![]() |
|
![]() |
#1 |
Uzman Üye
Tesekkür: 191
556 Mesajina 1.179 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
🔥 Ateşe Atılan Beden Değil, Sistemdi!
İbrahim Nebi deyince aklına gelen ilk sahne nedir? Muhtemelen: "Onu yaktılar!" Ama Kur’an'da İbrahim’in ateşe atıldığına dair tek bir açık ifade yok. 📖 Enbiyâ 21/69: “Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol!” Burada "ateş" kelimesi mecaz anlamda da okunabilir: Toplumun öfke ateşi, zulüm düzeninin cehennemi. Ve Allah bu "yakıcı atmosferi", İbrahim’in hakikati haykırışıyla etkisiz hâle getiriyor. Yani: Ateşe atılan, bedeni değil; yakılmak istenen fikirleri, tevhid çağrısıydı! 🔥🕊 --- 🏛️ Putları Kırmadı, Sistemi Parçaladı Kur’an’da anlatıldığı gibi o baltayı eline alıp putları mı kırdı sadece? Hayır, daha ötesi var. 📖 En‘âm 6/74-79 ve Enbiyâ 21/52-67 İbrahim’in asıl savaşı taş putlarla değil, gök cisimlerini tanrılaştıran bir düşünceyle, kültürel bir hegemonyayla, ataların dinine körü körüne bağlılıkla idi. Yani İbrahim: “Güneş ilah değildir,” “Ay sizin kaderinizi belirlemez,” “Putlar size hiçbir fayda sağlayamaz!” diyordu. Putları kırması, bir eylemden çok bir ilandı: “Ben, sizin dininize karşıyım. Ben, hanîfim. Yüzümü yalnızca O’nu yoktan var edene döndürdüm!” 🛕 Kâbe’yi İnşa Etmedi, Bozulan Bilinci Onardı Kur’an’da Kâbe’yi İbrahim’in inşa ettiği söylenir (Bakara 2/127). Ama burada dikkat çekici olan: "Beyt’i yükselttiği" ifadesidir. Bu, fiziksel bir bina yapımından çok, **“tevhid düşüncesinin yeniden ayağa kaldırılması”**dır. Beyt = Toplanma yeri Kıble = Odak İbrahim, yönü yeniden tevhîde çevirdi. 👣 İbrahim’in "Milleti" Nedir? Kur’an’da defalarca “millet-i İbrahim” denir. Ama bu bir ırk, bir kabile, bir soy değildir. 👉 Bu bir zihinsel tutum, bir duruştur: 🎯 “Yalnızca Allah’a teslim olan bir hanîf olmak.” İbrahim’in milleti, kalabalık bir topluluk değil, hakikate tek başına yürüyebilen bireylerin duruşudur. Bu yüzden Kur’an şöyle der: 📖 Nahl 16/120: “İbrahim gerçekten ümmet idi...” Tek başına bir ümmet, çünkü özü korudu, ilkeleri taşıdı. 🛑 Babasına “İstifâr” Etmesi, Ona Dua Ettiği Anlamına Gelmez! Kur’an’da "İbrahim babası için istiğfar etti" denir. Ama hemen ardından şunu da vurgular: 📖 Tevbe 9/114 “İbrahim’in istiğfarı sadece söz vermesinden dolayıydı... ama onun Allah düşmanı olduğunu anlayınca ondan uzaklaştı.” Yani: İbrahim, kişisel akrabalık ile tevhid davası arasında bir tercih yapmış, şirki savunan babasını terk etmiştir. 🧭 Hz. İbrahim’in Yolu = Yalnızlık + Duruş + Hakikat Arayışı İbrahim Nebi’nin yolu: Sorgulayan (gök cisimlerini sorguladı) Karşı çıkan (atalar dinini reddetti) Sembol kıran (putları yıktı) Sistemi inşa eden (tevhidi bina etti) Tek başına ümmet olan bir yolcunun yoludur. 🔚 Sonuç: İbrahim, tarihî bir figür değil; zihinsel bir başkaldırıdır. İbrahimleşmek, toplumun din kalıplarını, ataların kutsallaştırılmış sistemini, görünmez putları tek tek sorgulamaktır. Ve bu yüzden Kur’an çağırır: 📖 “Millet-i İbrahim’e uy!” (Âl-i İmrân 3/95) https://dersvekuran.blogspot.com/202...-portresi.html |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
nebimizin, portresi, İbrahim |
|
|