hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > DUA > Dua > Dua

Seçenekler Stil
Alt 8. June 2011, 03:15 PM   #1
hiiic
Uzman Üye

hiiic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 1.908
1.298 Mesajina 2.732 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 27
hiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud of

Nerdoğan kardeşim.

Konuya cevap verebilecek pek çok kişisel fikrim var. Ama önemli olan bizim nefs ve bilgisizlik karışmış kişisel düşüncelerimiz değil, Allahın ne öğütlediği... Bu nedenle ilk olararak tüm sorularımızı Kurana yönetmeliyiz. Kuran Allahın yeterli gördüğü en kutsal bilgilerin olduğu kitaptır. Yeterlidir, apaçıktır. Sonra aydınlatıcı kesin bilimsel bilgilerle kesiştiği yere bakarız.

Bakalım dünya hayatının metaanı, yani fitne olan evlatlarımız hakkında Kuranın görüşü, ve neden fitne olduğunun cevabı....

Evladın zararı, ancak evlatlarına güvenip, onlarla böbürlenip diğer insanlara karşı üstünlük taslamakla olur... Ahireti unutmakla olur. Bundan temizlenmek ancak kişisel benliği, böbürlenmeyi durdurmakla olur.

Tevbe 69
(Ey münafıklar! Siz de) sizden öncekiler gibi (yaptınız). Onlar sizden kuvvetçe daha üstün, mal ve evlatça daha çok idiler. Onlar (dünya malından) paylarına düşenden faydalandılar. İşte sizden öncekiler nasıl paylarına düşenden faydalandıysalar, siz de payınıza düşenden faydalandınız ve (batıla) dalanlar gibi siz de daldınız. İşte onların amelleri dünyada da ahirette de boşa gitmiştir. Ve onlar ziyana uğrayanların kendileridir.

Böylesi böbürlenen birinin akibeti kehf suresinde anlatılır.
uzun olacak ama Allahın ayetlerini okumaktan zevk aldığınızı tahmin ediyorum.

Kehf Suresi

32. Onlara, şu iki adamı misal olarak anlat: Bunlardan birine iki üzüm bağı vermiş, her ikisinin de etrafını hurmalarla donatmış, aralarında da ekinler bitirmiştik.
33. İki bağın ikisi de yemişlerini vermiş, hiçbirini eksik bırakmamıştı. İkisinin arasından bir de ırmak fışkırtmıştık.
34. Bu adamın başka geliri de vardı. Bu yüzden arkadaşıyla konuşurken ona şöyle dedi: "Ben, servetçe senden daha zenginim; insan sayısı bakımından da senden daha güçlüyüm."
35. (Böyle gurur ve kibirle) kendisine zulmederek bağına girdi. Şöyle dedi: "Bunun, hiçbir zaman yok olacağını sanmam."
36. "Kıyametin kopacağını da sanmıyorum. Şayet Rabbimin huzuruna götürülürsem, hiç şüphem yok ki, (orada) bundan daha hayırlı bir akıbet bulurum."
37. Karşılıklı konuşan arkadaşı ona hitaben: "Sen, dedi, seni topraktan, sonra nutfeden (spermadan) yaratan, daha sonra seni bir adam biçimine sokan Allah'ı inkar mı ettin?"
38. "Fakat O Allah benim Rabbimdir ve ben Rabbime hiçbir şeyi ortak koşmam."
39. "Bağına girdiğinde: Maşaallah! Kuvvet yalnız Allah'ındır, deseydin ya! Eğer malca ve evlatça beni kendinden güçsüz görüyorsan (şunu bil ki):"
40. "Belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir; senin bağına ise gökten yıldırımlar gönderir de bağ kupkuru bir toprak haline gelir."
41. "Yahut, bağının suyu dibe çekilir de bir daha onu arayıp bulamazsın."
42. Derken onun serveti kuşatılıp yok edildi. Böylece, bağı uğruna yaptığı masraflardan ötürü ellerini oğuşturup kaldı. Bağın çardakları yere çökmüştü. "Ah, diyordu, keşke ben Rabbimehiçbir ortak koşmamış olsaydım!
43. Kendisine Allah'tan başka yardım edecek destekçileri olmadığı gibi kendi kendini de kurtaracak güçte değildi.
44. İşte burada yardım ve dostluk, Hak olan Allah'a mahsustur. Mükafatı en iyi olan O, en güzel akıbeti veren yine O'dur.
45. Onlara şunu da misal göster: Dünya hayatı, gökten indirdiğimiz bir su gibidir ki, bu su sayesinde yeryüzünün bitkisi (önce gelişip) birbirine karışmış; arkasından rüzgarın savurduğu çerçöp haline gelmiştir. Allah, her şey üzerinde iktidar sahibidir.
46. Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; ölümsüz olan iyi işler ise Rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit bağlamaya daha layıktır.

