hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Melekler'e İman

Seçenekler Stil
Alt 28. October 2012, 09:57 PM   #61
aorskaya
Uzman Üye

Tesekkür: 110
268 Mesajina 414 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
aorskaya will become famous soon enoughaorskaya will become famous soon enough

Alıntı:
hiiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
ya aors. ya bilerek yapıyorsun ya da hakikaten haberin yok!!

Kuran dışında birşey konuşmayan bir insan nasıl olurda kendisine birşeyleri haram kılar, sonrada ALlahtan azar yer!.

Tahrîm 1
Ey Peygamber! Eşlerinin rızasını gözeterek Allah'ın sana helal kıldığı şeyi niçin kendine haram ediyorsun? Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.
Selamlar,

Sevgili kardeşim,
senin bir yazına cevap verdikten sonra zamanım olmadığından diğer kardeşlerime cevap verememiştim. Sonrada siteye ulaşmda problem olduğu için cevap veremedim.

Şimdi, onlara da cevap vermek için girdiğimde yine senin yukardaki yazılarınla karşılaşınca öncelikle cevaplamam gereken yine senin yazın olmaktadır.

Diğer kardeşlerimin yazılarına da imkanlarım ölçüsünde mutlaka değineceğim.

Kuran dışında birşey konuşmayan bir insan nasıl olurda kendisine birşeyleri haram kılar, sonrada ALlahtan azar yer!.demişsin.

CEVAP:
Kuran dışında din konuşmayan peygamberler de insandır değilmi kardeşim?
İnsan olması nedeniyle hata yapması da normaldir ve yapmıştırda. Ancak, peygamber olmasının sağladığı özel durum nedeniyle onun hatası hemen rabbimizce düzelttirilmiştir.

Bunda anlaşılmayan kısım neresidir? Neden bunları bildiğimi düşünürken bilmediğimi sanmaya başladınız?

selamlar,
aorskaya
aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
aorskaya Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Yeşua (14. November 2012)
Alt 28. October 2012, 10:11 PM   #62
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
2- Kehf 23
Hiçbir şey için "Bunu yarın yapacağım" deme.

1-bu ayetin inişini araştır, cevabın orada. 2- Peygamber aylarca ayet beklemiştir, Sözde ertesi gün yahudilere kehf suresini açıklayacaktı, ama ayet gelmeyince hiçbirşey açıklayamadı. 3- O kendi kafasına göre de din kuralı koymadı, eğer böyle yapsaydı onu Allah can damarından yakalardı !!!

aors ben seni bu konuları biliyor zannediyordum.
Şaşırdım açıkcası.
1-bu ayetin inişini araştır,
Bu ayetin inişini neden araştırayım? Ayrıca sen neden araştırma gereği duydun? Şimdi de nuzül sebepleri olmadan ayetleri kurandan anlayamayacağınımı söyleyeceksin yoksa?

Oysa, bu ayetin iniş sebebini bilmeye zaman ayıracağına bir sonraki ayeti de bunun devamı olarak okuyup birlikte değerlendirseydin, "hiç kimsenin, yarın garantisi olmadığını ve bu nedenle ancak rabbimizin izni dahilinde .... yapacağım denmesi gerektiğini görmek gerekir.

2- Peygamber aylarca ayet beklemiştir,

Peygamberin aylarca ayet beklediğini kuranın neresinden gördün? Ben göremedim de! Lütfen bunu belirten ayeti yazabilirmisin? Bununla ilgili ayet yazamayacağına göre, rivayetlere dayanarak bunu ileri sürdüğünü gör.

Ancak, ben rivayetlerin delil olma özelliği taşıdığını kabul etmiyorum, bu nedenle de rivayetlere göre konuşmam.

Bunu da senin bildiğini sanıyordum, ama tam anlaşılmamış galiba!

3- O kendi kafasına göre de din kuralı koymadı,

Evet, burada aksini iddia eden olmadıki, en azından ben iddia etmedim. Bunu neden yazdınki?
selamlar,
aorskaya
Alt 28. October 2012, 10:18 PM   #63
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
aors beni kısır tartışmalarının içine çekme dostum.
Gerçekten amacının müzakere olduğunu sanmıyorum. .
Selamlar,
Burada din konusunda fikir paylaşımında bulunuyoruz ve benimde kısır döngülere sokmak gibi bir amacım, çabamda kesinlikle yoktur. Böyle yaparak kaybedecek zaman kaybına da tahammül edemem. Ben bildiğim kadarıyla aktarımlarımı yaparım, diğer kardeşlerimin yazılarından da kendiminkinden daha doğru, mantıklı ve kurana ters olmayan fikirleri varsa almaya çalışırım.

