesi haram sayılmıştır.

Ancak bu yasaklamalar yetmemiş, bir de cünüplüğün kötülüğü hakkında; “cünübün olduğu yere melek girmez, bastığı toprakta ot bitmez, yıkanıncaya kadar bastığı toprak, yattığı yatak ona lanet eder” gibi tehditler -hem de peygamberimize fatura edilerek- savrulmuştur.

Hâlbuki Kur’an’da üzerinde durulan cünüplük, yukarıda tanımlanan cünüplük, cenabetlik değildir. Ama zaman içerisinde kasıtlı olarak yanlış öğretilmesi sonucu cünüplük, bugün hâlâ müslümanlar arasında yanlış bilinmektedir. Bize göre böyle bir anlayış, insanları dinden, eğitimden uzak tutabilmek için uydurulmuştur ve ne acıdır ki bu ihanet yapılırken de peygamberimizin adı kullanılmıştır.

Bu yanlış bilgilendirme öyle yaygın bir hâle gelmiştir ki, “cünüp” sözcüğüne, sözlüklerde de -sanki İslam dini gelmezden evvel bu sözcük Arap dilinde yokmuş gibi- maalesef yukarıda naklettiğimiz terimsel anlam çerçevesinde karşılıklar verilmiş, dolayısıyla klasik kaynaklarda da aynı minvalde bilgiler yer almıştır:

“Cü*nup lafzının müennesi de yoktur, tesniye ve çoğulu da yoktur. Çünkü bu ke*lime, "buud ve kurb; uzaklık ve yakınlık" kelimesi gibi mastar veznindedir. Bazan bu kelimeyi hafifleterek, diye söylerler. Bu kelimeyi bu şekil*de okuyanlar da olmuştur. el-Ferrâ der ki: "Kişi cünub oldu," ifadesi cenabetten gelmektedir. Bîr şivede cünup kelimesinin, tıpkı "unk" ve "a'nâk," "tunub ve etnab" (boyun, boyunlar, çadır kazığı ve kazıklar) gibi ço*ğul yapıldığı da söylenmiştir. Tekili kastederek "cânib" diye bu kelimeyi kullanmak halinde, çoğul için "cünnab'1 tabiri kullanılır. Binici ve biniciler için "râkib ve rukkâb" demek gibi. Kelime asıl itibariyle uzaklık demektir. Âde*ta cünup, şehvetle çıkardığı su dolayısıyla namaz halinden uzaklaşmış gibi olduğundan bu ismi alır. Şair der ki:

"Beni (yanında esir bulunan) kardeşimden uzak tutarak mahrum etme! Çünkü ben, çadırlar ortasında garip kalmış bir kimseyim."

Cünub adam, yabancı adam anlamına da kullanılır. Aynı şekilde cenabet (mücanebet) erkeğin kadın ile içli dışlı olması demektir.” (KURTUBİ)

Sözcüğün esas anlamı:

“Cenb” sözcüğünün türevlerinden olan “cünüb” sözcüğü ile ilgili olarak klasik eserlerde şu bilgiler görülmektedir:

“Cenb” sözcüğü ise bir şeyin parçası, küçük-büyük bir şeyden koparılan parça” demektir. “Canip” ve “cünüp” sözcükleri “Ğariyb (çok uzak olan)” demektir. “cenebe r racülü” ifadesi “kişi onu defetti, uzaklaştırdı” demektir. Ezheri dedi ki: Salat mevzilerine yaklaşması yasaklandığı için “cünüp” denmiştir. İbni esir dedi ki: “cünüp” cima ve meninin çıkışı ile üzerine yıkanmak vacip olan kişi demektir. Cenabet, “meni” demektir. (Lisan 2/ 216-222, Tac 1/ 377, 86)

Ancak, Lisan’da zikredilen Ezheri ve İbn i Esir’e ait görüşleri kabul etme imkânı yoktur. Zira bu sözcük, Kur’an inmezden evvel de Arap dilinde mevcut olup, cünüp olarak salât mevzilerine (musallaya; eğitim öğretim ve sosyal yardım, destek yerlerine) yaklaşılması Kur’an ile yasaklanmıştır.