İşte evladın zararı budur, bu kötü düşünce ve amellerden korununca evladın nesi zararlı olsun? Faydası bile vardır.

diğer zarar yoldan çıkmış evladın başa açacağı sıkıntıdır. Allah korusun, kötü arkadaşlar sonunda uyuşturucuya dandanmış yada daha kötü işlere bulaşan evlatların ailelerine verdiği zarar çok feci. Bundan temizlenmek, çocukların evlatların arkaaşlarının doğru seçimi ile olur. Şeytanlarla arkadaşlık etmeleri engellenli.

Çünkü Allahın şeytana verdiği görevden birisi bu;
İsrâ 64
Onlardan gücünün yettiği kimseleri davetinle şaşırt; süvarilerinle, yayalarınla onları yaygaraya boğ; mallarına, evlatlarına ortak ol, kendilerine vaadlerde bulun. Şeytan, insanlara, aldatmadan başka bir şey vadetmez.

Bunun dışında evladın bazı hastalık imtahanlarında bizi üzmekden ve yaşlanınca belki yanımızda bulunmamaktan başka ne zararı vardır?

Hatta örnek bir talebi Kuranda verir.
Sâffât 100
O : "Rabbim! Bana salihlerden olacak bir evlat ver", dedi.

Peygamberler evlat istemişler, evlatlarını sevmişlerdir..
Hazır konu açılmışken paganlı puttperestlerin ve ehli kitap rahiplerinin uydura geldiği bir konuya da değinelim...

-Allah üzerimize zorluk yazmadıysa.
-Allah kötü olanı emretmez, haksız yere öldürmeyi kesinlikle haram ve yasaklarsa.
-Allah iyiliğin ve güzelliğin timsali ise

Sorarım size Alllah bir insana evladını KES dermi??????
demez, demiştir, sünneti gereği demeyecektir de.

İbrahim peygamber hakkında uydurulan masal Kurandan değil, uydurma hurafeden kaynaklanır. Kurban yakınlaşmak demektir, Oğlunu Allaha yakınlaşmak için yüz üstü bırakmak zorunda kaldı ifadesini, oğlunu yüz üstü yatırıp kesecekti diyen bu neüduü belirsiz zibidilerin masallarına aldırmayın.

İbrahim peygamber evladını çok sevmiştir, tıpkı diğer peygamberler ve bizler gibi.
Allah evladına zarar ver emri vermez, verirse sünnetine aykırı hareket etmiş olur.
Evlatları doğru yetiştirir ve Allah da onlara hidayet verirse, fitne yada zarardiye tarif edilen o kelimenin yerine "göz aydınlığı" ifadesi gelir...

İsanın annesi gibi
Meryem 26
"Ye, iç. Gözün aydın olsun!
...

Furkân 74
(Ve o kullar): Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl! derler.

eğer evlat zarar olsaydı, Allah evlat katleden firavunun dehşetinden kurtulan küçük musacığı, onun hasretinden yanan anasının yüreğine geri yaslar mıydı?

Kasas 13
Böylelikle biz onu, anasına, gözü aydın olsun, gam çekmesin ve Allah'ın vadinin gerçek olduğunu bilsin diye geri verdik. Fakat yine de pek çoğu (bunu) bilmezler.

