![]() |
|
![]() |
#1 |
Uzman Üye
Tesekkür: 3
67 Mesajina 122 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17 ![]() |
![]()
Selamlar.
Toza bulanmış "ruhsuz" bir Kur'an'cı değilim. Türkiye'de "Kur'an odaklı dindarlık" fikrinin gelişimine uzun yıllardır katkı sunmaya çalışıyorum. Benim "neci olduğumu merak edenler" kitaplarımı ve gazete makalelerimi okuyabilir, pazar günleri yaptığım tv programını izleyebilir. Ha eğer bu yazı üzerinden "Kur'an'sız olduğum kanısına varılmışsa" Benim Kur'an'ım ile, sizin Kur'an'ınız aynı değil demektir. 8.gün gibi "entellektüel geyikler yerine", 8gündür aç yatan yoksulun davasını misyon edinmiş Ebuzer El gıffari'nin meselesini anlatmayı yeğlerim. Kevni ayetlerin hangisinin "hak" hangisinin "batıl" olduğunu ayırt edecek "furkan" sizin elinizde yoksa, bu benim sorunum değildir. Şu yazıda anlatılan meselenin "özü" yerine, Vahhabi ulemanın tekfirci üslubuyla meseleye yaklaşabilme özelliği göstermenize şaşırdım. dileyen 5 yıl önce "hanifdostlar.net" forumunda yazdıklarıma bakabilir. hanifler.com sitesini ilk kurduğumuzda "katılımcıydım" yoğunluk nedeniyle nadir gelebiliyorum artık. Dileyen buradaki yazdıklarıma da bakabilir. Ben, "haniflik mücadelesini" bu söylem kendisini ilk kez topluma deklare ettiği günlerden beridir yürüten biriyim. Geldiğim noktada, Cüppeli ahmet tonunda muamele görünce, ister istemez şaşırıyorum... Tuzu kuru MEALCİLERİN, kapısının önünde yanan ateşi, sokakta ızdıraba kul olmuş insanların çığlığına kulak tıkayıp, Kur'an'da 4 mevsimin geçtiğini konu edinen tartışmalarla egosal tatminin doruklarında ulaşması ilgimi çekmiyor. Tarihsel perspektif, ideolojik bir olgudur. İSlam'ı aynı zamanda bir dünya görüşü olarak benimsemeyip, serbest piyasanın para tanrısıyla hesaplaşmayıp, emperyalist zorbalıkla kavga etmeyip, millet mermi manyağına dönüştürülürken onlara "yahu şu hadisleri terk edin de müslüman olun" diyen bir aklın, sağlıklı olmadığı kanaatindeyim. Sokaktan çekilmiş bir Kur'an, her ne kadar reformize edilerek; tarihsel kimliğinden soyutlansa da, "afyondur." Boştur. Kur'an'ın hayata dair sözlerini, tarihsel bir tutarlılık üzerinden pratize etmek, bunun bir ideoloji olarak yaşama egemen kılınması için vuk'u bulmuş doğal bir eylemdir. Tabi, "ideoloji" denildiğinde tüyleri diken diken edilmiş indoktrinize yığınların, Kur'an'ı sadec "başörtüsü yoktur, namaz 3 vakittir, namaz 2 rekattır" gibi laf salatalarına malzeme yapması dışında bir sonuç üretilemez. Bu kitabı, akşama kadar bu kadar eline alıp, bu kadar "pasifleşebilecek" başka bir toplum daha olamaz. Ezilenlerin Rabbi, yeryüzünün zillete düşmüş yoksullarına seslenmiştir. Tuzu kuru kodamanların şifre arayışlarından çok daha evladır bu. Bilal var ya da yok. Ama eğer varsa; benim anlattığım gibi olduğuna inanıyorum... |
![]() |
![]() |
Eren Erdem Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | aorskaya (22. February 2013) |
![]() |
#2 |
Uzman Üye
Tesekkür: 667
710 Mesajina 1.305 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Cok saygideger Erdem Kardesim,