Cünüplük ve Kur’an:

“Cünüp” sözcüğü Kur’an’da iki ayette aynen olmak üzere, farklı türevleriyle toplam 33 kez yer alır. Sözcüğün türevlerinin hepsi de “ana maddeden uzak parça” anlamı ekseninde olup, bunların Nisa; 36, 43, Kasas; 11 ve Maide; 6 ayetlerindekileri “cünüb” kalıbında, diğerleri farklı kalıplardadır. Meselâ farklı kalıplarda olanlardan Zümer; 17, Nisa; 31, Şûra; 37, Necm; 53, Nahl; 36, Hacc; 30, Hucurat; 12, Maide; 90 ve İbrahim; 35 ayetlerindeki sözcükler, Türkçeye de aynen Arapçadaki anlamıyla girmiş olan, “uzak durma, kaçınma” anlamındaki “içtinap” formuyla yer almıştır:

İbrahim; 35: Ve hani bir zaman İbrahim; “Rabbim! Bu şehri güvenli kıl! Beni ve oğullarımı putlara tapmamızdan uzak tut”

Bu sözcüğün türevlerinden, “canip, ecnebi, cenab” formaları da aynı anlamda Türkçeleşmiş olup, “Canip”; “yan kenar”, “ecnebi”; “yurdundan kopmuş; yabancı” demektir. “Cenab” sözcüğü ise “eksikliklerden uzaklaşmış” anlamındadır ki bu sözcük başta Allah için “Cenab-ı Hakk, Cenab-ı Allah” diye kullanılmakta, bazen saygın kimselere “… cenapları” denmektedir.

Özetlersek “cünüp” sözcüğü kısaca; “uzak olan; kopuk” anlamına gelmektedir. Nisa suresinin 43. ve Maide suresinin 6. ayetleri ışığında değerlendirilecek olursa bu sözcüğün; “şehvetin kabarması, nefsin uyanması sebebiyle hayattan kopuk olan, dengesini yitirmiş, sağduyulu davranamayan” demek olduğu anlaşılmaktadır. Zira herkesin bildiği gibi, bu hâldeki insan hayattan, dünyadan kopuk olur, sağduyusunu yitirir. Nitekim böyle kişilere halk arasında “aklı bilmem nesine takılı” denir ve insanın bu duruma gelmesine sebep olan fizikî hazların tatmin aracı olan organlar için de “dini imanı olmaz” tabiri kullanılır.

Buradan anlaşılan odur ki cünüplük; meninin gelmesi ile yıkanma arasındaki hâl değil, şehvetin kabarması ile meninin inmesi arasındaki gergin hâldir.

İşte Rabbimiz, hem Nisa; 43 hem de Maide; 6 ayetlerinde, kişilerin bu gergin hâlde iken salâta çıkmamalarını öngörmüştür. Bir başka ifade ile, şehvet kabarması sebebiyle hayattan kopuk olan ve sağduyulu davranamayan insanların bu gibi sosyal faaliyetlere katılmalarını yasaklamış, gergin olanların önce nefislerini söndürmelerini, sonra da yıkanıp toplum huzuruna çıkmalarını emretmiştir. Çünkü gerginliğini atmış (orgazm olmuş) insanın zihninde artık cünüplük hâlinin yol açtığı bir dikkat toplama sorunu söz konusu olmayacak, bu kişiler sakin, anlayışlı birer birey olarak salâtın gereğini yerine getirebileceklerdir. Zaten boşalarak dinginleşmiş insanın kimseye zararı dokunmayacağından, onun toplumdan uzak tutulmasının da bir anlamı yoktur, lanetlenmeleri anlamsızdır.

www.teblig.net
TEBYİN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
TEBYİN Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (15. February 2011)
Alt 14. February 2011, 02:13 PM   #9
FEDAKARADAM
Uzman Üye

Alıntı:
TEBYİN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Birde bunu oku Fedakar

CÜNÜPLÜK VE CENABET

Fıkıh ve ilmihal kitaplarında bu sözcükler; “Boy abdesti (gusül) almayı gerektiren durum; büyük abdestsizlik hâli; bu durumda olup da henüz gusletmemiş olan kimse” olarak tanımlanmış ve “Cinsel ilişkide bulunmuş yahut rüyada ihtilâm olmuş veya birine bakmakla ya da dokunmakla kendisinden şehvetle inzal vaki olmuş kimseye cünüp bu durumuna da cenabet denir.” şeklinde açıklamalar getirilmiştir.