----------------------------------------
Sonuç;
Evladın fitneler içinde anılmasının sebebi evladın kesin zarar olmasından değildir.
Ancak kimi ailelere zarar verebilmektedir.
Kimi ailelere göz aydınlığı olmaktadır.
Fitne kelimesinin asıl manası aslında farklıdır. Fitne de içi boşaltılmış bir kavramdır. Ben burada fitneyi herkes tarafından kullanılan "zararlı" anlamında kullandım. Aslında Allah iyi kullarını fitnelendirere ve belalandırara arındırır. Temizlenmemize vesiledir ve Allahın dilemesine bağlı olarak fitneler ve belalar, hayırlar ve güzelliklerle sonuçlanabilir.

--------------------------------------------------------------
Diğer bir konu daha gözüme çarptı...

Alıntı:
Ya da imkan olsa da sabredip deli gibi istesek de sabretmeli ve dünyada var olan aç, eğitimsiz hasta vs çocuklara mı yardım etmeliyiz onun yerine?Yani kısacası evlatta aynen lüks bir araç ev gibi bir meta olarak mı algılanmalı?
Değerli kardeşim,
Evladınızı imkanınız doğrultusunda en iyi şekilde bakınız büyütünüz, lüks bir araç olarak görmek evladı emtia kabul etmeyi çirkin birşey olarak kabul ediyorum. Heleki onların bebekliğindeki sevimliliği ve evlat sevgisini insana veren Allah'ın bizzat kendisidir.
Evladınıza gönlünüzce rahat rahat ve onu sevip ona bakmanın SEVAP olduğunu bilerek ilgilenin bakın.

İslam dini bahsettiğiniz aç ve imkansız çocuklara yetimlere bireysel yardımı teşvik eder. Ancaaaaaak Allahın ASIL emri, dinin direği olan SALAT işte o çaresiz tüm ihtiyaç sahiplerine bunun içine o saydıklarınız da dahil, o kimselere toplu halde yardım edilmesi emridir. Onların haklrını ve bakımları toplu halde yapılır. Bu salat mescitlerde devlete ait kurumlar ikame edilir. zekat ile o kurumları ayakta tutacak vergiler verilmiş olur.
İşte Allahın SALAT için imar etmemizi emrettiği devlet kurumları (mescitlere) örnekler;
-Yetimhaneler.
-Çocuk esirgeme Kurumları
-Okullar
-Kimsesizler yurtları
-Devlete ait, sokak çocuklarının topluma kazandırılması kurumları...
-Fakir fukara fonlar
-Çaresizlere yönelik sağlık kurumları
v.s.

Diğer yardım adı altında ortalığa çıkıp şov yapan ne olduğu belirsiz vakıf ve kurumları desteklemiyorum. Allah devletimize güç versin de kurumlarını güçlendirsin de, inşallah salatı tekrar hayata geçirip dimdik ayakta tutalım...

Bireysel yardımlar günübirliktir, mutlaka ecri ve sevabı olmakla beraber çok da önemli bir amel değildir. Ama zerrede olsa Alah karşılığını veririrm buyuruyor. Sadece Salatı ikame yanında sadaka, dünyadan görsel açıdan güneşin yanındaki yıldızlara benzer.

Aradığınız cevap bu muydu?
Lütfen eleştirisi olan, yada çelişki gören yazsın, daha doğruyu bulalım.

Konu hiiic tarafından (8. June 2011 Saat 03:22 PM ) değiştirilmiştir.
hiiic isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Anonymous (8. June 2011), Barış (3. April 2013), dost1 (8. June 2011)
Alt 8. June 2011, 04:02 PM   #2
hiiic
Uzman Üye

hiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud ofhiiic has much to be proud of

gerçek_hanif

ne denebilir ki, ne yazık ki yazdıklarınız çok doğru.
Benim de patronum aynı kılıfları geçiriyor. İslamı kendi işine uyduruyor. Hesapta müslüman, şu anda kabede, günah mı çıkarmaya çalışıyor, Allahtan daha fazla ver diye dua etmeye mi gitti, yoksa döneyimde hacı desinler diye mi bilmem. Ama işçinin sigortasında, emeğinden çalınıyor, üstelik hammadde sunan çiftçininde emeği hakkı sömürülüyor.

