hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Melekler'e İman > Meleklerin Durumu

Seçenekler Stil
Alt 13. October 2012, 08:52 AM   #141
ates demir
Guest

Andina bagli kalanlara sadık, and/yemin ehli sahibleri, ashabul meymene denir.

Andinı bozanlara, andina sadık olmayanlara ashabul meşeme denir.

Sıratel müstakim ve ona bağlı ip imgelemesi Allah in ipi imgelemesidir. Allah ın uzattığı ipine

sımsıkı bağlı olmak sıratel mustakime giden yoldur. Kuranda bunu işaretler. Kuranın
vahiy olduguna ise şüphem yoktur.
Alt 13. October 2012, 09:17 AM   #142
aorskaya
Uzman Üye

Tesekkür: 110
268 Mesajina 414 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
aorskaya will become famous soon enoughaorskaya will become famous soon enough

Alıntı:
Fers Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
adem ne için halef tayin edildi...
Alıntı:
hiiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
melek; meleke, organ...

İnsanlara secde eden melekler, insanın melekeleridir. milyarlarca hücre (meleke) senin haberin bile olmadan nice biyoloğun doktorun yapamıyacağı şekilde sana hizmet ediyor, secde ediyorlar.
Selamlar,

Sevgili fers, sevgili kardeşlerim,

"Melek" konusunda gereğinden fazla tartışma yapıldığını düşünüyorum ve konuyu özetlemek istiyorum.

Ancak; melekten daha çok İblis ve şeytan dostlarına dikkat etmemiz gerekmesi nedeniyle ve İblis'i tanıyabilmek, anlayabilmek ve tedbir alabilmek için meleklerle ilgili olarak bu kadar detay anlatımlara katıldığımı bildirmek isterim.

Meleklerin ve iblisin, insanlardan önce yaratıldığını, bu nedenle insana ait bir unsur olamayacağını, bu nedenle İblis'in kuranda geçen ipucuna göre anlaşılmaya çalışılmasını ve tedbirler almamız gerektiğini bir kez daha belirtmek isterim.

Rabbimizin indirdiği kitaptaki hiç bir kelamı, kelimesi boş değildir. Bu nedenle, Adem'in yaratılması, meleklere bildirilmesi, meleklerin bilmediklerini öğrendiklerinde insanı kabul edip secde etmeleri meleklerin bizlere faydalı olduğunu gösterir.

Ancak, iblisin ise insanı öğrenmesine rağmen sırf yaratılış özünde insandan üstün olmasını ileri sürerek, rabbimizin emrine karşı gelmesi ve bunu sürdürmesini, sonrasında kovulması üzerine, bizleri dosdoğru yoldan, kuran yolundan saptıracağını söylemesi nedeniyle İblis'in dostumuz olmayacağını da bilmemiz gerekir.

İblis'i umursamazlık yapmamayı, onu kendi nefsimiz vb. gibi olmayan normlara, biçimlere sokarak, tedbiri elden bırakmamayı becermek gerekir.

Şimdi, melekler ve İblis'in daha önce yaratıldıklarını, bu nedenle insandan bir parça yada insanın bir özelliği olamayacağına dair, başka hiç bir açıklamaya gerek bırakmayan şu ayetleri yazıyorum. Bu ayetlerden sonra, inşallah biz iman edenler, artık melek ve İblis ile ilgili gerçeklerin farkına vararak, tedbirlerimizi alabiliriz.

Okuduğumuz kurandan, henüz melek ve İblis'i ayrı birer yaratık olarak çıkaramamışsak, işte rabbimizin İblis'le ilgili olarak, kuran okumada istediği tek şart olan; "kovulmuş şeytandan rabbimize sığınma" duasını yapmadan, yada anlayarak yapmadan kuranı okuduğumuz sonucunu çıkarıyor ve Kuranı doğru anlamak için mutlaka İblis'in bizi tesiri altına alacak bir varlık olarak kabul edip, bu duayla rabbimizi devreye sokarak İblis'i tesirsiz hale getirmemiz gerektiğini unutmamamızı diliyorum.

ŞİMDİ HEM BİR SORUYU CEVAPLAMAYA, HEM DE KONUYU ÖZETLEMEYE ÇALIŞIYORUM:

Alıntı:
iblisin önce yaratıldığına dair ayet hangisi...
Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti. (HİCR 28-29.ayetler)

Bu ayete az bir dikkat verdiğimiz zaman, Melekler (İblis de dahil) in insandan ayrı ve önce var oldukları, insanın olumlu melekeleri yada insanın nefsi gibi olumsuz yanları olmadıklarını hemen anlarız.

