hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > GELENEK DİNİ > Hurafeler

Seçenekler Stil
Alt 25. September 2012, 10:34 PM   #231
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Aleykumusselam! Değerli Kardeşim!

Alıntı:
Fers Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
sizede selam sayın dost1,

“ حكّم اليتيم كما تحكّم ولدكHakkimül yetime kema tühakkimü veledeke"

yetime hükmet veledinde hükmetiğin gibi...
yetim hakkında hükmedeceksen/karar verirken kendininkinde/kendi çocuğunda olduğu gibi karar ver...

ve men yu’tel hikmete fe kad uutiye hayran.../ hikmet verilen hayr/ilim/akıl verilmiş demektir...
Bakın yaptığınız meallendirmede "Hakkimül ve tühakkimü" yu olduğu gibi Arapça bıraktınız ve direk "karar vermek" diye çevirmediniz. Ayrıca "hikmet" sözcüğünü de meallendirmemişsiniz.

Değerli Kardeşim!
Her dilin bir yapısı var. Bildiğiniz gibi Arapça önden ve sondan bükümlü bir dil. Sözcükler, "Kök harflerden" belli kurallara göre türetililerek anlam kazanmaktadır. Ancak türetilen sözcükler hangi kalıp ve babda olursa olsun kök anlamı yitirmezler.

"ha-ke-me" kök harflerinin de anlamı, engel olmak,denetim altına almak vbdir.

Şimdi "Hakkimül yetime kema tühakkimü veledeke" yi meallendirecek olursak: Sizin yaptığınız gibi "yetime hükmet veledinde hükmetiğin gibi..." şeklinde meallendirilebilir. Çünkü bu sözcüğün Arapçası Türkçeleşmiştir.

Meallendirme yaparken bu gerçeği gözardı eder ve Arap dilinin kuralalrına göre meallendirirsek durum:
"Kendi çocuğunu engellediğin gibi yetimi de engelle! Yani kendi çocuğunun zulümüne, fesadına, kötü yetişmesine mani olduğun gibi yetime de mani ol, o da iyi yetişsin, kötü birisi olmasın." şeklinde olur.

Hacc 52 de bu daha rahat görülür:
" Ve ma erselna min kablike min Rasûlin ve la Nebîyyin illâ iza temenna elkaşşeytanu fiy ümniyyetih feyensehullahu ma yulkış şeytanu sümme yuhkimullahu ayatiHi, vAllahu Aliymun Hakiym"

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
Miralay (26. September 2012)
Alt 25. September 2012, 10:51 PM   #232
Fers
Uzman Üye

Tesekkür: 0
59 Mesajina 91 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

Bakın yaptığınız meallendirmede "Hakkimül ve tühakkimü" yu olduğu gibi Arapça bıraktınız ve "karar vermek" diye çevirmediniz. Ayrıca "hikmet" sözcüğünü de meallendirmemişsiniz.
...(dost1)

yetime hükmet veledinde hükmetiğin gibi...
yetim hakkında hükmedeceksen/karar verirken kendininkinde/kendi çocuğunda olduğu gibi karar ver...(Fers)

bu ne hocam

ve men yu’tel hikmete fe kad uutiye hayran.../ hikmet verilen hayr/ilim/akıl verilmiş demektir...(Fers)

illaki adalet, ihsan, kanun vs... mi
kelime ezberlerine girmedik hocam...
ayete göre, hikmet sahibi hayr sahibidir daha ne olsun,,

"Kendi çocuğunu engellediğin gibi yetimi de engelle! Yani kendi çocuğunun zulümüne, fesadına, kötü yetişmesine mani olduğun gibi yetime de mani ol, o da iyi yetişsin, kötü birisi olmasın." şeklinde olur...(dost1)

engellemeye takıldınız, üstelik sizin ifadenizde "kendi çocuğunda hükmettiğin/karar verdiğin gibi karar vermek" ifadesinin kapsama alanında...
Fers isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25. September 2012, 11:13 PM   #233
nacikocak
Katılımcı Üye

Tesekkür: 5
17 Mesajina 19 Tesekkür Aldi
nacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud of

Alıntı:
neden kesik attın oraya allah'ın sevgisinide yazdım insanlar nefsine kapılır sever acizdir allah sevmez aciz değildir niye yazmadın...(nacikocak)

sayın nacikocak,
ne demek istediğini anlamadım...yer kaplamasını istemediğim için almam gerektiğini düşündüğüm kadarını aldım...sorun olacağını kestirseydim hepsini de alıntılardım arkasında birşey aramanın alemi yok...

arkadaşım lütfen allah hakkında bilmediğiniz hükümleri vermekten vazgeçin gerçekten büyük günah işliyorsunuz...(nacikocak)

Görmediler mi ki, kendilerinden önce nice nesilleri helak ettik;(enam-6)...(nacikocak)

her yoldan çıkmış sizin anladığınız manada Allah ın helakına muhatab olduysa...yüzlerce yıldır insanların kanını emen/dünyaya hükmeden günümüzün zalimleri neden hala helaktan nasibini almadı...katledilenlerin sayısının birkaç milyar olması mı bekleniyor...