Bu olay Kuranda aynen anlatılıyor aslında. Allah bunu ve sebebplerini çok güzel anlatıyor Kuranda, benzer çok kıssas hemde tarihin en güzel örnekleri var.

------------

Aslında hani demiş ya;
Alıntı:
İslamda sendika mı var ?İslamda Batının dayattığı çalışma düzeni mi olur ?
evet islamda batının çalışma düzeni var. O adamlar islamı yaşıyorlar (genelleme yaptım)
İslami kuralları hayatlarına sokmuşlar.

A’râf 85
Medyen'e de kardeşleri Şuayb'ı (gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin ondan başka tanrınız yoktur. Size Rabbinizden açık bir delil gelmiştir; artık ölçüyü, tartıyı tam yapın, insanların eşyalarını eksik vermeyin. Düzeltilmesinden sonra yeryüzünde bozgunculuk yapmayın. Eğer inananlar iseniz bunlar sizin için daha hayırlıdır.

Şuaybi inkar edenler, bizim atamız böyle emretti diyip, çalışanların eşyalarından ne kırparız diye bakınıyorlardı. Hemde hepsi dindarlardı,,, şuaybı dine karşı gelmekle suçladılar... Tıpkı bir çoğumuzu suçladıkları gibi.

Şu’arâ 181
Ölçüyü tastamam yapın, (insanların hakkını) eksik verenlerden olmayın.

Bunu okuyupta uymayan, sonrada ben inandım müslümanım diyenden daha münafık kim vardır?

Tanıdığım birkaç müslüman hemde cemaatleri var, iş adamı, işçilerin, üreticilerin, devletin hakkını yemek için idarecilerle anlaşıyor... Bu adamlar cuma namazında en ön sıradalar... Sözde huzuruna çıktıkları Allahtan utanmıyorlar.

Bakara 188
Mallarınızı aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken, insanların mallarından bir kısmını haram yollardan yemeniz için o malları hakimlere (idarecilere veya mahkeme hakimlerine) vermeyin.

Sadece şu ayetleri hatırlatmak isterim...
Bizler. Allahtan ve ahiretten hakkıyla korkan, Kalbini Allahın vahyine bağlamış pek azımız ve bizim gibi pek azları dışındakilerde hayır yok. Sakın şüphe içinde olan bu tür insanlara aldırış etmeyin. Sakın!!! Böyle kalın.. pek yakında o cimrilik ettiği mal canını çok yakıcak, ama bu haytan başka ondan Allahı razı edecek davranış beklenmiyecek.

Lütfen okuyalım...

Ra’d 1
Elif. Lam. Mim. Ra. Bunlar, Kitab'ın ayetleridir. Sana Rabbinden indirilen haktır, fakat insanların çoğu inanmazlar.

Âl-i İmrân 110
Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz; iyiliği emreder; kötülükten meneder ve Allah'a inanırsınız: Ehl-i kitap da inansaydı, elbet bu, kendileri için çok iyi olurdu. (Gerçi) içlerinde iman edenler var; (fakat) çoğu yoldan çıkmışlardır.

Neml 73
Şüphesiz Rabbin, insanlara karşı lütuf sahibidir; fakat insanların çoğu şükretmezler.

Tâ-Hâ 16
Ona inanmayan ve nefsinin arzularına uyan kimseler sakın seni ondan (kıyamete inanmaktan) alıkoymasın; sonra mahvolursun!

Rûm 60
(Resulüm!) Sen şimdi sabret. Bil ki Allah'ın vadi gerçektir. (Buna) iyice inanmamış olanlar, sakın seni gevşekliğe sevketmesin!

Kasas 87
Allah'ın ayetleri sana indirildikten sonra, artık sakın onlar seni bu ayetlerden alıkoymasınlar. Rabbine davet et. Asla müşriklerden olma!