Anlatımdaki, zaman kavramını doğru algılarsak, bir daha melek ve iblis'in daha önceden yaratılan ve insandan ayrı birer yaratık olduklarını sanırım unutmayız.

İnşallah, bu kısımla ilgili anlaşmzalıklar son bulur ve başka fayda sağlayacağını düşündüğümüz fikirlerimizi yazabiliriz.

Saygılarımla...
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (13. October 2012 Saat 09:28 AM ) değiştirilmiştir.
aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
aorskaya Kullanicisina Bu Mesaji Için Tesekkür Edenler:
hakikat_yolcusu (14. October 2012)
Alt 13. October 2012, 09:35 AM   #143
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
hiiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
hımmm.. canlı melek. var evet al resmi bile var

Selamlar,

Hanif olduğunu dillendiren bir kimse olarak, siz melekler konusunu kavrayamadığınızı bile göremediğinizi dert etmek yerine, bunu anlatanlara; bir kediyi resmederek daha da zora girdiğinizi görmenizi hatırlatırım.

Sizden farklı anlayanları, bilginiz ölçüsünde, yazılarla, sözlerinizle iknaya çalışın. Burada herkes, kendinden farklı anlayanları alaya almaya çalışırsa, bırakın hanifler forumunu, imansızların forumu bile olamaz.

selamlar,
aorskaya
Alt 13. October 2012, 03:11 PM   #144
Fers
Uzman Üye

Tesekkür: 0
59 Mesajina 91 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

Alıntı:
Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti. (HİCR 28-29.ayetler)
Anlatımdaki, zaman kavramını doğru algılarsak, bir daha melek ve iblis'in daha önceden yaratılan ve insandan ayrı birer yaratık olduklarını sanırım unutmayız.
sad/71
iz kaale rabbuke lil melaaiketi innii haalikun beşeren min tiinin.../ rabbin meleklere "ben tinden bir beşer halk edenim" demişti...
hicr/28,29,30
ve iz kaale rabbuke lil melaaiketi innii haalikun beşeren min salsaalin .../ rabbin meleklere "ben salsalden bir beşer halk edenim" demişti...
fe izaa sevveytuhu ve nefahtu fiihi min ruuhii fekauu lehu saacidiin.../ düzenlendiği ve bilgilendirildiğinde hemen ona secde edenler olacaklar...
ve secedel melaaiketu kulluhum ecmauune.../ sonra meleklerin hepsi topluca secdede...

rab, ben beşer halk edenim diyor, o beşer düzenlenip bilgilendirildiğinde melekler secdede olacacaklar, son ayette daha beşerin yaratıldığı bile müjdelenmeden hepsi secdede, neden...

beşer daha yaratılmadıysa/yaratılacaksa ayet 30 daki melekler neden hemen secdede, arada beşerin halk edildiğini müjdeleyen ve göremediğimiz ayeti mi var......
burada sergilenen olayların oluşması beş dakikalık işler midir, meleklerin daha önce veya ne kadar zaman önce halk edildiğini ifade eden ifade hangisi, bilgilenmek isterim...

buradaki zaman kavramlarını doğru algıladığınızdan emin misiniz....
Fers isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 13. October 2012, 09:25 PM   #145
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
sad/71
iz kaale rabbuke lil melaaiketi innii haalikun beşeren min tiinin.../ rabbin meleklere "ben tinden bir beşer halk edenim" demişti...
hicr/28,29,30
ve iz kaale rabbuke lil melaaiketi innii haalikun beşeren min salsaalin .../ rabbin meleklere "ben salsalden bir beşer halk edenim" demişti...
fe izaa sevveytuhu ve nefahtu fiihi min ruuhii fekauu lehu saacidiin.../ düzenlendiği ve bilgilendirildiğinde hemen ona secde edenler olacaklar...
ve secedel melaaiketu kulluhum ecmauune.../ sonra meleklerin hepsi topluca secdede...

rab, ben beşer halk edenim diyor, o beşer düzenlenip bilgilendirildiğinde melekler secdede olacacaklar, son ayette daha beşerin yaratıldığı bile müjdelenmeden hepsi secdede, neden...

