hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > NÜZUL SIRASINA GÖRE TEBYîNÜ'L -KUR'AN İŞTE KUR'AN ve VİDEOLARI Hakkı Yılmaz > İniş Sırası ile Sureler > 04.Müddessir Sûresi

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 23. May 2013, 05:16 AM   #1
pramid
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: Sep 2010
Mesajlar: 842
Tesekkür: 191
555 Mesajina 1.178 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
pramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud of
Standart Müddessir Suresindeki 19

"Sekar: Ateşte Peki̇şen Tablet ve Müddessir Suresi’nin Gizli Hafızası"



---


Saygıdeğer Okuyucular,


Bugün sizlerle, Kur’an’ın gizemli ve bir o kadar derinlikli bir suresi olan Müddessir Suresi üzerinden, tarihsel, yazınsal ve vahyî bir iz sürmeye çalışacağız.


Kur’an’da geçen “üzerinde on dokuz vardır” ifadesi, çoğu zaman mistik ya da matematiksel bir diziyle ilişkilendirilmiştir. Ancak biz bu ifadeyi, Mezopotamya uygarlıkları bağlamında yeniden yorumluyoruz. Zira, bu coğrafyada yazı, kil tabletler üzerine yazılırdı. Tabletler önce kurutulur, ardından ateşte fırınlanarak kalıcılaştırılırdı.


Bu süreç, Kur’an’da Sekar olarak geçen, yakarak ortaya çıkaran ve hiçbir şeyi bırakmayan anlamlarına gelen ateşi bize hatırlatıyor. İşte burada, levvâha ve beşer kelimeleri devreye giriyor. Çünkü “levvâha” sadece cehennem değil; yüzeyi kavrulmuş bir yazı levhası, yani pişmiş bir tablet olabilir.


Ve 30. ayet diyor ki:


"Üzerinde 19 vardır."



Peki neyin üzerinde? Önceki ayetlerle bağlantılı olarak baktığımızda bu "üzerindeki" şeyin bir yazı yüzeyi, bir levha, yani vahyin yazıldığı bir form olduğu düşünülebilir.


Tarihi verilere göre Akatça, Musa döneminde bölgede kullanılan yazı diliydi ve bu dilde 19 sessiz harf bulunmaktaydı. Tevrat’ın ilk hali işte bu alfabe ile yazılmış olabilir. Kur’an’da A’râf Suresi 145. ayette diyor ki:


*“Musa için öğütten ibaret olan her şeyi levhalara yazdık…”



İşte bu levhalar, belki de ateşte pişirilerek kalıcılaştırılmış kil tabletlerdi. Üzerindeki 19 harf, sadece bir sayı değil; bir bilgi taşıyıcısıydı. Bilgiyi taşıyanlar kimdi?


Kur’an cevap veriyor:


“Ateşin sahiplerini sadece melekler yaptık…”

(Müddessir 31)




Evet, burada geçen “melek” kelimesi çoğuldur. Ve bu melekler, sadece fiziksel güçler değil, ilahi düzenin bilgi taşıyıcılarıdır.


Peki melekler neyi taşır?


Harfleri. Çünkü harfler, bilginin yapıtaşıdır. Harfler olmadan vahiy olmaz, kitap yazılmaz, mesaj iletilmez.


O halde şöyle diyebiliriz:


Harfler, Allah’ın Melik sıfatının yönettiği evrende görevli olan meleki güçlerin birer sembolüdür.



---


Bu noktada harf, melek ve melik arasında kurulacak bir üçgen; bize Kur’an’ın hem görünür yazı boyutunu, hem de gizli bilgi taşıyıcı sistemini kavratır.


Müddessir 31. ayette bu sayıların kitap ehlinin imanını arttıracağı söylenir. Bu çok çarpıcıdır. Zira burada Kur’an değil, doğrudan üzerinde 19 olan bir şey kitap ehli için bir iman vesilesidir.


Peki, kitap ehlinden Yahudi ve Hristiyanlarca da kabul edilen tek kitap nedir?


Tevrat.