Amacım budur. Lütfen, başka kimselerin kişisel üstünlük gayretleri ile karıştırmayın.

saygılarımla,
aorskaya
Alt 28. October 2012, 10:25 PM   #64
Fers
Uzman Üye

Tesekkür: 0
59 Mesajina 91 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

Alıntı:
Peygamberin aylarca ayet beklediğini kuranın neresinden gördün? Ben göremedim de! Lütfen bunu belirten ayeti yazabilirmisin?
bunu belirten ayeti yazabilirmisin?
Fers isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 28. October 2012, 10:27 PM   #65
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
aorskaya Nickli Üyeden Alıntı
Dağların kuranı reddedip, insanın kabul etmesi ise kısaca anlatılamayacak uzunlukta ve öneme sahip olması nedeniyle burada değinmeyeceğim.
Alıntı:
değinme bakalım
Sevgili kardeşim,
Yazıma dikkat edersen burada değinmeyeceğim dediğimi görürsün. Çünkü, başka kardeşlerimiz, bu yüzden yazılarına cevap veremediğimi değil de cevaptan kaçındığımı düşünmektelerdi.

Ben de kısaca anlatılması yerine uzun bir anlatımla başka yerde (gerekirse) değinmek üzere öyle yazmıştım.

Alıntı:
ama dikkatli BAK! dağlar burada konuşmuş bak... tıpkı diğer melekler gibi... dağlar taşlar emaneti redetmiş, tıpkı insana secde etmeyi reddeden iblis gibi, ve tıpkı yaradılacak ademe şaşan melekler gibi. Sakın oradaki melekler de dağlar taşlar gibi cansız varlıklar olup da Allahın Kuranı indirirken kullandığı şiirsel deyimsel uslubun bir parçası olmasın?
ALlah hidayet vermedikçe kimse kimseye birşey açıklayamaz. buna da resmen şehit oldum...
Bu yazından sonra kısaca da olsa değinmek zorunda kaldığımı gördüğümden açıklamaya çalışayım.

Sevgili kardeşim,

Sizin burada dağların da konuşmasından hareketle, melekleri dağ, taş gibi şeylerle aynı kategoriye sokmak için bu kısma değindiğinizi görüyorum.

Halbuki, dağların konuşmasını biz yaratılanlar, kısıtlı kelamlarımız yüzünden anlayamayıp, yanlış sonuçlara giden yorumlarda bulunabiliyoruz.

Ancak, Yüce yaratanın kelamı üzerinde yeterince düşündüğümüz zaman, onun yarattığı her şeyle kelam edebileceği gerçeğini görürüz.

Bu nedenle, meleklerle ayrı, dağlarla ayrı yaratıklar olarak kelam ettiğini kabul ederseniz, bunun kısaca cevabını da vermiş olursunuz.

Rabbimizin kelamı başlığıyla ilgili bir yazımda sanıyorum bu kısma değinmiştim. Gerekirse yine aynı başlık altında detaylandırabilirim.

saygılarımla...
aorskaya
Alt 28. October 2012, 10:45 PM   #66
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
dostum,

A’râf 179
Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.

Hûd 119
Ancak Rabbinin merhamet ettikleri müstesnadır. Zaten Rabbin onları bunun için yarattı. Rabbinin, "Andolsun ki cehennemi tümüyle insanlar ve cinlerle dolduracağım" sözü yerini buldu.

o istese hepimizi tek bir millet, tek bir ümmet ve hidayet sahibi ederdi.
neden yapmadı?
bazılarımızın sapmasını istedi. O dilediğini dilediği şekilde yapar. Biz davranışlarımızdan sorumluyuz, o sorumlu tutulamaz...
selamlar,

İşte tamda burada kuranın edebi anlatımını sizin kavrayamadığınız görülüyor.