beşer daha yaratılmadıysa/yaratılacaksa ayet 30 daki melekler neden hemen secdede, arada beşerin halk edildiğini müjdeleyen ve göremediğimiz ayeti mi var......
burada sergilenen olayların oluşması beş dakikalık işler midir, meleklerin daha önce veya ne kadar zaman önce halk edildiğini ifade eden ifade hangisi, bilgilenmek isterim...

buradaki zaman kavramlarını doğru algıladığınızdan emin misiniz....
Selamlar,

Sevgili kardeşim, bu ayetlerdeki anlatımlarda, "meleklerin ayrı yaratıklar olmadığı" şeklindeki görüşünüzü desteklemez.

hicr 28-29. ayetlerde "meleklerin ayrı bir varlık olduklarını" hiç bir şüpheye yer bırakmadan görmek mümkündür.

Siz, bu ayetleri okumanıza rağmen, nasıl oluyorda insan yaratılmadan meleklerin secde ettiklerini söyleyebiliyorsunuz, buna zorlasam bile ben yapamıyorum şahsen...

Hadi ilk ayette "yaratacağım" ifadesini yarattım olarak çevirdin diyelim. Ama ikinci ayete biraz daha dikkat edersen, "Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” ifadesini görürsün. RUHUN ÜFLENMESİ VE SECDE EDİLMESİ GELECEK ZAMANDA OLMAKTADIR.

Yukarıya alıntıladığın ayetleri, devrik cümle şeklinde değilde, olumlu cümle şeklinde yazarsan, daha iyi göreceğini düşünüyorum.

Ancak; hala eski görüşünüzü bu ayetlere destekletmeye çalışıyorsanız, bu çok zorlama olsa bile mümkün olmayacağından, daha fazla yazmaya gerek varmı diye düşünmek istiyorum...

selamlar,
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (13. October 2012 Saat 09:40 PM ) değiştirilmiştir.
Alt 13. October 2012, 11:21 PM   #146
Fers
Uzman Üye

Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

Alıntı:
Hadi ilk ayette "yaratacağım" ifadesini yarattım olarak çevirdin diyelim.
iz kaale rabbuke lil melaaiketi innii haalikun beşeren min tiinin.../ rabbin meleklere "ben tinden bir beşer halk edenim" demişti....

çalıştın ne demek hocam halikun/halk edenim/halk ediciyim...
Alıntı:
RUHUN ÜFLENMESİ VE SECDE EDİLMESİ GELECEK ZAMANDA OLMAKTADIR.
ruh üflemek, dezenlemek ne demek, onu bi açıkla...Allah ne diye önce yaratacağını sonra düzenleyeceğini en sonda ruh üfleyeceğini söylüyor, onun bir tek ol demesiyle herşey yerli yerinde en mükemmel şekliyle olmaz mı, fırında ekmek pişiren ustanın tarifinle eş mi tuttunuz yorumlarınızda...

yaratacağım ve yarattıktan sonra üflememi bekleyin ise 30. ayetteki topluca secde etmiş vaziyette olan melekler ne diye erken davrandılar öncesinde işin bitirildiğine/beşerin halk edildiğine dair ifade nerede, beş dakikada olup bitmiş misali midir bu olaylar
...

sen ne düşünürsen düşün, senin meleklerin kanatlanıp uçsun, sağdan soldan gizlice sokulsun....
Allah hikayelerle uğraşmaz, bu evreni dede korkut masallarıyla oluşturmadı, harry potter lar yok...
Alt 14. October 2012, 01:24 AM   #147
Fers
Uzman Üye

siz daha meleğin, iblisin açılımını yapmadınız, tüm melekler rablerinin azametiyle secdedeyken, emre itaat etmişken kendiside bir melek olan iblis hangi cesaretle ve akılla isyan eder izah gelmedi henüz...

yoksa melekler de mi insan gibi rable brebir görüşmüyorlar onların da kendilerine göre ekstra melekleri mi var rable aralarında iletişim kuran, o yüzden mi insan cesaretine sahip bu iblis...

insan görmediği birebir muhatab olmadığı için rabbi inkar edebiliyor, emirlerine uymama cesaretine sahip, bu iblis ne olaki insan misali tavırlarda bırak itaatsizliği tüm insanlığıda yoldan çıkarıyor....

