![]() |
|
![]() |
#1 |
Uzman Üye
Tesekkür: 59
244 Mesajina 485 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 18 ![]() ![]() |
![]()
snobyx Kardşim Neden haluk kardeşime böyle sitemkar bir davranışla davrandınız? Sayın Hakkı yılmaz da bir kul ve kuran okuyucusu Onun söyledikleri sanki mutlakmış gibi bir tavır takınıyorsunuz.Kuran bütünlüğüne baktığımız zaman kuranda geçen salat ile ilgili kelimeleri bir araya topladığımız zaman salat sadece destek olma eğitim anlamı mı taşıyor. Bir kelimenin kökü çapağı ile sadece kurandaki anlamı yakalamamız mümkün olmaz Haluk kardeşim kuran bütünlüğü içerisinde belki sadece salatı namaz ibadeti olarak söylemekle eksikliği olabilir ama salatın günün belirli vakitlerde ritüel olarak kılınmasını yok saymak kuranda altmış tane ayeti yok saymak olur. salat hem müslüman olanın dünya hayatında duruşunu hayat biçimini tanımlarken hem de allah ile manevi bir bağ kurmanın ritüelini ifade eder.
kuranianlamametodu.blogspot.com |
![]() |
Ali Rıza Borazan Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi: | Derin Düşünce (11. April 2011), Miralay (10. January 2011) |
![]() |
#2 | |
Katılımcı Üye
Tesekkür: 201
49 Mesajina 158 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17 ![]() |
![]() Alıntı:
Değerli abim ben Hakkı Hocanın söyledikleri mutlak doğrudur demedim.Kendisi Kuran Tebyinleri ismini verdiği eserlerin yazarı malum.Ben bütün eserlerini baştan aşağı okudum.Birçok saptamasına katılırım birçok saptamasınada katılmam.İlla örnek vermek gerekirse Kehf suresindeki Ashab-ı Kehf ile ilgili saptamalarına katılmam ama aynı surede bulunan Bilgin Kul ve Musa kıssası ile ilgili olanlara katılırım.Ben burada eleştiri yapan birçok arkadaşın eleştirdiği insanların eserlerini bütünü ile okuduğunuda düşünmüyorum.Bu yazılardan apaçık aşikar. Şimdi gelelim ritüel olarak ifa edilen Salat kısmına.Siz Hakkı Hoca'nın bugün müslümanların ifa ettiği şekilde namaz Kuran'da yoktur dediğini duydunuz mu?Ya da benim böyle bir ifade kullandığımı.Hakkı Hocanın ne dediğini ondan öğrenirsiniz.Ben ne diyorum onu ifade edeyim.Bence ''SALAT'' içerisinde bugünkü namaz ibadetinide barındıran genel bir ifadedir.Namaz bütünün parçalarından biridir.Dinimizde yeri vardır.Nüsuklardan biridir.Ammaa Salat=Namaz değildir.Vakitleri bellidir.Şekilleri hem mecazen anlam ihtiva eder,hem de peygamberin uygulamalarıda kanımca bugüne yakındır. Daha sayayım mı?Namazı inkar eden yok.Hatta yeri geldiğinde savundukları için başka ''Hanif''sitelerinden kovulanlar var.Ne diyeyim ki ben.İnsanların ne dediğini dinlemiyoruz ki,önyargımızla böyle demişlerdir diyoruz. Selametle...
snobyx Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi: |
![]() |
#3 |
Uzman Üye
Tesekkür: 67
264 Mesajina 549 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 26 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Sayın Ali Rıza bey salat kelimesinin yalnız namaz değil dua anlamına da geldiğini yazımın ilk cümlelerinde görebilirsiniz. Bakın ne yazmışım. ( yani günümüzde namaz, dua anlamındaki ...) Ben arkadaşlarıma kırılmadım, fakat isterdimki Sayın Yılmazın fikirlerini özgürce açıkladığı gibi, bende tıpkı kendisi gibi bir iddiayla çıkıp, açıklama ma saygı duyulsun, ama katılmıyorlarsa bunuda açık yüreklilikle söylesinler. Üzüldüğüm kısım bu yöndedir.