Tevrat'ın ilk şekli, bu Mezopotamya yazı geleneğinde, belki de tam da bu 19 harfin üzerine kuruluydu. İşte bu nedenle “üzerindeki 19” sadece matematiksel değil, vahiysel bir hafızaya işaret ediyor olabilir.



---


Ve şimdilik şunu ifade etmeliyim:


Kur’an parçalı okunamaz. Parça parça inmiştir ama bir bütün içinde anlam bulur. O yüzden Müddessir Suresi, 19 sayısını sadece bir sayı olarak değil, ilahi bilginin, vahyin, yazının ve tarihin üstüne kazındığı sembolik bir sistem olarak sunuyor.


Bu sistemin içinde ateş, levha, harf, melek, melik ve kitap ehli bir bütün olarak görünür olur.


Ve en doğrusunu Rabbimiz bilir.



MÜDDESSİR SURESİNDEKİ 1️⃣9️⃣❤️*🔥

BÖLÜM 1🔻
https://dersvekuran.blogspot.com/202...de-19-var.html

BÖLÜM 2🔻
https://dersvekuran.blogspot.com/202...9-bolum-2.html

BÖLÜM 3🔻
https://dersvekuran.blogspot.com/202...9-bolum-3.html
Eklenen Resim Ön İzlemesi
Dosya tipi: jpg 74ae24cd4ceaea3424964121e094ee2b_1304009406.jpg (14,9 KB (Kilobyte), 6x kez indirilmiştir)

Konu pramid tarafından (Dün Saat 07:09 AM ) değiştirilmiştir.
pramid isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
pramid Adli üyeye bu mesaji için Tesekkür Eden 2 Kisi:
dost1 (23. May 2013), galipyetkin (23. May 2013)
Alt Dün, 06:21 AM   #2
pramid
Uzman Üye
 
Üyelik tarihi: Sep 2010
Mesajlar: 842
Tesekkür: 191
555 Mesajina 1.178 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25
pramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud ofpramid has much to be proud of
Standart

Bölüm 2


Müddessir Suresi Çerçevesinde "19" Sayısının Semantik Derinliği ve Mezopotamya Yazı Geleneği ile Bağlantısı


Özet: Bu makalede, Kur'ân'ın Müddessir suresinde geçen "üzerinde 19 vardır" (74:30) ifadesi, klasik tefsirlerin ötesinde semantik ve tarihsel bir çerçeveyle ele alınmakta, Mezopotamya yazı dilleri ve levha geleneğiyle iliiyle ili\u015kilendirilerek yorumlanmaktadır. "Melek", "melik", "levh", "harf" ve "ateş" gibi Arapça kelimeler üzerinden geliştirilen kavramsal analizle, ayetin içerdiği sembolik doku açıklanmaktadır.



---


1. Giriş Kur'ân'ın 74. suresi olan Müddessir, içeriğinde yer alan 19 sayısı ile gerek klasik, gerekse modern yorumlarda dikkat çekici tartışmalara konu olmuştur. Bu sayının salt matematiksel bir anlamdan öte, yazı, vahiy, ateş ve melek kavramları etrafında örülü bir bilgi sistemine işaret ettiği düşünülebilir. Müddessir 30. ayette geçen "üzerinde on dokuz vardır" ("‘aleyhâ tis'ata 'aşar") ifadesinin, hem öncesindeki Sekar tasviriyle hem de ardından gelen "bunu sadece melek yaptık" ifadesiyle olan ilişkisi, ayetin yalnızca cehenneme değil, vahyin yazımsal taşıyıcılarına da işaret ettiği görüşünü desteklemektedir.


2. Ayet Bağlamında Semantik Değerlendirme


Sekar (سَقَر) kelimesi, kök itibariyle "yakıcı, kavurucu ateş" anlamı taşır. Fiil hali olan s-q-r kökü, ateşle dağlamak, yakmak gibi anlamlara gelir. Bu anlamlar, Mezopotamya'da yazının kil tabletler üzerine yazılması ve ateşte pişirilerek kalıcılaştırılması uygulamasıyla çarpıcı bir sembolik bağlantı sunar.