Sünnetin isiginda ve genis tarih bilgileriyle Kur'an'i anlamak iyi güzelde, bir gayri müslim Islam'a girmek arzusunda oldugu zaman illede koskoca Islam tarihini ögrenmek zorunda midir Kur'an'i anlayabilmesi icin. Biliyoruz ki cok müskülatli, cok zaman isteyen bir konudur bu. Islam'i arzulayan kisilere ne büyük bir yük yükledigimizin farkindamiyiz? Ki kendi milletimizin dahi yeteri kadar bilgisi yoktur ne Islam Tarihi hakkinda nede Sünnet hakkinda. Herkes oturmus ezber yolunda. Günümüzde ya hadislerle beraber Kur'an'a uyuluyor, ya hadisler olmadan yalnizca Kur'an'in emirlerine, buyruklarina, helal ve haramlarina yöneliniyor. Anlasmazliklarin ortasinda kalininca da herkes Kur'an'dan ne anliyorsa ona göre hareket etsin denip cikiliyor iyin icinden. Selam ve dua ile. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Uzman Üye
Tesekkür: 191
545 Mesajina 1.168 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Bencilleşmek kötüdür. Ben demenizden dolayı halen "Darüsselam" dergisinin ikinci baskıkısını çıkartamadınız. Sizlerin yaptıkları çalışmaları desteklemeye çalışıyoruz. Ama eylem noktasında çok yetersiz görüyorum. Kuru laf ile kalmaktadır. Lütfen eleştirileri benleştirmeyiniz. Sizler gibi aktif olan bireylerin daha dikkatli ve bizci/toplumcu olması gerekir. Alıntı:
Keşke ilk günlerin bizci tavrı devam etse idi. Ama umutluyuz. Kuranın özünü araştırıp, namazın kaç vakit olduğunun tartışması, tuzu kuru mealcilikse evet, bu lafı severim. Bizler mealciyiz. Zira mealin ne olduğunu sizler daha iyi bilirsiniz. Bizler tarihimizi din edinmiyoruz. İhtiyacımız dışındakileri infak ediyoruz. Elimiz darda olsa bile. Bunu ebu zer yaptı diye değil, mealden öğrendik diye yapıyoruz. Nebiyi erbab edinmiyoruz, sizleri de... Bizler sosyal alan dokunan islamı, bu yaptığımız tartışmalardan öğrendik. Verilen sözlerin yerine getirilmesi dileği ile. Dergi için para lazımsa ve bunun için verdiğiniz sözü yerine getiremiyorsanız, bir mail, bir duyuru bari yapın LÜTFEN ... Hayata dokunan islam bu mu? Kuran neden vakitli farz kıldık demektedir? Vakitlerde yapıla gelen yanlışların tartışılması mı geyikler. Kuran neden 6 günde yarattık diyor. O ayet yerine fakire yardım edin demez mi? Kuranın geyikleri mi bunlar? O takva sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever. O vakit Allah'tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba, katı yürekli olsaydın, hiç şüphesiz, etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet; bağışlanmaları için dua et; iş hakkında onlara danış. Kararını verdiğin zaman da artık Allah'a dayanıp güven. Çünkü Allah, kendisine dayanıp güvenenleri sever. Şüphesiz ki bu Kur'an en doğru yola iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler. Ne var ki insanlar kendi aralarındaki işlerini parça parça böldüler. Her gurup kendilerinde bulunan (fikir ve davranış) ile sevinip böbürlenmektedirler. Kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığında ise, onlara karşı sağır ve kör davranmazlar; BU MEALLERİ YAZDIK DİYE BİRİLERİ KURU MEALCİLİKLE SUÇLAYABİLİR AMA NE YAPALIM KARDEŞLERİMİZDİR. KABULUMUZDÜR RABBİMİZ İLİMLERİMİZİ ARTIRSIN. ŞİRK KOŞMADAN MÜSLÜMANCA ÖLDÜRSÜN, SALİHLERLE BERABER HAŞR EYLESİN. GERÇİ BU DUALARDA KURU MEALLERDEN AMA. BENCİLLEŞMEYEN BİR BİREY OLMA UMUDU İLE. Ey iman edenler, bir topluluk başka toplulukla alay etmesin; bunu kadınlar da yapmasın. Belki alay edilenler alay edenlerden iyi olabilir. |
||
![]() |
![]() |
pramid Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler: | seckin (26. February 2013) |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
bilal, köle, sesi, İslamın |
|
|