Bir düşünceye fikre katılmıyorsanız, onun için ilmi konulardan uzak, yada senin bu konuda düşünceni söyleyecek kadar ilminiz varmı, türünden yaklaşımlar kur'an özüne nekadar uygun düşer. Allah kullarına seslenip ayetleri okuyup düşünmesini ve anlamaya çalışmasını, onlarca ayetinde emrediyorsa, bu tür yaklaşımların doğru olmadığını düşünüyorum. Diğer arkadaşlarıma saygı duyarım, çünkü farklı düşünmek çok normaldir. Eğer sürü misali düşünürsek büyük yanılgıya düşeriz, aklı bırakmış isek bir kenara zaten insani değerlerimizi yitirmişiz demektir. Bazı arkadaşlarım farklı düşünecek ve farklı inanç sergiliyecektir. Zaten imtihanın özüde burada yatıyor. Hepimiz yaptıklarımızın karşılığını alacak isek, burada bizlere düşen kur'anı anlamaya çaba göstermek olmalıdır. Yoksa birisi öyle söyledi diye kur'andan delil aramaya kalkarsak hepimiz yanılırız. Bu konuyu yine Rabbin önerdiği yöntemle kapatmak istiyorum. Allah aranızda anlaşamadığınız bir konunun hükmünü bana bırakın der. Bizde öyle yapalım. Herşeyin doğrusunu Rahman bilir. Huzura gittiğimizde tüm gerçekler anlaşılacaktır. SAYGILARIMLA Halukgta Konu halukgta tarafından (10. January 2011 Saat 07:59 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
halukgta Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi: | Derin Düşünce (11. April 2011), Miralay (10. January 2011) |
![]() |
#4 |
Uzman Üye
Tesekkür: 3
67 Mesajina 122 Tesekkür Aldi
![]()
Hakkı Yılmaz ve Salat kavramı…
Bugünlerde gündeme gelen, ve tarihsel süreçte en çok tahrif edilen kavramlardan biri olan ‘’salat’’ üzerine yapılmış köklü ve bilimsel çalışmalardan birinden bahsetmek istiyorum. Çalışmanın müellifi, Hakkı Yılmaz’dır. Kuran’ın, hemen hemen her sayfasında ısrarla vurgulanan, ısrarla gündemde tutulan, sürekli hatırlatılan bir kavram olan ‘’salat’’. Tahribat çetesi tarafından ‘’namaz, dua’’ olarak çevrilip, tersyüz edilen bu kavram; anlaşılmadığından; dinin direği kırılmış; din birtakım zırva ve palavraların sahası haline gelmiştir. Özellikle; vahyin kendi içinde ısrarla ayırdığı;’’İbadet ve Nüsuk’’ farklılığından bihaber zihinlerce yapılmış tahribat akabinde, dinselliğin şekli unsurlara entegre olması, ve bugünün temel problemlerine cevap veremeyen bir din algısının üretimi noktasında hayata geçirilen bu tahribatın mimarları tarafından eleştirilen bir yaklaşım görüyoruz… Hakkı Yılmaz’ın salat yazısını okuyanlar, hemen feryad ediyor! ‘’Kardeşim, salat namazdır.” Allah, Kuran’ı Kerimde salatı toplumsal meseleler ile bütünleştirmiştir. Öyle ki; ‘’ekiymus salate ve atu zekate’’ gibi bir form karşımıza çıkıyor. Salatın geçtiği yerlere baktığımızda;çoğunlukla, salatı ikame edenler ve zekatı verenler formunda görürüz… Hakkı Yılmaz’ın yaptığı çalışma; bilimsel olarak ‘’kavramın analizi’’, Kuran’da ki kullanımı, semantik tahlili dışında bir şey değildir. Ancak,kendisine gelen eleştirilerde gördüğüm manzara ise usulün tam zıttı istikamettedir; Efendim, salat; dua, namaz manalarına geliyorken, siz nasıl anlamlandırdınız… Salat’ın