öyle midir
bu iblis nedir, cesaretinin kaynağı ne, ne iş yapar....
Alt 14. October 2012, 03:26 AM   #148
bartsimpson
Super Moderator

bartsimpson - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tesekkür: 481
200 Mesajina 303 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 24
bartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud ofbartsimpson has much to be proud of

sevgili dost1'in "şeytanı yenmek" konusunda cin ile ilgili yazdığı açıklaması beni söyle düşünmeye itti.
tefekkür ile düşünelim bakalım ne çıkacak...

Hicr/26 Ve le kad halaknel insane min salsalim min hameim mesnûn.

Ayette insanın (görülebilen varlıkların) yaratılış şekli net bir biçimde söyleniyor.

Hicr/27 Vel canne halaknahu min kablu min naris semûm.

Burada da cinnin (görülemiyen varlıkların) yaratılış şekli net bir biçimde söyleniyor.

buraya kadar tamam... iş bundan sonra karışıyor.

Hicr/28-29 Ve iz kale rabbuke lil melaiketi inni halikum beşeram min salsalim min hameim mesnûn.

Meal : Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir insan yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

iyide ayette "insane" demiyor ki onu Hicr/26'da söyledi.

burada "beşer" diyor.

arapça bilenler hatam varsa düzeltir benim bulduğum;

Beşer: Arapça ve İbranice ortak bir kelimedir. Kuranda da Tevrat’da da söylendiği gibi kullanılır. Arapça Ş,Ra kökünden gelir. Bu kökten türeyen şera, şurra, şura, işar, şiar, beşer, aşiret, şeriat gibi kelimelerin ortak özelliği bir topluluğu ve toplu yönelimi ifade ediyor olmasıdır.

bu ayet ile birlikte takip eden ayet grubunu toplu olarak ele alalım...

Hicr/28-29 Hani Rabbin meleklere, “Ben kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş balçıktan bir "beşer" yaratacağım. Onu düzenleyip içine ruhumdan üflediğim zaman, onun için hemen saygı ile eğilin” demişti.

Hicr/30 Bunun üzerine bütün melekler saygı ile eğildiler.

Hicr/31 Ancak İblis, saygı ile eğilenlerle beraber olmaktan kaçındı.

Hicr/32 Allah, “Ey İblis! Saygı ile eğilenlerle beraber olmamandaki maksadın ne?” dedi.

Hicr/33 İblis dedi ki: “Ben, kuru bir çamurdan, şekillenmiş balçıktan yarattığın beşer için saygı ile eğilemem.”

Hicr/34 -35 Allah, “Öyleyse çık oradan, çünkü sen kovuldun. Şüphesiz hesap gününe kadar lânet senin üzerinedir” dedi.

Hicr/36 İblis: “Rabbim! Öyle ise onların tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver” dedi.

Hicr/37-38 Allah da, "O hâlde, sen vakti bilinen güne kadar mühlet verilenlerdensin" dedi.

Hitab burada bitiyor.

Geçenlerde National Geographic'te big bang sonrası an'ı inceledikleri bir belgesel izledim.

Önce herşey karman çorman bir balçık gibi plazma yapısına sahip, sonra düzene girmeye başlıyor, madde ve anti madde ayrışıyor, birbirlerine çarparak yok olmaya başlıyorlar, sonra her nasılsa başlangıçta madde ile birlikte varolan aynı miktardaki anti madde yok oluyor ve madde oluşmaya başlıyor sonrası malum bildiğimiz evren ve gezegenler oluşuyor, anti maddede evrenin bilinmeyen bölgelerine yayılıyor.

Biraz basit bir anlatım oldu belki ama ben bu ayet grubunun evrenin yaratılışını anlattığını ve düzene koyulduğunu sonra kozmik güçlerle (meleklerle) son rötüşlarının yapıldığını ama bu arada var olan anti maddeninde (şeytanın) bu oluşuma ters düşmesinden dolayı evrene yayılmasının belli bir süreye kadar uzaklaşmasının gerektiği, daha sonra bilinen bir zamanda (bizim bilmediğimiz, bu kıyamet olabilir) madde ile birleşerek yok oluşu gerçekleştireceğini anlıyorum.