şimdi yapacağını tahmin ettiğim gibi ya konuyu kapatmaya veya değiştirmeye çalışırsın ya cevap vermezsin yada kelime oyunu yaparsın yada benzeri birşey yaparsın ama neredeyse eminim yaptığın hatayı kabullenmezsin...(nacikocak)

sayın naci, daha öncede yazdım,

"nerden bildin de adıma hükm/karar verdin, Allah tan da mı çekinmedin böyle kesin konuşurken" dersem haksızlık etmiş olmam hocam...(Fers)

ister beğeniyim ister beğenmiyim fikir sahiplerinden nasiplenmektir amaç, benimki yorumdan ibaret seni ikna etmek gibi bi derdim yok, sorun değil benim için, inandıklarına/yorumlarına katılmısamda küçümsemişte değilim..

yazışma tarzından hoşlanmadım, boşa konuşuyoruz, seninle fikir alışverişi yapılmaz...
doğrusunu Allah bilir...

kal sağlıcakla...
arkadaşım kızma siz bana cevap vermeyerek o tarzda yazmak zorunda bırakıyorsunuz eğer beni inandırmaya veya kandırmaya değilde birşeyin doğruluğunu ispatlamaya çalışıyorsan yer kaplayıp kaplamamasına bakmadan doğru olan cevabı vermen gerekir fazla değil bir soru sordum ve tahmin ettiğim gibi cevaplamamışsın ve "nerden bildin de adıma hükm/karar verdin, Allah tan da mı çekinmedin böyle kesin konuşurken" dersem haksızlık etmiş olmam hocam" demişsin ve bak bu söylediğin bile yanlış çünkü ben oraya tahmin ediyorum yazdım kesin konuşmadım ve tahminim doğru çıktı sorduğum soruyu aşağıdaki soruyu cevaplamamışsın

kavimleri helak eden boğduk diyen kasırga yakaladı diyen yani bu yıkımları yapan kim

ve sen bir soru sormuşsun yine kızacaksın ama sen cevap vermesende ben vereyim

senin sorun

her yoldan çıkmış sizin anladığınız manada Allah ın helakına muhatab olduysa...yüzlerce yıldır insanların kanını emen/dünyaya hükmeden günümüzün zalimleri neden hala helaktan nasibini almadı...katledilenlerin sayısının birkaç milyar olması mı bekleniyor...

benim cevabım

allah'u teala daha önceki zulm eden kavimleri ya helak etmiş yada onlara yeni mucizeler ile yeni peygamber göndermiştir şu anda ise zulmün artmasına rağmen daha önceki kavimlere yaptığını yapmamasının sebepleri ise aşağıdakilerdir

1 kendinden önce gelenleri ve kendinden sonra gelecek olanı tastik etmek için gönderilen incilde bildirildiği üzere hz muhammed'in son peygamber kuran'ı kerimin son kitap oluşu

2 kendinden önce gelenleri tastik edici ve kendinden sonra gelecek olan kıyametin habercisi olan kuran'ı kerimin ve hz muhammed'in bildirdiği üzere kıyametin yaklaşmış ve her an kopabilecek olmasıdır
nacikocak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 25. September 2012, 11:31 PM   #234
dost1
Site Yöneticisi

Değerli Fers Kardeşim!

Takıldığımız sadece dilin özelliklerinden kaynaklanan bir durumdur. "Hıkmet" sözcüğüne anlam vermemişsiniz. Sadece "hikmet" verilene hayır/ilm/akıl verildiğini belirtmişsiniz.

Bir bölümünü alıntı yaptığınız Bakara 269 da Rabbımız :
"Yü'til Hıkmete men yeşau' ve men yü'tel Hıkmete fekad utiye hayren kesiyra ve ma yezzekkeru illâ ülül elbab" diye buyurmaktadır.

