![]() |
|
![]() |
#1 |
Uzman Üye
Tesekkür: 77
125 Mesajina 170 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Sevgili dost 1
Tam okuyamadım ancak okuduğu bir cümle hakkında soru geldi aklıma; Kur an özel mülkiyeti kabul eden ayetler vardır dediniz merak ettim Bu özel mülkiyeti edinme ile ilgili bir ayet varmı yani bu edinmeyi nasıl yaparız. Şunu sormuyorum çalışarak helal yönden gibi bir yorumdan ziyade, Örneğin bir mal edinebilmek için yer altı ve yer üstü kaynakları kullanmamız gerekiyor bu kaynakların sahipliği nasıl olacak. Maden bulduk diye bizim mi olacak mesala yada savaşarak kazandığımız toprakları mı sahipleneceğiz ? Bunun gibi |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Site Yöneticisi
Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000 ![]() |
![]()
Selamun aleyküm, değerli Kuman kardeşim.
Alıntı:
Bazı âyetlerde mülkiyet ve mal kavramı insanlara izâfe edilmiş veya malın onların tasarrufunda olduğu bildirilmiş, bazılarında fertlerin kazanç elde etmelerinden ve harcamalarından söz edilmiştir (el-Bakara 2/267, 274, 279; Âl-i İmrân 3/186; en-Nisâ 4/32; el-En‘âm 6/152; en-Nûr 24/61; Yâsîn 36/71) Kur’an’da özel mülkiyet anlayışının esas alındığını pek çok âyette gösterilir: Malları Allah yolunda harcamanın ve zekât vermenin emredilmesi terekenin belli yakınlık düzeyindeki aile fertleri arasında paylaşılması ilkesine dayalı ayrıntılı miras hükümleri konması (özellikle en-Nisâ 4/7-8, 11-12, 176), Ticarî ilişkilerin düzenlenmesi (el-Bakara 2/275, 282, 283), Haksız yollardan mal edinmenin yasaklanması (el-Bakara 2/188, 279; en-Nisâ 4/10, 29) Mala karşı işlenen suçların cezalandırılması (el-Mâide 5/33, 38) Alıntı:
Yeraltı ve yerüstü kaynakların kullanımı tasarrufu yaşadığı devletin düzenlediği yaslar çerçevesinde gerçekleştirilir. İslam Dininde savaşarak toprak sahibi olma diye birşey yoktur. Emeviler,Abbasiler, Selçuklular, Osmanlılar vb adını yazmadığım tüm devletlerin savaşarak aldıkları yeraltı ve yerüstü tüm kaynaklar, oralarda yaşayan insanların tasarruflarında bulunanların gasbedilmesi olayıdır. Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır. Sevgi,saygı ve muhabbetle. Allah'a emanet olunuz.
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
bizim, vasiyet |
|
|