meleklerin beşere secdesi madde olmaları hasebi ile oluşumu tamamlama meyillerinden dolayıdır.
şeytanın beşere secde etmeyişi ise anti madde olması yani madde karşıtı olması hasebi ile yoketme meyilinden dolayıdır.

diye düşünüyorum....

ayrıca dikkat edilirse iblis,

Hicr/36 İblis: “Rabbim! Öyle ise onların tekrar diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver” dedi.

dünyada iken bizi yoldan çıkarmakla görevli olduğu söylenen bir mahluk neden rabbinden insanların "tekrar" diriltilecekleri (önceden diriltildik mi ki) güne kadar izin istesin...

burada belirtilen hadise düşünülürse bir döngüyü işaret etmektedir. Başladı - Bitti - Tekrar başlayacak. tıpkı doğada süregelen devinim ve döngü gibi...
"topraktan geldik, yine toprağa gideceğiz" "ölüyken dirildik, sonra öldük, sonra tekrar dirileceğiz"

saygılarımla

Konu bartsimpson tarafından (14. October 2012 Saat 03:43 AM ) değiştirilmiştir.
bartsimpson isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 14. October 2012, 10:01 AM   #149
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:

çalıştın ne demek hocam halikun/halk edenim/halk ediciyim...
Selamlar,
Burada ne demek istediğini anlamadım. Yazılarımda; size, "çalıştın" diyen bir ifadem olmadığından bunu bana neden sorduğunuzu bilemiyorum.

Alıntı:
ruh üflemek, dezenlemek ne demek, onu bi açıkla...Allah ne diye önce yaratacağını sonra düzenleyeceğini en sonda ruh üfleyeceğini söylüyor, onun bir tek ol demesiyle herşey yerli yerinde en mükemmel şekliyle olmaz mı, fırında ekmek pişiren ustanın tarifinle eş mi tuttunuz yorumlarınızda...
Rabbimizin kendi söylediği bir söz değilmidir, "ruhumdan üflediğim zaman..." kısmı. Bu ayetlerde yoktu da ben mi yorumlarımda yazdım. Bu nasıl bir ayet okumadır, nasıl bir anlamadır? Rabimizin sözlerine bile, dikkat etmeden sanki benim ortaya attığım bir iddia gibi algılamanıza sebep nedir bunu düşünün lütfen.

Rabbimizin anlatımına, benim anlatımım zannıyla "fırıncı" nitelemesini yöneltmeden önce, onu anlamaya çalışın. Siz, hala aklınızdaki melek, cin, şeytan, iblis ve yaratılma kabulünüzü, ayetlere de destekletmeye çalıştığınız için, ayetleri düzgün anlamadığınızı görün.

Ayetler bize değil, biz ayetlere uymak zorundayız. Bir anlayış söz konusu olacaksa; ayetler bizi değil, biz onları doğru anlamak zorunda olmalıyız.

Söz, rabbimizin sözü olduğundan, başkaca açıklamaya aslında gerek yoktur.

Ama, ben yine de bir açıklama getirmeye çalışayım.

Bir şeyin en mükemmel şekilde yaratılması, tabiki rabbimizin ol demesiyle hemen olmaktadır. Ancak, biz insanların mükemmel biçime ulaşmayı anlayabilmesi için zaman kavramına ihtiyacı olduğundan, anlatımda zaman yer almaktadır.

İnsanın yaratılması, şekil verilmesi, ruhun üflenmesi rabbimiz için zaman söz konusu olmadan gerçekleştirilirken, bizler bu hemen oluşumu zamandan bağımsız anlayamayız. En kısa da olsa, bunun için bir zaman gerektiğini biliriz.

Alıntı:
yaratacağım ve yarattıktan sonra üflememi bekleyin ise 30. ayetteki topluca secde etmiş vaziyette olan melekler ne diye erken davrandılar öncesinde işin bitirildiğine/beşerin halk edildiğine dair ifade nerede, beş dakikada olup bitmiş misali midir bu olaylar
...

Ayetleri birbirinden kopuk anlamaya devam ettikçe işin içinden çıkamamanız, çok basit bir anlatımı bile anlatımı topluca değerlendirmemeniz yüzünden normal olmaktadır.

Bir önceki ayette; "...ruhumdan üflediğim zaman, secde edeceksiniz..." deniyorsa, bir sonraki ayettede meleklerin secde ettikleri belirtiliyorsa, iki ayeti birlikte ele aldığımızda, "melekler secde etmişlerse, demekki ruha da üflenmiş olmalıdır" diye sonuç çıkarmak çokmu zordur? Bunu düşünemediğinizi görmek yerine, ayetlerdeki rabbimizin anlatımını mı kusurlu bulacaksınız?