Ve hep başımıza gelecek olana karşı;

Yâsîn 76
(Resulüm!) O halde onların sözleri sakın seni üzmesin. Kuşkusuz biz, onların gizlemekte olduklarını da, açığa vurduklarını da biliyoruz.

----------
Kısaca gerçek_hanif kardeşim...
O bahsettiğikleriniz, sakın sizi istikametinizden ve kararlılığınızdan bir göz seyrimi dahi uzaklaştırmasın...

Aramızdaki fark, onlar inandık deselerde henüz ahiretten gafillerken, biz şu anda yaşantımızla hesap veriyoruz.
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 6 Kisi:
Anonymous (8. June 2011), dost1 (8. June 2011), gerçek hanif (9. June 2011), merdem (29. March 2013), Miralay (9. June 2011), nerdogan (9. June 2011)
Alt 8. June 2011, 05:15 PM   #3
nerdogan
Katılımcı Üye

Tesekkür: 112
27 Mesajina 69 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0
nerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud of

Bu ayrıntılı ve okumaktan çok zevk aldığım yorumunuz için Allah Razı olsun sizden.Aslında ben biraz da çocuğunu meta meselesi olarak gören insanların penceresinden baktım.Ayrıca kendi aklıma takılan tüm dünya imkanları ile aynı anda anılması mevzuunu da danışmış oldum.Okuduğum ayetler de bana doğruyu gösteriyor zaten bunun üzerine edilecek bir söz bulamıyorum.Tekrar teşekkürler.

Alıntı:
İslam dini bahsettiğiniz aç ve imkansız çocuklara yetimlere bireysel yardımı teşvik eder. Ancaaaaaak Allahın ASIL emri, dinin direği olan SALAT işte o çaresiz tüm ihtiyaç sahiplerine bunun içine o saydıklarınız da dahil, o kimselere toplu halde yardım edilmesi emridir. Onların haklrını ve bakımları toplu halde yapılır. Bu salat mescitlerde devlete ait kurumlar ikame edilir. zekat ile o kurumları ayakta tutacak vergiler verilmiş olur.
İşte Allahın SALAT için imar etmemizi emrettiği devlet kurumları (mescitlere) örnekler;
-Yetimhaneler.
-Okullar
-Kimsesizler yurtları
-Fakir fukara fonlar
v.s.

Diğer yardım adı altında ortalığa çıkıp şov yapan ne olduğu belirsiz vakıf ve kurumları desteklemiyorum. Allah devletimize güç versin de kurumlarını güçlendirsin de, inşallah salatı tekrar hayata geçirip dimdik ayakta tutalım...

Bireysel yardımlar günübirliktir, mutlaka ecri ve sevabı olmakla beraber çok da önemli bir amel değildir.
Bu yazdıklarınıza göre bireysel yardımlar salat kapsamında sayılmıyorsa, öyleyse ben bir birey olarak vergimi vermek dışında salat kapsamında en doğru ne yapabilirim öyleyse?Bahsettiğiniz kuruluşları kurmam imkansız, devlete ödediğim vergileri ise takip edip bu kurumlara gidip gitmediğini net olarak bilmem çok zor, bu durumda bireysel yardım, destek, insanları öğrendiklerimle aydınlatma vs salat kapsamında değilse ne yapmalıyım??

Ayrıca almaktan çok vermeyi bilmek üzerine Kuran da yüzlerce ayet söz konusu iken bunlar sadece devlet, işveren grubu için değil bireyler için de geçerli oluyorsa, cimri olmamamız, vermeyi dağıtmayı bilmemiz, biriktirmememiz, ihtiyacımızdan fazlasını istemememiz konusunda sürekli uyarılıyorsak bu bireysel yardımlarımız hangi kapsamda değerlendirilecek.Yani sevabının çok az olduğunu belirttiğiniz için sorma gereği duydum.
Açıkçası ayetler ile açıklama tarzınız oldukça bilgilendirici olduğundan biraz uzatıyorum konuyu kusurabakmayın lütfen.