Levvâha (لَوَّاحَةٌ لِّلْبَشَرِ) (74:29) ifadesinde geçen "levvâha" kelimesi, l-w-ḥ kökünden gelir ve "yakıp ortaya çıkaran, kavuran, parlatan" anlamına gelir. Aynı zamanda levh (لَوْحٌ) kelimesiyle de etimolojik akrabalığı vardır. Bu da Müsâ'ya verilen levhalarla (A'râf 145) bağlantı kurmamıza imkân tanır.


Beşer (بَشَر): Ayetteki "beşer" kelimesi, hem insan anlamına gelir hem de insanın dış derisi, yani "yüzeyi" ifade eder. Bu da levvâhanın yaktığı şeyin bir yazı yüzeyi olabileceği fikrini güçlendirir.



3. 19 Sayısının Tarihsel Bağlantısı: Akat Alfabesi Üzerinden Yaklaşım


Tarihsel olarak, Mûsâ peygamberin döneminde Mezopotamya bölgesinde yaygın olan yazı sistemi, Akatça ve Sümerceye dayanmakta olup, Akatça alfabenin 19 sessiz harften oluştuğu bilinmektedir. Bu bilgi, Müddessir suresindeki "üzerinde 19 vardır" ifadesini klasik anlamdan çıkararak, "levha üzerindeki harf sayısı" olarak yorumlamaya olanak tanır. Bu durumda, cehennem tasviriyle birlikte gelen levvâha ve beşer ifadeleri, yazının fiziksel ortamı olan kil tabletlerin ateşte pişirilerek kalıcılaştırılmasını ima eder.


4. Melek, Melik ve Harf: Kavramsal Bir Bağlantı


Melek (مَلَك) ve Melik (مَلِك) kelimeleri, Arapçada aynı m-l-k kökünden türemiştir. Melik, yönetici; melek ise bu yönetimin emrindeki elçi kuvvetler, yüretici ilkeler olarak tanımlanabilir. Kur'an'da meleklerin bilgi taşıdığı, vahyi ulaştırdığı ve yazım kaydı yaptığı açıkça belirtilir (Abese 15–16).


Bu durumda, harfler ilahi vahyin yazımsal taşıyıcıları olarak, Allah'ın Melik sıfatı altında yönetilen Melekîmsi semboller olarak okunabilir. İlahi mesaj, hem meleklerce taşınmakta hem de harf harf ışıklanarak yazılmaktadır.



5. Kitap Ehli Bağlamı: 31. Ayetteki Vurgu


Müddessir 31. ayette, 19 sayısının kitap ehlinin imanını artıracağı belirtilir:


> "...Kendilerine kitap verilenler kesin olarak inansın, iman edenlerin de imanları artsın diye..."




Bu vurgu, sadece Kur'an ehlini değil, Yahudi ve Hristiyanları da kapsar. Tevrat'ın Musa'ya levhalar şeklinde verilmesi, bu levhaların üzerindeki yazının 19 harfli bir sistemle kaydedilmiş olabileceği ihtimalini gündeme getirir. Bu, hem vahiy geleneğinin ortak paydasını, hem de tarihsel ışığın Kur'an'da yansımasını gözler önüne serer.


6. Sonuç


Müddessir Suresi'nin 30–31. ayetleri, klasik cehennem yorumu ile sınırlandırıldığında birçok sembolik anlam göz ardı edilmektedir. Bu makale, "üzerinde 19 vardır" ifadesini, Mezopotamya yazı tarihine, kil tablet geleneğine ve Akatça harf sistemine dayalı olarak yeniden değerlendirmekte; melek-harf-melik üzerinden bir bilgi metafiziği inşa etmektedir. Harfler, melik olan Allah'ın yönetimindeki melekîmsi kodlardır; levh ise bunların yüzeye vurduğu yerdir. En doğrusunu elbette Allah bilir. Ancak bu yorum, hem tarihsel hem de kavramsal tutarlılık arayanlar için anlamlı bir kapı aralamaktadır.




www.dersvekuran.blogspot.com
pramid isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
pramid Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
dost1 (Bugün)
Cevapla

Bookmarks

Etiketler
müddessir, suresindeki, üzerinde 19 var


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Hanifler - Kuran odaklı gerçek din islam