dua ve namaz manalarına geldiği düşüncesi, klasik ‘’mealizmin’’ hüsnü kuruntusudur. Böyle bir iddianın tarafı olabilmek için, en azından Hakkı Yılmaz gibi; kavramı analiz etmeniz, ya da ilmi veriler sunmanız gerekir. Hamasi yollarla, yazının henüz başında, ‘’tahlil yapmaksızın anlam vermek’’, 1350 yıllık tahribata ortak olmak demektir. Esas ayıklanması gereken zihin budur… Bu zihin, Allah Elçisinin temel misyonunu alt üst etmiş, Mekke kodamanlarına yardakçılık yapıp, İslam’ı; Abdestli Kapitalizme evriltmiş zihindir ki, bu tip adamların uğraştığı işler, insanlığın menfaatleri ile çelişiktir… Hakkı Yılmaz’ı bu çerçevede eleştiren adamların din algısı; miskinin, ezilenin, fakirin, alttakilerin yanında olan bir din değil, saray ve sulta dinidir. Çünkü; kavramlara yükledikleri anlamlar, asli olarak; bugünün ihtiyaçlarına yönelik anlamlar değildir. Hele ki; Namaz hususunda ısrarla diretilmesine rağmen, Kabe etrafındaki eşitliğin dahi uzağında fikirler ile metin üretmek, sıkıntılı bir hezeyandır… Hakkı Yılmaz’ın salat yazısı, namazı inkar değil. Aksine, namazın inşası ve toplumun ihyası noktasında bir çalışmadır. Namaz ile toplum arasındaki ilişkiyi kuran, mescidleri ; Paratestan Tapınağı olmaktan çıkartan, kenzonun kıldığı namazı alabora eden, Abdestli Liboşları ‘’eşekten düşmüşe çeviren’’, mal-mülk tapıcılığı reddeden, insanı merkeze koyan bir kelimedir ki, vahyin bunun dışında bir şey söylemediğini bilmekteyiz… Bu hali ile; Haluk Gümüştabak ve Ali Rıza Borazan’ın hanifler.com’da yaptığı eleştirileri ‘’boş’’ ve ‘’art niyetli’’ görüyorum… Ki bunlara eleştiri de denemez. Çünkü bir metnin ‘’sonunu’’ alıp, başındaki tahlilleri sunmaksızın yazılan bir yazı; baştaki tahlillerin ‘’doğruluğunu’’ yazan kişinin ‘’korkudan’’, ya da palavrasının ortaya çıkması endişesinden hayata geçmiş bir durumdur. Ki Kur’an bu durum için şöyle bir yaklaşımda bulunur; 4/74 : Peki, ne oluyor onlara da; öğüt verip düşündüren şeyden yüz çeviriyorlar. Onlar sanki; sağa sola kaçışan; arslandan ürkmüş yaban eşekleri gibidirler. Bu hali ile, ilgili sözümona eleştiriyi yazanlar; Salat kavramına yükledikleri anlamları; herhangi işlerine gelen bir mealde ki ayetleri alt alta dizerek değil, salatın dil bilimsel yönden analiz ve izahını yapmadıkları sürece; bu kıymetli çalışmanın müellifi olan ‘’arslan’’dan ürküp, eşeklik yapma noktasında işler sergilediklerini görmüş olacağım. İnsanları vicdana, insafa, emeğe saygıya ve ‘’dürüstlüğe’’ davet ederim. Hele ki; hiçbir menfaat gözetmeksizin, Allah rızası ve doğal olarak bu rızanın dışavurumu olan; toplumun ihyası için kaleme alınmış bu gibi ilmi metinlere sahip çıkılması, sabah kalkıp akşam yatana kadar; ‘’acaba hangi palavraya sığınsam da prim elde etsem’’ diyen madrabazlara karşı, akıllı ve mantıklı bir duruş sergilenip, bu madrabazların ayıklanması dileklerimle… |
![]() |
![]() |
#5 |
Uzman Üye
![]()
Sayın Snobyx cevabınızın son kısmını yazımı yazdıktan sonra gördüm. Eğer siz bana şu satırları yazmış olsaydınız size hak verirdim.
