hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Kur’an

Seçenekler Stil
Alt 8. June 2010, 01:34 PM   #9
dost1
Site Yöneticisi

dost1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 3.618
1.093 Mesajina 2.442 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 100000
dost1 is on a distinguished road

Selamun Aleykum! Değerli Bob Kardeşim!

Alıntı:
bob Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Halukgta kardeşim,
Sizi tanımıyorum. Ama size ortak paydamız nedeniyle kardeşim demeyi uygun gördüm.

Sizinle benim Kuran'a bakışımızda temel farklılıklar var. Temel, çünkü, henüz sizinle neyin muhkem neyin müteşabih ayet olduğu konusunda bile hemfikir değiliz.

Bana göre müteşabih, ne ilimadamları tarafından zamanla bulunacak ayetlerdir, ne de namaz ve oruç vakitleri muhkem ayetlerdir.

Muhkem ayetler üzerinde ihtilaf olamayacak, açık,kesin,değişmeyecek ayetlerdir. Örneğin, evrensel ahlak kuralları ve evrenin görünen ayetleri.

Müteşabih olanlar ise, sembolik, mecazi, batıni ve içiçe anlamlar içeren ayetlerdir. Bu konu, böyle anlaşılmadığı için, islam dünyasında herhangi bir konuda dahi uzlaşı yoktur.

Bugün,bu site gibi islami sitelerde birçok örneğini gördüğümüz, iblis aslında nedir, şeytan aslında nedir, melekler nedir, ruh nedir, cin nedir,cennet nedir vs. gibi konuların tartışılıyor olmasının nedeni Kuran'ın apaçık olması, her okuyanın bundan kendince nasiplenmesi vs. değildir. Bu konular, kendini ancak bilgi ile donatmış, üzerinde düşünen, araştıran kişilere açılacaktır. Müteşabih budur.

Yoksa, Kuran, ilimadamları tarafından ileride keşfedilecek, örneğin, evrenin genişlemesi, büyük çatırdı gibi müteşabih olarak tanımlanan konuları haber veriyor değildir.
Allah razı olsun. YAzınızın aklıma düşürdüğü ayeti paylaşmak istedim.
Ali İmran;7: "HUvelleziy enzele aleykel Kitabe minhu ayatun muhkematun hünne Ümmül Kitabi ve uharu müteşabihat* fe emmelleziyne fi kulubihim zeyğun feyettebiune ma teşabehe minhübtiğael fitneti vebtiğae te'viylih* ve ma ya'lemu te'viylehu illAllahu, ver Rasihune fiyl ılmi yekulune amenna Bihi küllün min ındi Rabbina* ve ma yezzekkeru illâ ulul elbab"

O , Kitab’ı sana inzal etti. Ondan ayetler muhkemdirler; ki onlar Ümmül’Kitab/ Kitab anası/Kitab’ın aslı dır. Ve diğerleri ise müteşabihdirler. Amma kalplerinde zey’ /maksattan dönmüşlük, seçememezlik, perde olanlar, fitne isteyerek ve onun te’vilini arzu ederek ondan müteşabih olanına tabi olurlar. O’nun te’vilini ancak Allah ve ilim’de rasih/derinleşmiş, araştıran inceleyen olanlar bilir. şöyle derler: “O’na iman ettik/güvendik; hepsi Rabbimizin indindendir”. öz akıl sahiplerinden başkası tezekkür edemez.

İman ile bilgi konusuna çok kısa bir örnek vermek istiyorum.
İman, güvenmek ve bu güvene dayalı inançtır. Bilgi ise iman edilen şeyin görülmesidir.

Bob Kardeşim bana :
-"Benim evim var." der.
Ben,Bob Kardeşime güvenirim ve "Bu sözüne iman ettim." derim.
Bob Kardeşim: İşte bu ev benim" diyerek gösterdiğinde ve eve girdiğimizde o sözkonusu olan ev benim için iman olmaktan çıkmıştır bilgiye dönüşmüştür.

Kusursuzluk sadece Allah'a mahsusdur.
Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sevgi,saygı ve muhabbetle.
Allah'a emanet olunuz.
Miralay (9. June 2010)

Bookmarks

Etiketler
anlaşılır, bir, gerçekten, kitapmıdır, kuran, zor