1-Rabbimizin elbette dilediğini cehennemlik olarak, dilediğini cennetlik olarak yaratmasına kimse bir istisna hariç itirazda bulunamaz. o istisna ADALET konusudur.

Rabbimiz, eğer böyle bir şey yaparsa, kendisi adaletsizlik yapmış olur. Çünkü, cehenneme düşen herkes, kendisini orası için yarattığı iddiasında bulunacak, bu nedenle de dünyada iyilikler yapmadığını, kuranı terk ettiğini söyleyebilecek ve haklı da olacaktır.

Halbuki, böyle bir yaratılış yoktur. Çünkü, bütün insanların kulluk etmeleri ve imtihan üzerine yaratıldıkları ayrım yapılmadan rabbimizce bildirilmektedir.

2- İşte, yukarıya alıntıladığın ayette de bildiğimiz şekilde "cehennemlik için yaratılmadan" söz edilmemekte, yaratılan insanların, kalpleri, gözleri, kulakları olmasına rağmen, kavramama, görmeme, işitmeme çabasında olmaları, yani şaşkın, gaflette bulunmaları nedeniyle bu yaratılışa girdikleri anlatılmaktadır. (aslında bunlar görmüşlerdir, işitmişlerdir ve duymuşlardır. Ancak buna rağmen, gafil olmayı tercih etmişlerdir.)

3- Eğer, yaratılışı öyle sizinki gibi anlarsak, gözleri görmeyen, kulakları duymayan, kalpleri tekleyen özürlülülerin cehennemlik olduğunu da iddia edenler çıkabilir. Halbuki, rabbimiz kimseye gücünün yetmeyeceğini yüklemez değilmi?

4- Yine, sizin anladığınız yaratılış biçiminde, insanlar arasında farklı yaratışlar için farklı fıtrat da yüklenmesi gerekirdiki, biz bütün insanların islam fıtratı üzerine yaratıldıklarını biliyoruz. Bu nedenle de bu görüşünüz çürümektedir.

5- Cehennem için yarattığı bir insandan, kulluk beklenemeyeceği, kurandan sorulamayacağı da tabidir. Halbuki, rabbimiz hesap gününde bizlere "kurandan sorulacağımız" bilgisini vermektedir.

Bütün bunlar, insanların farklı yaratılmadıkları, hepsinin kulluk için ve imtihan üzere yaratıldığını gösterdiğinden, yukarıdaki ayetin, "bunların farkında olmayan, bunlardan gaflete düşenlerden bahsettiğini" görelim.

saygılarımla...
aorskaya
aorskaya Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
Yeşua (14. November 2012)
Alt 28. October 2012, 10:59 PM   #67
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
İnsanların çoğunu cehennem için planlayarak yaratmadı. Her insanı kulluk etsin diye yarattı. Ama, onun katında zaman söz konusu olmadığından yarattığı insanlardan çoğunun cehennemlik olduklarını gördü/bildi ve bize anlatırken de bunu bildirdi.
Alıntı:
Fers Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
bu ifadeyi biraz açabilir miyiz...
Selamlar,
Yukarıda yazdıklarımın bu isteğinide karşılayacak şekilde olduğunu düşünüyorum. ANcak, hala anlaşılmayan kısım olursa yine değinirim.

saygılar,
aorskaya
Alt 28. October 2012, 11:05 PM   #68
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
, doğru yoldan şu yada bu sebeple ayrılan, sapan, azan insanların daha da azmaları için onlara servet dahil başka cazip imkanlarda sunmuştur. Ancak, bütün bunlar rabbimizin saptırması değil, onların sapması sonucu daha da sapmaları içindir. Bu fark iyi tahlil edilmelidir.
Alıntı:
kur anın/söylevin/öğüdün/getirilen sistemin amacı; sapkınları yola getirmek, toplumu/zorda bırakılanları zulümden kurtarmak için zalimleri ıslah etmek/yol göstermek, ve böylece herbir bireyi, hidayete/cennete/vaadedilen ödüle ulaştırmak değil midir...
sevgili kardeşim,
Elbette, bu yazdığınız şeyler, islama davette geçerli olan şeylerdir.

Ancak, buna rağmen, ancak bunları bilmesine rağmen, bunlara karşı; kör, sağır, kavrayamaz durumda yani kısaca gaflette bulunanların olduğunu da siz atlamayın.