Bu tanım ve açıklamalardan hareketle; meni gelmese bile cinsel ilişki kuran erkek ve kadının cünüp olacakları, erkekte meninin gelmesiyle, kadının da oynaşma, bakma, düşünme veya benzeri sebeplerle ihtilâm olmasıyla kişilerin cünüp sayılacakları, uykuda iken görülen rüya sebebiyle veya elle tatmin (mastürbasyon) sonucu meydana gelen boşalmanın cünüplüğe yol açacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlerden yola çıkarak da cünübün; mescide girmesi, namaz kılması, namaz kıldırması, oruç tutması, Kur’an okuması, Kur’an’a el sürmesi, kendisine Kur’an okunması, Kâbe’yi tavaf etmesi haram sayılmıştır.

Ancak bu yasaklamalar yetmemiş, bir de cünüplüğün kötülüğü hakkında; “cünübün olduğu yere melek girmez, bastığı toprakta ot bitmez, yıkanıncaya kadar bastığı toprak, yattığı yatak ona lanet eder” gibi tehditler -hem de peygamberimize fatura edilerek- savrulmuştur.

Hâlbuki Kur’an’da üzerinde durulan cünüplük, yukarıda tanımlanan cünüplük, cenabetlik değildir. Ama zaman içerisinde kasıtlı olarak yanlış öğretilmesi sonucu cünüplük, bugün hâlâ müslümanlar arasında yanlış bilinmektedir. Bize göre böyle bir anlayış, insanları dinden, eğitimden uzak tutabilmek için uydurulmuştur ve ne acıdır ki bu ihanet yapılırken de peygamberimizin adı kullanılmıştır.

Bu yanlış bilgilendirme öyle yaygın bir hâle gelmiştir ki, “cünüp” sözcüğüne, sözlüklerde de -sanki İslam dini gelmezden evvel bu sözcük Arap dilinde yokmuş gibi- maalesef yukarıda naklettiğimiz terimsel anlam çerçevesinde karşılıklar verilmiş, dolayısıyla klasik kaynaklarda da aynı minvalde bilgiler yer almıştır:

“Cü*nup lafzının müennesi de yoktur, tesniye ve çoğulu da yoktur. Çünkü bu ke*lime, "buud ve kurb; uzaklık ve yakınlık" kelimesi gibi mastar veznindedir. Bazan bu kelimeyi hafifleterek, diye söylerler. Bu kelimeyi bu şekil*de okuyanlar da olmuştur. el-Ferrâ der ki: "Kişi cünub oldu," ifadesi cenabetten gelmektedir. Bîr şivede cünup kelimesinin, tıpkı "unk" ve "a'nâk," "tunub ve etnab" (boyun, boyunlar, çadır kazığı ve kazıklar) gibi ço*ğul yapıldığı da söylenmiştir. Tekili kastederek "cânib" diye bu kelimeyi kullanmak halinde, çoğul için "cünnab'1 tabiri kullanılır. Binici ve biniciler için "râkib ve rukkâb" demek gibi. Kelime asıl itibariyle uzaklık demektir. Âde*ta cünup, şehvetle çıkardığı su dolayısıyla namaz halinden uzaklaşmış gibi olduğundan bu ismi alır. Şair der ki:

"Beni (yanında esir bulunan) kardeşimden uzak tutarak mahrum etme! Çünkü ben, çadırlar ortasında garip kalmış bir kimseyim."

Cünub adam, yabancı adam anlamına da kullanılır. Aynı şekilde cenabet (mücanebet) erkeğin kadın ile içli dışlı olması demektir.” (KURTUBİ)

Sözcüğün esas anlamı:

“Cenb” sözcüğünün türevlerinden olan “cünüb” sözcüğü ile ilgili olarak klasik eserlerde şu bilgiler görülmektedir:

“Cenb” sözcüğü ise bir şeyin parçası, küçük-büyük bir şeyden koparılan parça” demektir. “Canip” ve “cünüp” sözcükleri “Ğariyb (çok uzak olan)” demektir. “cenebe r racülü” ifadesi “kişi onu defetti, uzaklaştırdı” demektir. Ezheri dedi ki: Salat mevzilerine yaklaşması yasaklandığı için “cünüp” denmiştir. İbni esir dedi ki: “cünüp” cima ve meninin çıkışı ile üzerine yıkanmak vacip olan kişi demektir. Cenabet, “meni” demektir. (Lisan 2/ 216-222, Tac 1/ 377, 86)

Ancak, Lisan’da zikredilen Ezheri ve İbn i Esir’e ait görüşleri kabul etme imkânı yoktur. Zira bu sözcük, Kur’an inmezden evvel de Arap dilinde mevcut olup, cünüp olarak salât mevzilerine (musallaya; eğitim öğretim ve sosyal yardım, destek yerlerine) yaklaşılması Kur’an ile yasaklanmıştır.