-konu gittikçe değişiyor, başka başlık açmam mı gerekiyor?-

Konu nerdogan tarafından (8. June 2011 Saat 05:21 PM ) değiştirilmiştir.
nerdogan isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
nerdogan Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (9. June 2011)
Alt 8. June 2011, 07:29 PM   #4
hiiic
Uzman Üye

Alıntı:
Yani sevabının çok az olduğunu belirttiğiniz için sorma gereği duydum.
Bireysel yardımların pek önemli olmadığını söylemekteki amacım, onların süreklilik arzetmediği, bugün karnını doyurduğunuz kimsenin yarın yine aynı yoksulluğa düşeceği gerçeğiydi... Asıl yardım ve asıl imarın devlet çatısı altında mescitleşmek olduğunu belirtmek istedim.

Böyle bir manaya yol açacak cümle kurduysam özür dilerim. Diğer arkadaşlarda böyle bir mana çıkardıysa yine özür dilerim. Sevabı çok az veya fazla, kişi ancak kendisine verilen nimetlerden sorumludur. Az azdan, çok çoktan sorumludur.

Bireysel yardımlar, toplu yardmların yanında hem çok az hem de değer bakımından eksiktir.

Ayrıca ameller derecelerine göredir. Amellerin değeri farklıdır. Karşılık göreceği muamelelerde farklıdır.

Âl-i İmrân 163
Onlar Allah katında derece derecedirler. Allah onların yaptıklarını görmektedir.

Nisâ 95
Müminlerden -özür sahibi olanlar dışında- oturanlarla malları ve canlarıyle Allah yolunda cihad edenler bir olmaz. Allah, malları ve canları ile cihad edenleri, derece bakımından oturanlardan üstün kıldı. Gerçi Allah hepsine de güzellik (cennet) vadetmiştir; ama mücahidleri, oturanlardan çok büyük bir ecirle üstün kılmıştır.

Hadîd 10
Ne oluyor size ki, Allah yolunda harcamıyorsunuz? Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Elbette içinizden, fetihten önce harcayan ve savaşanlar, daha sonra harcayıp savaşanlara eşit değildir. Onların derecesi, sonradan infak eden ve savaşanlardan daha yüksektir. Bununla beraber Allah hepsine de en güzel olanı vadetmiştir. Allah'ın yaptıklarınızdan haberi vardır.

En’âm 132
Herkesin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır. Rabbin onların yaptıklarından habersiz değildir.

Yoksa , iyi bir amel için "çok az sevabı" var demek istemedim istemem de... Allah'a sığınırım. Allah herşeyi apaçık açıklamışken ona ekleyen cahillerden olup vebal ehli olmak istemem.

... Allahın ayetleri ortada. ben yanlış birsey demiş olsam bile Allahın kitabını okuyorsunuz, sağlamasını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Allah razı olsun

Konu hiiic tarafından (8. June 2011 Saat 07:35 PM ) değiştirilmiştir.
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 4 Kisi:
Anonymous (8. June 2011), Barış (3. April 2013), gerçek hanif (9. June 2011), Miralay (9. June 2011)
Alt 9. June 2011, 04:11 AM   #5
nerdogan
Katılımcı Üye

nerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud ofnerdogan has much to be proud of

Alıntı:
Ayrıca ameller derecelerine göredir. Amellerin değeri farklıdır. Karşılık göreceği muamelelerde farklıdır.

Âl-i İmrân 163
Onlar Allah katında derece derecedirler. Allah onların yaptıklarını görmektedir.