İşte, benim bahsettiğim kimseler, sapkınlar, bile bile islamı kabul etmeyenlerdir.

Bunu iyi ayırt etmek gerekir.

selamlar,
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (28. October 2012 Saat 11:43 PM ) değiştirilmiştir.
Alt 28. October 2012, 11:15 PM   #69
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
"Nitekim, kendi içinizden size âyetlerimi okuyan, sizi (kötü inanç, fikir, söz ve fiillerden) arındıran, size Kitap ve hikmeti ve bilmediklerinizi öğreten bir peygamber gönderdik (Bakara, 2/151

"Andolsun ki Allah, müminlere büyük bir lütufta bulundu; zira daha önce açık bir sapıklık içinde bulunuyorlarken onlara, kendi içlerinden, kendilerine Allah'ın âyetlerini okuyan, kendilerini temizleyen ve kendilerine Kitap ve hikmeti Öğreten bir Peygamber gönderdi" (Âl-i İmrân, 3/164).
Alıntı:
sizin hükmünüze göre alemlerin efendisi, sapanları dahada sapmaları için cazip imkanlar sunan bir yaratıcı olarak duruyorken karşımızda alıntıladığınız ayetler size destek gibi görünmüyor...
Yukarıda yazımda açıkladığım gibi, rabbimiz hepimizi islam fıtratı üzerine yarattı ve elçilerle de ayrıca buna davet etti. Ancak, buna rağmen, hala inatla islamı kabul etmeyen ve zalim durumunda olan kimseler olmuştur.

İşte bunlar, bu defa daha da azgınlaşmaları için yaptıkları kendilerine süslü gösterilir, yaşantıları doğrultusunda daha da kazanımlara kavuşturularak cehennem ehli olması sağlanır. İşte, bir kardeşimize de "cehennem için yaratılma" olayını anlattığım ayette buna delildir.

Sevgili kardeşim,

Konuları incelerken kuran bütünlüğünden uzaklaşarak ya ayetleri tek başına bağımsız hükğmler gibi değerlendirme yada hatta daha fazla olarak ayetleri bile kısmen alıntılayarak hüküm çıkarma yanlışına düşüyorsunuz.

Eğer, konuları bütün olarak ele alır ve konulara ilişkin ayetleri topluca değerlendirirseniz, söylediklerimi kurandan rahatlıkla görürsünüz.

Söylediklerime ilişkin kuranda çok ayet varsa da ben sadece iki tanesini hemen yazarak konuyu kapatıyorum.

Kötü ameli kendisine süslü gösterilip de onu güzel gören kimse, ameli iyi olan kimse gibi mi olacaktır? Şüphesiz Allah dilediğini saptırır, dilediğini hidayete erdirir. (Ey Muhammed!) Onlar için duyduğun üzüntüler yüzünden kendini helâk etme! Şüphesiz ki Allah, onların yaptıklarını hakkıyla bilendir. (Fatır-8)

Haram ayları ertelemek , ancak inkârda daha da ileri gitmektir ki bununla inkâr edenler saptırılır. Allah’ın haram kıldığı ayların sayısına uygun getirip böylece Allah’ın haram kıldığını helâl kılmak için haram ayı bir yıl helâl, bir yıl haram sayıyorlar. Onların bu çirkin işleri, kendilerine süslenip güzel gösterildi. Allah, inkârcı toplumu doğru yola iletmez. (Tevbe 37)

selamlar,
aorskaya
Alt 28. October 2012, 11:19 PM   #70
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
Alıntı:
Aksi halde, cehennem için yarattığı insanlardan kulluk beklemesi, onları imtihana tabi tutması tutarsızlık olur.
şu imtihan ayetlerini sunmadınız halaa...
üstelik geride cevaplamadığınız bi dolu soruda beraberinde...
Burada daha öncelikli cevaplamam gereken yazılar yazıldığından ve ateş kardeşin de bir başka başlık altında o konuyu ele alma önerisi nedeniyle burada değinmeyeceğim.

İlgili başlık altında, daha acil yazıları cevapladıktan sonra değineceğim. Biraz daha izin ve anlayış bekliyorum.

selamlar,
aorskaya

Bookmarks

Etiketler
ayrı, değildir, insanın, kendi, melekesi, melekler, rabbimizin, vardır, yada, yaratıklardır