( Şimdi gelelim ritüel olarak ifa edilen Salat kısmına.Siz Hakkı Hoca'nın bugün müslümanların ifa ettiği şekilde namaz Kuran'da yoktur dediğini duydunuz mu?Ya da benim böyle bir ifade kullandığımı.Hakkı Hocanın ne dediğini ondan öğrenirsiniz.Ben ne diyorum onu ifade edeyim.Bence ''SALAT'' içerisinde bugünkü namaz ibadetinide barındıran genel bir ifadedir.Namaz bütünün parçalarından biridir.Dinimizde yeri vardır.Nüsuklardan biridir.Ammaa Salat=Namaz değildir.Vakitleri bellidir.Şekilleri hem mecazen anlam ihtiva eder,hem de peygamberin uygulamalarıda kanımca bugüne yakındır.) Hakkı Beyin yazısından çok net şunu anladım. Salat eşittir fikri ve maddi yardım. Okuduğum yazıda bugün ilaveleri olan salattan hiç bir düşünceye yer vermemiş. Belki başka sözlerinde bahsetmiş olabilir ama benim uzunca yazdığı yazısından bunu çıkarmadım. Sizin sözlerinirinize gelince. ( Bence ''SALAT'' içerisinde bugünkü namaz ibadetinide barındıran genel bir ifadedir.Namaz bütünün parçalarından biridir.Dinimizde yeri vardır.Nüsuklardan biridir.Ammaa Salat=Namaz değildir.Vakitleri bellidir.Şekilleri hem mecazen anlam ihtiva eder,hem de peygamberin uygulamalarıda kanımca bugüne yakındır.) Yukarıdaki sözlere tamamen katılıyorum ve bende çok farklı düşünmüyorum zaten. İşte konuya böyle başlasaydık çok daha farklı olurdu. Yinede bunda bir hayır vardır diyelim. SAYGILARIMLA Halukgta Konu halukgta tarafından (10. January 2011 Saat 08:09 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
halukgta Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi: | Derin Düşünce (18. February 2011), Miralay (10. January 2011) |
![]() |
#6 | |
Katılımcı Üye
![]() Alıntı:
snobyx Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | dost1 (12. January 2011) |
![]() |
#7 |
Uzman Üye
![]()
Sizin en son sözlerinizden alıntı yaptığım ve salat konusundaki düşüncelerinizin üzerinde çok fazla durmadığınız, söylediklerinizi hatırlamak istemediğiniz anlaşılıyor, elbette siz bilirsiniz. Halbuki konuyu toparlamak üzereyken siz konuyu nereye getirdiniz. Bakın ben size böyle bir cümle kullandım mı?
( Cehalette direteceğim diyorsanız kendiniz bilirsiniz.) Sizi cehaletle itham ettim mi? Peki siz bana ne haddinize bunu söylüyorsunuz. Böyle bir sözü zikir ehli söylemez. Böyle bir sözü, peygamberimizi örnek alan asla zikretmez. Konu halukgta tarafından (10. January 2011 Saat 09:20 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
#8 | |
Katılımcı Üye
![]() Alıntı:
Ben sizi her konuda cehalet ile ilgili itham etmedim.İthamım ''Salat,Savm,Hacc,Vûzu''gibi teknik araştırma gereken konulardan ''Salat''ile ilgili bir yazı yazarken yeterli özentiyi göstermemenizedir.Bir reddiye yazıyorsanız,red ettiğiniz makaledeki bütün delilleri çürütmeniz gerekir.Ben sizin yazınızda tek bir arabça teknik delil göremedim. Elbette cahil bir insan olduğunuzu düşünmüyorum.Benimki sırf bu konudaki davranışınız nedeni ile söylenmiş bir sözdür ve bu konu başlığındaki tartışmayı bağlar.Tamir etmeyeceğini bilmekle beraber kırdığım için özür dilerim. Selametle..
snobyx Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi: |
![]() |
#9 |
Uzman Üye
![]()
Sistemde bir sorun var herhalde bir kez tıklamama rağmen iki kez yazı ekleniyor.
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Site Yöneticisi
Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000 ![]() |
![]()
Selamun Aleykum! Değerli Kardeşim!
Alıntı:
Diğer kardeşlerimiz de aynı sorun varsa tekrar bakalım inşaallah. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz.
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
anladığı, anlattığı, arasındaki, fark, hakkı, ile, rabbin, salat, sözünden, yılmaz |
|
|