En’âm 132
Herkesin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır. Rabbin onların yaptıklarından habersiz değildir.
Sevgili Hiiic, ben biraz daha dar bir çerçeveden değerlendirdim lütfen kusurabakmayın yanlış algılamam nedeniyle..Sanırım sadece bir cümleniz ile değerlendirdim.Elbette bireysel yardımlarında Allah katında yeri vardır.Örneğin birine iş imkanı sağlama veya yardımlarda aktif görev alma, insanların eğitimine bireysel de olsa katkıda bulunma gibi faaliyetler zannımca sokakta aç olan insanları geçici olarak doyurmaktan görece daha üstün sayılabilir.Ancak yukarıda verdiğiniz ayet ve açıklamadan hareketle aklıma şu geliyor.-devamında Anonymous arkadaşımın da belirttiği cennet otobüsü ile- gideceğimiz ahirette amellerimize göre derecelerimiz mi olacak öyleyse?
Örneğin ben gücüme göre elimden geldiğince birtakım faaliyetlerde bulunuyorum.Biriktirmiyorum, elime geçeni veriyorum paylaşıyorum..İnsanlarla internette veya yüzyüze sürekli konuşup onların bakış açılarını doğruya yöneltmek için çabalıyorum.Çocukların eğitim masrafları için her ay bütçemden ayırmaya çalışıyorum-yardım amaçlı- Bazen eşya bazen kıyafet yardımı yapıyorum vs vs ..diyelim..Yani bireysel ne yapabiliyorsam yapıyorum.Öğretmen değilim ya da doktor da değilim maalesef.Olmayı isterdim ancak değilim.Aynı zamanda vali, kaymakam veya belediye başkanı hiç değilim ki eğitim kurumu, mescit vs kurabileyim ya da yardım kuruluşu açabileyim.Bu şartlarda bir öğretmen veya mescit kuran bir hükümet yetkilisi ile benim derecem arasında büyük bir fark mı olacak?Bu fark gittiğimiz ahiret yurdunda derecelendirmeler biçiminde mi olacak?Öyle ise-ya da benzeri bir durum olacaksa- öyleyse ben bir devlet adamı veya belediye başkanı olamadığım için imkanlarım kısıtlı olduğu için salat adına ne yapabilirim bireysel olarak?
Cevap olarak belirttiğiniz,
Alıntı:
-Yetimhaneler.
-Okullar
-Kimsesizler yurtları
-Fakir fukara fonlar
v.s.
kuruluşları benim kurmam ya da şu anki gücümle ortak olmam imkansız.Allah güç versin hepimize inşallah da bunları gerçekleştirebilelim şu kısa imtahanımızda ama çalışma gücümüz ve biçimimiz doğrultusunda şu an çok zor görünüyor. Bu durumda ne yapılabilir? Yani bu taktirde ben salat edemiyorum.Salatı ikame edebilmem için ne yapmalıyım acaba?
Eğer yanlış anlamlar çıkarıyorsam bunu lütfen yeni bir hanif olmama verin.Kendimi yıllarca iman eden sanıp da ne kadar yanıldığımı henüz 1-2 ay kadar önce öğrendim yüksek çabalarım ile..Halen çabaladığımdan bu sorularım tuhaf geliyor ise lütfen kusurabakmayın..Doğruyu kuşkusuz en iyi bilen yüce Allahtır.Ancak ben bizlere ilettiği tüm doğruları öğrenmek ve öğretmek istiyorum elimden geldikçe zamanım-ömrüm yettikçe..
nerdogan Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Anonymous (9. June 2011), gerçek hanif (9. June 2011), Miralay (9. June 2011)
Alt 9. June 2011, 01:23 PM   #6
hiiic
Uzman Üye

Uzun anlatmaya gerek yok,,, uzun anlatınca demekki yanlış anlaşılıyor.

Salat; Problemlerin çözümüne yönelik zihni ve mali imar / destek vermek
Zaten sitede sorunuza cevap verecek başlıklar mevcut

Âl-i İmrân 115
Onların yaptıkları hiçbir hayır karşılıksız bırakılmayacaktır. Allah, takva sahiplerini çok iyi bilir.

Konu hiiic tarafından (9. June 2011 Saat 01:49 PM ) değiştirilmiştir.
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Anonymous (9. June 2011), Miralay (9. June 2011), nerdogan (9. June 2011)
Alt 9. June 2011, 04:01 PM   #7
hiiic
Uzman Üye

Ayrıca merakımdan sormak istiyorum.

