![]() |
![]() |
#11 |
Uzman Üye
Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
DURUŞMA SALONU
Tutuklu olduğumuz yer nasıl kendi sınıflarımız, kendi koğuşlarımız idiyse duruşmaların yapıldığı yer de kendi spor salonumuzdu, ki aynı zamanda sahneli, balkonlu konser salonuydu. Bu sahnede örneğin Saniye Can sazı omuzunda yürüdü, sanki orada yürüyen kendimizmişiz gibi hissedip ayağa fırladık, alkışladık. Evlerinin önü yaldız piyade Yaşı küçük ama gönlü ziyade Anan baban sevmez benden ziyade On üç şeftaliye kızlar ahdım var ben yandım Ah kara gözlüm şirin sözlüm sevdam var ben yandım. Evlerinin önü yoldur geçilmez Soğuktur suları bir tas içilmez Andan geçilir yardan geçilmez On üç şeftaliye kızlar ahdım var ben yandım Ah kara gözlüm şirin sözlüm öfkem var, sevdam var ben yandım. Evlerinin önü yüksek kaldırım Kaldırımdan düşdüm beni kaldırın Ya sevdiğmi verin ya da öldürün On üç şeftaliye kızlar ahdım var ben yandım Ah kara gözlüm şirin sözlüm sevdam var ben yandım. https://www.youtube.com/watch?v=DtuRDnUBclY Şimdi orayı duruşma kürsüsü yapmışlar. Bayraklar, TSK forsu ve tanıdık ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR yazısı. Göreceğiz mülkün temeline ne yapacaklar. Sahnenin ortasında yargıç kürsüsü bulunuyor. Mahkeme kuruluna göre savcılar sağ uçta, avukatlar solda ama avukatlar sahnenin dışında. Duruşmaları gazeteciler de izledi, örneğin zaman zaman Milliyet gazetesinden Mete Akyol izledi. Harbiyelilerden biri adaşı mıymış ne, bir duruşmada adı geçince "Burda!" diye ayağa kalkmış. Şakayla karışık yazardı. Örsan Öymen de öyle. İhtilallere dair yazdığı kitabın adı bile şaka gibiydi: Bir İhtimal Daha Var. Ben okumadım. Akrabalarımız izleyebilir miydi? Sanmıyorum. Babam mektubunda geleyim mi diye sordu, gelme dedim, görüştürmezler. Beni o ortamda görüp üzülmesini istemedim, ordan burdan para bulup harcamasını da. Kendimize yeten bir aileyiz ama çok ta varlıklı sayılmayız. Neyse. 1 500 sanık, 1 500 ziyaretçi… Görüşmek imkansız gibiydi. Sandalyeler salona o kadar sık yerleştirilmiş ki öğrenciler omuz omuza oturuyor ve salona sığmayan beş yüz kadar öğrenci için dışarıya sandalyeler konmuş. Sıcak, güneşin dünyayı kavurduğu günlerdeyiz. MAHKEME KURULU Duruşma yargıcı: Yüzbaşı Mehmet Karaaslan. Bilgili, enerjik, anlayışlı, dürüst bir hukukçu. Çok güçlü bir belleği var. Biz ifade verirken "Ama senin daha önceki ifaden farklı" deyiveriyor. Çelişkiyi gideremezsek gülümsüyor, "Biraz garip olmuyor mu? Öyle oluyor." Başkan: Tuğgeneral Nihat Günaşan. Kolay gülen, kolay ağlayan biri. Takma dişleri var ama yaşından genç görünüyor. Olaya bizzat karışmış, o yüzden ön yargılı. Hukuktan ancak bir asker ne kadar anlarsa o kadar anlıyor. Üye: Kurmay albay Haydar Topçak. Başkana kıyasla daha ciddi bir insan. Halden anlıyor gibi. Hazırlık sorgulaması yapılırken okul komutanıyla birlikte olmuş. Kelle koltukta kendilerini savunan 1459 ergen harbiyeliyi yargıla- mak her halde zor iştir. Bizim yargıcımız bunu başardı. Başarmak için de kuralları sıkı sıkıya uygulaması gerekiyordu. Öyle yaptı. Her ne kadar sanıklar ve avukatlar bundan yakınsa da. Örneğin bir keresinde Mecit Kocacıklı söz aldı. Son derece öfkeliydi: Efendim, dedi, bize burada çok ağır suçlar yöneltiliyor. Ken- dimizi savunmak için soru sormaktan başka çaremiz yok ama siz sorularımıza kendiniz cevap veriyorsunuz. Vermeyin, tanığa sorun! Mecit gırtlağının bütün gücüyle bağırıyordu. Anlaşılan mah- kemeye zorluk çıkarmaktan ceza almayı göze almıştı. Sayın Karaaslan Mecit'in öfke patlamasını sükunetle karşıladı. Bak, dedi. Her soru tanığa yöneltilir diye bir usul yok, yalnızca gerekliyse yöneltilir ama siz bazan öyle gereksiz sorular soruyorsunuz ki arkadaşlarınız bile gülüyor. Mecit bağırmaya devam etti: Azarlamayın bizi. Soru sormaya cesaretimiz kalmıyor. Yargıcın işi gerçekten zordu, yalnızca bize değil başkana ve üyeye de deveye hendek atlatır gibi söz anlatmak zorunday- dı. Çünkü hukuk öğrenimi görmemişlerdi. . Konu Hasan Akçay tarafından (12. June 2025 Saat 01:33 PM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
iki, mahkeme, numaralı |
|
|