“Hukm” mastarının farklı türevleri Kur’an’da 210 yerde geçmektedir ve dikkatle incelendiği takdirde hepsinin de “zulüme ve fesada mani olma, engelleme” anlamında kullanıldığı açıkça görülebilir.

"Hukm” mastarından türemiş olan “ hikmet” sözcüğü ise, “Bina-i Nev’i; İsm-ün Nev’i” kalıbında olduğu için fiilin, yani “zulüme ve fesada engel olma”nın adı olmak durumundadır. Buna göre de “hikmet”; “zulüm ve fesadı engellemek için konulmuş olan; kanun, düstur ve ilke…” anlamını alır.
Hikmet” sözcüğü, hepsi de gerçek, sözcük anlamıyla kullanılmış olarak Kur’an’da 19 ayette 20 kez geçmektedir ki, dikkatle incelendiğinde bu durum rahatlıkla görülebilir.

Alıntı yaptığınız Bakara 269 meallendirilirse :

"Allah, dilediğine Hıkmete/haksızlık, bozgunculuk ve kargaşayı engellemek için konulmuş kanun, düstur ve ilkeler verir. Ve kime hıkmet/haksızlık, bozgunculuk ve kargaşayı engellemek için konulmuş kanun, düstur ve ilkeler verilirse, gerçekten ona pek çok hayır verilmiştir. Kavrama yetenekleri olanlardan başkası da iyice düşünmez."

olur.

Değerli Kardeşim katkı ve açıklamalarınız için sağolun. Müzakereye zenginlik kattığınız için teşekkür ediyorum.

Allah'a emanet olunuz.
Alt 26. September 2012, 05:18 AM   #235
Fers
Uzman Üye

Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

eğer beni inandırmaya veya kandırmaya değilde birşeyin doğruluğunu ispatlamaya çalışıyorsan...(nacikocak)

ister beğeniyim ister beğenmiyim fikir sahiplerinden nasiplenmektir amaç, benimki yorumdan ibaret seni ikna etmek gibi bi derdim yok, sorun değil benim için, inandıklarına/yorumlarına katılmısamda küçümsemişte değilim...(Fers)
hocam sen hem konudan hem yazılanlardan kopuksun...

kavimleri helak eden boğduk diyen kasırga yakaladı diyen yani bu yıkımları yapan kim
allah'u teala daha önceki zulm eden kavimleri ya helak etmiş yada onlara yeni mucizeler ile yeni peygamber göndermiştir
...(nacikocak)

kasırgalar depremler sürekli olup biter, "kasırgayla helak edilip yerine yeni nesil getirilien toplum" örneklemesi senin anladığın gibiyse eğer,
toplumun içinde üç günlük bebekten dokuz yaşındaki çocuğa kadar dünyadan bi haberlerin pirinç gibi ayıklandı mı, bide bunların hayvanlar alemi de var yoksa Allah içlerindeki zibidilere inat onlarada mı zulmetti...

sizce, resul, nebi, elçi nedir, nedir bu "ellezine uutuul ılme"...

1 kendinden önce gelenleri ve kendinden sonra gelecek olanı tastik etmek için gönderilen incilde bildirildiği üzere hz muhammed'in son peygamber kuran'ı kerimin son kitap oluşu
2 kendinden önce gelenleri tastik edici ve kendinden sonra gelecek olan kıyametin habercisi olan kuran'ı kerimin ve hz muhammed'in bildirdiği üzere kıyametin yaklaşmış ve her an kopabilecek olmasıdır
...(nacikocak)

kur anı hazırdan nasiplenmeye devam ettiğin sürece bu hikayelere aldanıp gidersiniz...

kolay gelsin size...
Fers Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (26. September 2012)
Alt 26. September 2012, 05:23 AM   #236
Fers
Uzman Üye

selam dost1

Değerli Kardeşim katkı ve açıklamalarınız için sağolun. Müzakereye zenginlik kattığınız için teşekkür ediyorum.

elbetteki "yorumlarım neyse o dur" gibi bi derdim yok...
siz sundunuz ben inceledim bende kendimce bişeyler sundum, kimsenin dediğini kulak ardı etmem, beğensemde beğenmesemde kaale alırım, uymayabilirim o ayrı mesele...

ben teşekkür ederim, memnun oldum...
Alt 26. September 2012, 08:49 PM   #237
nacikocak
Katılımcı Üye

Tesekkür: 5
17 Mesajina 19 Tesekkür Aldi
nacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud ofnacikocak has much to be proud of

