![]() |
![]() |
#241 |
Uzman Üye
Tesekkür: 77
125 Mesajina 170 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ramazan ayi; En sicak ay. Bu zamani herkes biliyor. 21 Haziran Gunes isinlarinin en dik geldigi an ve en uzun gece gunes isinlari en cok bu an anda geliyor yani gunes daha fazla isitiyor.
Kur an bu zaman diliminde elci ye teblig ediliyor zamanin saati ise ilk dolunay. Vahy edilen bu kitap insanlarin nasil yasamasi gerektigini anlatiyor. Cunku daha onceki vahyler i sanlar tarafindan tahrif edilmeye calisilmis ve bazilari da buna inanmis. Allah aciyor ve bir kere daha insan ogluna sesleniyor. Ey insanlar benim soyledigime uyun ki mutlu huzurlu bir yasam sizin olsun. Siz degil ben bilirim. Size bir kere daha seslendim artik benim sozlerime kulak verin. Size seslendigim gun geldiginde de hatirlamaniz ve uymaniz icin bu onurlu ve guzel gunu savm edin. Dunyevi zevklere dalmissaniz onlardan kendinizi uzaklastirin ve bana yonelin ki mutluluk ve huzur tekrar icinizde olsun. Bu sekilde de tum canlilik benim yaratigim sekle donsun. Bu gun yani kur anin indigi gun savm edin ve hic unutmayin unutursaniz helak olursunuz bunu toplum olarak yapin ki devamli hatirlansin. Her kim bugune ulastiginda bugunun guzelligini gorebilsin. Bu yaziyi ayni cerceve icinde uzatmak mumkun. Ancak benim ogrendigim kadariyla Ramazan bu demek... |
![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Uzman Üye
Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
soru: Hz Muhammed ramazânin geldigini nerden biliyordu? ŞEHR denen dolunayin görünmesinden. Soru: ...o görünenin SeHRU Ramazân oldugunu nerden biliyordu? Afyonkarahisar'in afyon ekilen köylerinde ilkbahar gelince tarlalarda açan çiçeklerin afyon çiçegi oldugu nerden biliniyorsa Arabistan'da o dolunayin ramazân dolunayi oldugu ordan biliniyordu. Yerel kültürün kalbiydi o dolunay. Insan, kendi kalbini bilmez mi? Bakin Kuran'da bi tek o dolunayin ADI geçiyor (2:185). SeHRu Ramazân ASIRI sicaklarin habercisiydi, o yüzden Araplar sicak dolunay diyordu ona. Dolunay aksaminin sabahinda Mekke panayiri kuruluyordu. Araplar o dolunayin aydinliginda geceleyin panayira hazirlanirlardi. Örnegin, pazarda satacaklari hurmalari çuvallara doldurur ve develere yükleyip yola düzülürlerdi. Uzak ülkelerden hali, ipekli kumas, bal... getirenler mallarini pazardaki tezgahlarina yerlestirilerdi. (Bunlar Dr Ayman'in yazdiklarindan edindigim bilgiler.) ŞEHRu Ramazân "iddet eş-şuhûr"un öteki dolunaylarindan bi de RENK olarak farkli. Onun uzaydaki yeri dolayisiyla günesten yansittigi isik daha az engelle karsilasiyor, o yüzden rengi daha bi KIZIL. Baska ipuçlari da var. Ama isterseniz simdilik bu kadarla yetinelim. Soru: ...o dolunay her yil 11 gün erken mi doguyor? Hayir. Bazan 19 gün geç doguyor. Semsî yil........: 365 gün Iddet eş-şuhûr: 354 gün. ARTAN günler..: 11 gün Günes yilinin "iddet eş-şuhûr"dan ARTAN günleri birike birike 29.5 güne ulastiginda olusan ARTIK ay araya girince... Konu Hasan Akçay tarafından (19. August 2015 Saat 02:12 AM ) değiştirilmiştir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Site Yöneticisi
Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000 ![]() |
![]()
Selamun aleyküm, değerli Hasan AKÇAY,
Araplar, dolunay için hangi sözcüğü kullanırlar?
