hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Kur’an > Kuranın Özellikleri

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 14. January 2015, 12:36 AM   #1
han
Katılımcı Üye
 
han - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jul 2012
Mesajlar: 75
Tesekkür: 44
7 Mesajina 8 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
han has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud ofhan has much to be proud of
Standart

Alıntı:
dost1 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Bu günkü tertibin dışında tertiplenmiş Ali Mushafı, İbni Mesud Mushafı, İbni Abbas Mushafı, Ubey bin Kab Mushafı gibi Mushaflar da bulunmaktadır.

...

Çoğaltılan Mushaflardaki ayetler Allah'ın Resul'ü Muhammed'e inen ve vahyedilen vahiylerin tâ kendisidir. Onlarda bir değişiklik ve tahrîf olmamıştır.
Üstad,
Sizin dediğinizden benim anladığım;
"günümüze gelen mushaflarda bazı farklılıklar ve karmaşalar var ancak Kuran bunun içinde gizli"

Çoğumuzun hüsnü-kabulü bu yöndedir. Ancak tüm bu görüşlerimiz, akıl süzgecinden geçirdiğimiz açık bir isbat ile mi oluşmuştur yoksa "korunacak" ayetine hüsnü-kabul ile inanmayı irade ettiğimiz için mi oluşmuştur?





Bilinen bazı acı gerçekler:

- Hz. Peygamber tarafından bırakılmış kitap bulunmamaktadır, döneme ait sadece kitaplaşmaya aday parça parça yazılar olduğu bilinmektedir.

- Halifeler döneminde kitaplaştırma süreci ile Peygamber zamanından parça parça yazılar şeklinde kayıt edilmiş olan bir çok ayet-sure dönemin alimleri insiyatifiyle elenmiş-ayıklanmış ve uygun görülmeyenler imha edilmiştir.

- Ayıklamayı üstlenen alimlerin yanında bazı diğer sahabeler/alimler de şahıslarına özel notlarını muhafaza etmiş ve onların adıyla anılan farklı mushaf-kitapların da günümüzde anılmasına vesile olmuştur.

- Bu mushaflar arasında diziliş-kelime-yazım vs gibi farklar vardır denilir ancak önemsiz olduğu belirtilir.

- Aynı zamanda bu yüce görevin üstlenildiği yıllarda İslam dünyası, etkisi günümüzde de devam eden büyük fitnelerle çalkalanmıştır. (Halife suikastleri, kabileler arasında milliyetçilik akımları ve devamında mezhepleşmeler, fırkalaşmalar vs.)

- ve en garip olanı da her fırka kendi kaynaklarını orijin görüp, diğer fırkanın çoğu kaynağına şüphe duyar. Bugün dahi sunni-şii alimler arasında pek de hayırlı bir uyumdan söz edememekteyiz. Kabul ve inançların dogmalaşması sakıncalı...

(Yanlışım varsa lütfen uyarın. Bunlar, laşabildiğimiz kaynaklar-veriler çerçevesinde hakkıyla akledemeyerek nefsimden gelen iç düşüncelerdir.)
__________________
1:6 İlet bizi O dosdoğru yola...

Konu han tarafından (14. January 2015 Saat 12:40 AM ) değiştirilmiştir.
han isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
şerif, şive, ayet, başkan, diyanet, halife, hareke, iniş, komisyon, kur'an, kureyş, lehce, lisan, müze, mekke, mushaf, nüsha, orjinal, osman, resmi, taşkent, tayyar, tertip, topkapı, toplanma


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Hanifler - Kuran odaklı gerçek din islam