Alıntı:
eğer beni inandırmaya veya kandırmaya değilde birşeyin doğruluğunu ispatlamaya çalışıyorsan...(nacikocak)

ister beğeniyim ister beğenmiyim fikir sahiplerinden nasiplenmektir amaç, benimki yorumdan ibaret seni ikna etmek gibi bi derdim yok, sorun değil benim için, inandıklarına/yorumlarına katılmısamda küçümsemişte değilim...(Fers)
hocam sen hem konudan hem yazılanlardan kopuksun...

allah'u teala daha önceki zulm eden kavimleri ya helak etmiş yada onlara yeni mucizeler ile yeni peygamber göndermiştir
...(nacikocak)

kasırgalar depremler sürekli olup biter, "kasırgayla helak edilip yerine yeni nesil getirilien toplum" örneklemesi senin anladığın gibiyse eğer,
toplumun içinde üç günlük bebekten dokuz yaşındaki çocuğa kadar dünyadan bi haberlerin pirinç gibi ayıklandı mı, bide bunların hayvanlar alemi de var yoksa Allah içlerindeki zibidilere inat onlarada mı zulmetti...

sizce, resul, nebi, elçi nedir, nedir bu "ellezine uutuul ılme"...

...(nacikocak)

kur anı hazırdan nasiplenmeye devam ettiğin sürece bu hikayelere aldanıp gidersiniz...

kolay gelsin size...

fers kardeşim yine cevap vermemişsin
soruma karşılık soru sormuşsun

benim sorum

kuran'dan örnek verdiğim ayetlerde kavimleri helak ettik boğduk diyen kim bu sözlerle neyi anlatmış benim anladığıma yanlış diyorsun bende diyorumki ozaman sen senin anladığın doğru olanı yaz helak edilen kim helak eden kim boğulan kim boğan kim hz musayı kovalayan firavunun ordusunu kim suda boğdu denizde 12 yolu kim açtı firavunun ordusu geçerken kim kapattı ölüm kimin emri her canlı ölümü tadacaktır kimin sözü eğer diyorsan yanlış anlıyorsun tekrarlıyorum sana göre doğru olanı senin anladığın gibi yaz benim istediğim cevap bu

senin sorunun cevabı ise allah kavimleri toplumları helak etmiştir bütün dünyadaki canlıları topyekün değil helak ettiği toplumda ise ayetlerde mevcuttur allah peygamberlere oradan uzaklaş iman edenleride yanına al diye emretmiştir yani yaşlarına göre değil imanlarına göre ayırmıştır

bu ayırma araf suresi 64. ayette açıkça anlatılmaktadır

1. fe kezzebû-hu : fakat onu yalanladılar
2. fe enceynâ-hu : o zaman, bu sebeble, bu yüzden onu kurtardık
3. ve ellezîne : o kimseleri
4. mea-hu : onunla beraber
5. fî el fulki : gemide
6. ve : ve
7. agrak-nâ : suda boğduk
8. ellezîne : o kimseleri
9. kezzebû : yalanladılar
10. bi âyâti-nâ : âyetlerimizi
11. inne-hum : muhakkak ki onlar
12. kânû : oldular
13. kavmen : bir kavim
14. amîne : kör, âmâ

şuara suresi 114. ayette yine bu ayrım anlatılmıştır

1. fe : böylece
2. enceynâ-hu : onu kurtardık
3. ve men : ve kimseleri
4. mea-hu : onunla beraber
5. fîl fulki (fî el fulki) : gemi içinde, gemide
6. el meşhûni : dolu

hayvanlara gelince allah her canlı için bir süre tain etmiştir bu süre dolduğu zaman canlarını alırken senin benim onların ölümüne acıdığımız gibi acımaz eğer sen ölümü allah'ın zulmü olarak düşünüyorsan birde şöyle düşün yeryüzünün yaratılmasından bu yana kaç insan kaç hayvan ne şekilde öldü ölüm allah'ın zulmü değil emridir

kuran'ı hazırdan nasiplenmek derken mealden bahsediyorsan dikkat edersen çoğunlukla kelime mealini kullanıyorum birisi beni yanlış meal edilmiş bir kelime hakkında uyardığı zaman ise arapça karşılıklarının tamamını bulmaya çalışıyorum çünkü söz allah'ın sözü söylemediği birşeyi söylemiş gibi veya söylediği birşeyi söylememiş gibi anlamak ve anlatmaktan korkar ve ona sığınırım tabi insanım böyle bir hata belki bilmeyerek yapmış olabilirim bu büyük bir günahtır eğer yaptıysam allah affeder inşallah