![]() |
#244 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
Lisanul Arab: شهر شهر (لسان العرب): والشَّهْرُ القَمَر، سمي بذلك لشُهرته وظُهوره، وقيل: إِذا ظهر وقارَب الكمال. ŞeHR, kamerin açik ve yaklasik olarak tam dolu oldugu andir. Konu Hasan Akçay tarafından (28. June 2015 Saat 07:00 PM ) değiştirilmiştir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Super Moderator
Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Bakınız bu sizinle bu konuda ilk konuşmamız ve yazışmamız değil. Sorduklarım içinden cımbızla seçip cevap veriyorsunuz. Sorduklarıma verdiğiniz cevapların hiç birisi de KURAN kaynaklı değil. Böyle olunca da söylemleriniz safsata ve zan dan öteye gidemiyor. Basit olun diyorum. Yapmayınız. İnsanların akıllarını daha fazla karıştırmayınız. Vebal altında kalmayınız. Biz burada doğruyu bulmak ve yaymak için varız. Peygamberin 21 Haziranı afyonların açmasını örnekleyerek çiçeklere böceklere otlara bakarak anlaması kadar saçma bir düşünce sistemi daha önce duymadım. Bu topluluk da takvim kullanıyordu. Zaman kavramı vardı. İnternetten Hudeybiye antlaşmasına bakınız. Arapçanız var. Oradaki zaman belirteçlerinde "ibibikler öter ötmez" falan demiyor. Arapların da gregoryen takvimi kullandığı aşikar ve apaçıktır. Yoksa Arabistan'ın merkezindeki bir ticaret kentini Yahudi ve Hristiyanlarla eş güdümlü olarak nasıl ayakta tutabilirsiniz. - Hey Justinyan cemaziyülevvelin 12sinde develer kervanla burada olsun. Malları Avrama hilalin 14'ünde teslim edeceğim ona göre. - .......... - Anlamadın mı? - .......... - Oğlum bırakın şu güneş takvimini kafamız karışıyor ya... Toplumsal önem arz eden olaylarda birlikte hareket etmek için ortak paydalara ihtiyaç vardır. Yoksa çingene çalar. Kürt oynar. Bizde seyrederiz böyle.
![]() |
bartsimpson Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | khaos (29. June 2015) |
![]() |
#246 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
Saçma düsünce sistemi demek o kadar kolay olmamali. Bi ortamda geçen olaylari oranin kültürünü kâle alarak okumak saçma degildir. * Benim iletimde "Kuran açisindan niçin 21 Haziran?" sorusu yok, olmayan o sorunun cevabi da yok. Onu ayri bir iletide ele almak istedim. Ama siz yine öfkelenmissiniz. * Hudeybiye örnegi... Hem benim yazdiklarim Kuran kaynakli bulunmayip öfkeleniliyor hem de Kuran'da hiç geçmeyen Hudeybiye andlasmasinin internette kotarilma sekli örnek gösterilip ondan ders almam isteniyor! * Hudeybiye konusunu batni Mekke ifadesinden hareketle Halil hocamla konustuk. http://www.hanifler.com/showthread.php?t=2947&page=2 Konu Hasan Akçay tarafından (29. June 2015 Saat 02:03 AM ) değiştirilmiştir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#247 | ||
Uzman Üye
![]() Alıntı:
Semsî yil.: dünyanin günesî dolanmasi (1 kez) Bu iki hareket eş zamanlidir. Birbirinden kopuk ve bagimsiz degil birbiriyle iç içe, birbirine bagli. Dünya ile birlikte kamer de dolaniyor günesi. Kamer dünyayi dolanirken olusan ŞeHRu Ramazân için dünya günesi dolanirken olusan gündönümü (21 Haz) o yüzden ölçü aliniyor. ŞeHRu ramazân o yüzden gündönümünden sonraki ilk dolunay. Gündönümü çöldeki Araplar dahil herkes tarafindan bilinir çünkü yilin en uzun gündüzüdür. Neden semsî yilin baska bi vakti degil, örnegin 21 Aralik degil de 21 Haziran? Onu bir sonraki iletimde ele alacagim Allah isterse. Alıntı:
yanlislik bunda. Iletimi okuyanlar her halde 2014'ten 2016'ya kendileri geçebilir diye düsünmüsüm. Bi de şu var: Dolunaydan hemen önce, dolunay, ve dolunaydan hemen sonra AYIN doluluk oranlari birbirine çok yakin. O yüzden bu 3'ün her hangi biri dolunay tarihi sayilabiliyor. Arti, tarihlerde 1 gün yanilma payi var. Kesin tarih istenirse meton döngüsü kullanilabilir. Örnegin 2015'te gündönümünden sonraki ilk dolunay 02 Tem görünüyor (http://www.timeanddate.com/calendar/...015&country=74) Onun hilali: 17 Haz. Meton döngüsüne göre 630'da da öyle olmasi gerekir. Ama öyle degil. 630'da gündönümünden sonraki ilk dolunay: 30 Haz. (http://www.timeanddate.com/calendar/...630&country=74) Onun hilal hali: 17 Haz. Dolunay için dogru olan tarih 02 Tem olamaz. Çünkü hilal ile dolunay arasindaki günlerin sayisi 16 ediyor. Çok fazla. Dogru tarih: 30 Haz 630 30 Haz 2015 * Kuran açisindan "Neden 21 Haziran?"i bir sonraki iletimde ele alacagim Allah isterse. Konu Hasan Akçay tarafından (29. June 2015 Saat 07:20 AM ) değiştirilmiştir. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Uzman Üye
Tesekkür: 229
167 Mesajina 302 Tesekkür Aldi
![]() Alıntı:
Açıklamanız için teşekkürler.
![]() |
![]() |
#249 |
Uzman Üye
Tesekkür: 229
167 Mesajina 302 Tesekkür Aldi
![]()
Ama Bart' ın dediğine de katılmadan edemeyeceğim. İş kuantum mekaniğine döndü. Bedevi nin vay haline
![]() |
#250 | |||||||||||
Super Moderator
Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
![]() Alıntı:
Katılırsınız, katılmazsınız. O da sizin fikrinizdir. Ama bana üslup dersi vermeye kalmak ise, sizin haddiniz değildir. Bir idda ile ortaya çıkan sizsiniz. Bu iddanızı savunurken eleştirilere, karşı görüşlere, itirazlara, mantık hatalarına tahammül edemeyecekseniz burada ne işiniz var onu anlayamadım. Ayrıca evrensel olan bir kitabı, bedevi kültürüne ve zihniyetine boğmaya çalışan sizler gibiler olduğu müddetçe, bu forumda hala ayı, güneşi, çiçeği, böceği konuşuruz. Kurtulamadı şu din sizin gibi insanların düşünce sisteminden. Yıl 2015. Alooooo. Siz hangi yılda yaşıyorsun. Bana hala bedevi kültüründen bahsediyorsunuz. Biz "Bi ortamda geçen olaylari oranin kültürünü kâle alarak okumuyoruz" Allahın kelamını okuyoruz. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Yani bir üstteki alıntı da size ait bir alttaki de. Kendinizle nasıl böyle çelişebiliyorsunuz anlamadım. Alıntı:
Ben neye göre attığınızı sordum. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Yanılıyor olabilirim. Ben Kuran'da geçen antlaşmanın Hudeybiye antlaşması olduğunu sanıyordum. Bu konudaki son kararı büyüklerime bırakıyorum. Bana onu kabul etmek düşer. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Verdiğiniz linkteki konuşmaların sonunda en akla yatkın olanın Galip Ağabeyin görüşü olduğunu sanıyorum. Tabi bu benim görüşüm. Kimseyi bağlamaz. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Bir daha bakınız. http://www.hanifler.com/showpost.php...&postcount=238 ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Alıntı:
Bir önceki mi? Ortadaki mi? Bir sonraki mi? Bedevi arabın ya da Muhammedin meton döngüsü kullandığı ya da ay hesaplamalarını buna göre yaptığına deliliniz nedir? Valla Muhammedin de işi zor. Hayatımda bu kadar saç... Neyse. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Alıntı:
Görünen o ki bayağı iyi kafa yapıyor. Ya da siz bizimle kafa yapıyorsunuz. ---------------------------------------------------------------------------------------- Alıntı:
Muhterem ramazan ramazan resmen bizimle kafa buluyor. ---------------------------------------------------------------------------------------- Benim için olay bitmiştir. Geri kalanlara "Hadi hayırlı tıraşlar..."
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
ortasında, oruç, yazın |
Seçenekler | |
Stil | |
|
|