Cünüplük ve Kur’an:

“Cünüp” sözcüğü Kur’an’da iki ayette aynen olmak üzere, farklı türevleriyle toplam 33 kez yer alır. Sözcüğün türevlerinin hepsi de “ana maddeden uzak parça” anlamı ekseninde olup, bunların Nisa; 36, 43, Kasas; 11 ve Maide; 6 ayetlerindekileri “cünüb” kalıbında, diğerleri farklı kalıplardadır. Meselâ farklı kalıplarda olanlardan Zümer; 17, Nisa; 31, Şûra; 37, Necm; 53, Nahl; 36, Hacc; 30, Hucurat; 12, Maide; 90 ve İbrahim; 35 ayetlerindeki sözcükler, Türkçeye de aynen Arapçadaki anlamıyla girmiş olan, “uzak durma, kaçınma” anlamındaki “içtinap” formuyla yer almıştır:

İbrahim; 35: Ve hani bir zaman İbrahim; “Rabbim! Bu şehri güvenli kıl! Beni ve oğullarımı putlara tapmamızdan uzak tut”

Bu sözcüğün türevlerinden, “canip, ecnebi, cenab” formaları da aynı anlamda Türkçeleşmiş olup, “Canip”; “yan kenar”, “ecnebi”; “yurdundan kopmuş; yabancı” demektir. “Cenab” sözcüğü ise “eksikliklerden uzaklaşmış” anlamındadır ki bu sözcük başta Allah için “Cenab-ı Hakk, Cenab-ı Allah” diye kullanılmakta, bazen saygın kimselere “… cenapları” denmektedir.

Özetlersek “cünüp” sözcüğü kısaca; “uzak olan; kopuk” anlamına gelmektedir. Nisa suresinin 43. ve Maide suresinin 6. ayetleri ışığında değerlendirilecek olursa bu sözcüğün; “şehvetin kabarması, nefsin uyanması sebebiyle hayattan kopuk olan, dengesini yitirmiş, sağduyulu davranamayan” demek olduğu anlaşılmaktadır. Zira herkesin bildiği gibi, bu hâldeki insan hayattan, dünyadan kopuk olur, sağduyusunu yitirir. Nitekim böyle kişilere halk arasında “aklı bilmem nesine takılı” denir ve insanın bu duruma gelmesine sebep olan fizikî hazların tatmin aracı olan organlar için de “dini imanı olmaz” tabiri kullanılır.

Buradan anlaşılan odur ki cünüplük; meninin gelmesi ile yıkanma arasındaki hâl değil, şehvetin kabarması ile meninin inmesi arasındaki gergin hâldir.

İşte Rabbimiz, hem Nisa; 43 hem de Maide; 6 ayetlerinde, kişilerin bu gergin hâlde iken salâta çıkmamalarını öngörmüştür. Bir başka ifade ile, şehvet kabarması sebebiyle hayattan kopuk olan ve sağduyulu davranamayan insanların bu gibi sosyal faaliyetlere katılmalarını yasaklamış, gergin olanların önce nefislerini söndürmelerini, sonra da yıkanıp toplum huzuruna çıkmalarını emretmiştir. Çünkü gerginliğini atmış (orgazm olmuş) insanın zihninde artık cünüplük hâlinin yol açtığı bir dikkat toplama sorunu söz konusu olmayacak, bu kişiler sakin, anlayışlı birer birey olarak salâtın gereğini yerine getirebileceklerdir. Zaten boşalarak dinginleşmiş insanın kimseye zararı dokunmayacağından, onun toplumdan uzak tutulmasının da bir anlamı yoktur, lanetlenmeleri anlamsızdır.
Peki size soralım bakalım devamlı cünüp (cenabet) gezen kişinin Allah katında nasıl cezalandırılacaktır?.
Alt 14. February 2011, 02:18 PM   #10
TEBYİN
Uzman Üye

Önce sen CÜNÜB'ü anladınmı fedakar
Bir kez daha oku sen çünki anlamamışsın
Anlasan bu soruyu sormazdın

www.teblig.net