Kuran'da hırsızın ellerini kesin, öldürenin yakını isterse katili öldürün, zina yapana sopayla acımadan vurun diyor.
Bunları nasıl yapacağınız sorusu aklınızı karıştırıyor mu?
Alt 9. June 2011, 05:29 PM   #8
gerçek hanif
Uzman Üye

Tesekkür: 145
77 Mesajina 151 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
gerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud ofgerçek hanif has much to be proud of

Alıntı:
hiiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ayrıca merakımdan sormak istiyorum.

Kuran'da hırsızın ellerini kesin, öldürenin yakını isterse katili öldürün, zina yapana sopayla acımadan vurun diyor.
Bunları nasıl yapacağınız sorusu aklınızı karıştırıyor mu?
Hiiç kardeşim, hırsızın elini yaptığı (çaldığı ) fiilden uzak tutmak değilmir ?Kesmek bu değil mi ? kesmek: Günlük hayatta mesela" sesini kes-suyu kes- Banttan gelmekte olan ürünü , malı "kes "diye bağırırız.Onunla olan diyaloğunu kes deriz mesela. kesmekten kasıt bu değilmidir ?Alıkoyma değilmi ?
Kısas öldürme ise Bana göre cezanın aynısı ile hüküm vermedir.Kasten işlenen suçlarda kısas uygulanmalı bence.Ancak suç işleyeni toplumdan tamamen tecrit etmede bir nevi ölümdür.Bir daha topluma girmemeside ölümden dir bana göre.
Zina yapana kur'an ne diyorsa o değil mi ?yada hapismi ? bu konudaki değerli görüşlerinizi katkılarınızı bekliyorum hiiç kardeşim.selam ile.
gerçek hanif isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
gerçek hanif Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 3 Kisi:
Barış (3. April 2013), dost1 (20. June 2011), hiiic (10. June 2011)
Alt 9. June 2011, 04:45 PM   #9
nerdogan
Katılımcı Üye

Yanlış anlamaktan ziyade anlamaya çalışıyorum henüz.Salat ile ilgili birkaç başlık okudum ancak hepsini henüz okuyamadım.Kesin bir sonuca varmış değilim. Bu konularda henüz sonuca varmaya çalıştığımdan bilgilerinizden istifade etmek beni çok memnun ediyor.Allah razı olsun.
Ancak son sorunuzu anlayamadım.Yani bu tür durumlarda Kuranın emrettiklerini günümüz şartlarında mı nasıl uygulayacağız?
nerdogan Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Miralay (10. June 2011)
Alt 9. June 2011, 05:52 PM   #10
hiiic
Uzman Üye

evet...

Kuranda bazı emirlerler kişiye yönelik değil, topluma ve düzene yöneliktir.
Hani dedinizye ben nasıl kurum açacağım diye.

Siz açamayabilirsiniz. Ama Salat destek vermek demektir. Hazır açılmışlara destek verebilirsiniz... Pek çok sivil toplum örgütü desteklerinizi bekliyor..

---------------------------
Sadece şu kimseler var..
sözde Allah için çalışan bir cemaatin kermesi vardı, öğrenciler yararına...

Gittim, tesettürlü bayanlar, yemekler var pastalar var,
"bu yardım yaptığınızı sandığınız işten kimsesiz çokcuklar kurumuna pay var mı?" diye sordum...

dedi ki; bu sadece kuran kurslarımızdaki öğrenciler için...

Yardım karşılığında kendi ideolojilerinin benimsenmesini ve kesinlikle irdelenmemsini emreden bu cemaat bilmiyor muydu ki, Allahın yardım karşılığı şunu emreder;

İnsan 9
"Biz sizi Allah rızası için doyuruyoruz; sizden ne bir karşılık ne de bir teşekkür bekliyoruz."

Bunlar mı Kuran öğretecekler???
Bu mu hayır kurumu??
----------------
hiiic Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 5 Kisi:
Barış (3. April 2013), dost1 (20. June 2011), gerçek hanif (11. June 2011), Miralay (10. June 2011), nerdogan (10. June 2011)

Bookmarks

Etiketler
amin, kelimesinin, kökeni