Konu nacikocak tarafından (26. September 2012 Saat 09:05 PM ) değiştirilmiştir.
nacikocak isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26. September 2012, 10:39 PM   #238
Fers
Uzman Üye

selam

fers kardeşim yine cevap vermemişsin
soruma karşılık soru sormuşsun
...(nacikocak)

soruya soruyla cevap vermek gerekir bazen, şimdi olduğu gibi...

allah kavimleri toplumları helak etmiştir bütün dünyadaki canlıları topyekün değil...(nacikocak)

tüm dünyadaki canlılardan kim bahsetti...

kasırgalar depremler sürekli olup biter, "kasırgayla helak edilip yerine yeni nesil getirilen toplum" örneklemesi senin anladığın gibiyse eğer, toplumun içinde üç günlük bebekten dokuz yaşındaki çocuğa kadar dünyadan bi haberlerin pirinç gibi ayıklandı mı, bide bunların hayvanlar alemi de var yoksa Allah içlerindeki zibidilere inat onlarada mı zulmetti...(Fers)

bu ifade gözünüze ilişmemiş !
yazılanlardan kopuksunuz demiştim...

helak ettiği toplumda ise ayetlerde mevcuttur allah peygamberlere oradan uzaklaş iman edenleride yanına al diye emretmiştir...(nacikocak)

hud/40
kulnaahmil fiihaa min kullin zevceynisneyni ve ehleke..../

kulnaahmil.../ yükle dedik...
dedim değil, dedik/kulnaa...

madem Allah veriyor helak ve kurtuluş emrlerini, neden "dedim" değilde "dedik" ifadesi kullanıldı...

ayetlerde kavimleri helak ettik boğduk diyen kim...(nacikocak)

fe enceynaahu.../ selamet verdik ona...
ve agraknelleziine.../ onları batırdık...

"diyen" değil "diyenler" kim...
bende soruyorum işte; neden "batırdım" değilde "batırdık", neden selamet "verdim" değilde "verdik"...
neden Allah ben yaptım/ettim demiyor doğrudan....

batırılma hali ve selamet veriliş...
burada "doğal afet boyutunda bir helak söz konusu olduğunu düşünmüyorum"...

Allah hak edilenin verilmesini sistemine yerleştirendir...
o "ol" dedi onun sistemdeki herşey yerini aldı...
karşıdan karşıya geçerken sağa sola bakmassan kamyonun tekerleğinle muhatab olursun..
ölümü veren Allahtır ama kamyonla samimiyet kuran sensin...(Fers)

bu ifadeleri boşuna kullanmışım...bunlar süs değil cevaptı...

melek, meleke, resul kavramlarını inceleyip iyice bir düşünün...
Alt 26. September 2012, 10:50 PM   #239
Fers
Uzman Üye

sen ölümü allah'ın zulmü olarak düşünüyorsan...(nacikocak)

zulm olarak düşünen sizsiniz, ben oluşturduğu sistemin/tasarladığı düzeneklerin bir parçası olarak düşünüyorum/tahmin ediyorum/yorumluyorum, her ne ise...
Musanın peşinden kovalayan, hırslarına ve kibrine yenik düşen ahmakların tuzağa düşüp suda boğulmaları doğal bir sonuçtur, helakla ilgisi yok...
aklını kullanmayan sonuçlarına katlanır...

çünkü söz allah'ın sözü söylemediği birşeyi söylemiş gibi veya söylediği birşeyi söylememiş gibi anlamak ve anlatmaktan korkar ve ona sığınırım tabi insanım böyle bir hata belki bilmeyerek yapmış olabilirim...(nacikocak)

ne güzel, herkes için aynı şey dimi sayın naci...
Alt 27. September 2012, 12:39 AM   #240
dost1
Site Yöneticisi

Selamun Aleykum! Değerli Kardeşlerim!

“ هلاكHelâk” sözcüğü “değişime, yıkıma uğramak, bozulmak, düşmek” demektir. (Lisanü’l-Arab, c.9, s. 118-121) Genel olarak zannedildiği gibi bu sözcük “yok olmak” anlamına gelmez.

Rabbimiz yerlerin, göklerin değişimi ile ilgili olarak şöyle bir açıklamada bulunmuştur:

İbrahim;48: "O gün yeryüzü bir başka yeryüzüyle değiştirilecek. Gökler de. Ve onlar, Bir ve gücüne karşı durulmaz olan Allah için ortaya çıkacaklardır."

Allah'a emanet olunuz.

Bookmarks

Etiketler
allah, biliyor, çok, rivayetçiler