Şimdi yeniden, bir kez daha ayetlerin hepsini bir arada, konu bütünlüğünü bozmadan okuyarak anlamaya çalışırsanız, insanın yaratıldığını, sonra ruhun üflendiğini, yani can verildiğini, daha sonra da meleklerin secde ettiğini görürsünüz.

Alıntı:
sen ne düşünürsen düşün, senin meleklerin kanatlanıp uçsun, sağdan soldan gizlice sokulsun....
Allah hikayelerle uğraşmaz, bu evreni dede korkut masallarıyla oluşturmadı, harry potter lar yok...
İşte, şartlanmaların sizi getirdiği durumu özetleyen sözler. Senin kafandaki melek olgusu değişmeyecekse, ne diye bu kadar zamandır tartışıyorsun be kardeşim. "Ben böyle kabul ediyorum, görüşümde değişmeyecektir" desen de kendini yormasan olmazmı?

AYrıca; Melekler, sağdan soldan gizlice değil, İblis şeytanı önden, arkadan, sağdan, soldan sinsice sokulmaktadır.

Sen, Allah'ın ayetteki sözlerini bile tam kavramadan, onları benim yorumum gibi anlamaya devam edersen, o sözleri kabul etmen zorlaşır, o zamanda o sözleri rabbimize yakıştırmadığın için ayetteki bu sözler için bana "dede korkut masalları, yada harry potter" hikayeleri anlatırsın.

Kafandaki kavramlar değişmezse, değişmeyecekse yazmamıza gerek yoktur. En doğruları kendinizin kabul edip, başkalarının anlatımını ise masal olarak anlamaya devam edecekseniz, buyurun kardeşim, devam edin, sonuçta herkes kendi seçimlerinden sorumlu olacaktır.

selamlar
aorskaya
Alt 14. October 2012, 10:30 AM   #150
Fers
Uzman Üye

selam

Alıntı:
Hadi ilk ayette "yaratacağım" ifadesini yarattım olarak çevirdin diyelim.
benim yorumumda "yarattım" diye bir ifade yok..."halk edenim"...

Alıntı:
Burada ne demek istediğini anlamadım. Yazılarımda; size, "çalıştın" diyen bir ifadem olmadığından bunu bana neden sorduğunuzu bilemiyorum.
Alıntı:
hala eski görüşünüzü bu ayetlere destekletmeye çalışıyorsanız
bu ifade senin...

Alıntı:
İşte, şartlanmaların sizi getirdiği durumu özetleyen sözler. Senin kafandaki melek olgusu değişmeyecekse, ne diye bu kadar zamandır tartışıyorsun be kardeşim. "Ben böyle kabul ediyorum, görüşümde değişmeyecektir" desen de kendini yormasan olmazmı?
Sen, Allah'ın ayetteki sözlerini bile tam kavramadan, onları benim yorumum gibi anlamaya devam edersen, o sözleri kabul etmen zorlaşır, o zamanda o sözleri rabbimize yakıştırmadığın için ayetteki bu sözler için bana "dede korkut masalları, yada harry potter" hikayeleri anlatırsın.

Kafandaki kavramlar değişmezse, değişmeyecekse yazmamıza gerek yoktur. En doğruları kendinizin kabul edip, başkalarının anlatımını ise masal olarak anlamaya devam edecekseniz, buyurun kardeşim, devam edin, sonuçta herkes kendi seçimlerinden sorumlu olacaktır.
bende aynı şeyi düşünüyorum...
sizin inancınızda ki rab, kendi yarattıklarınla oturur muhabbet eder, onlar kendisine akıl verir, posta koyar, "senin kullarını şu vakte kadar şaşırtacam yoldan çıkaracam var mısın iddiaya" der misali diyaloglara girer...
ve bunların hepsi birer canlandırma, anlatım sanatı ifadelendirme olamaz hepsi yaşanmış bitmiş gerçek....

Alıntı:
AYrıca; Melekler, sağdan soldan gizlice değil, İblis şeytanı önden, arkadan, sağdan, soldan sinsice sokulmaktadır.
sizin kur an dan kopuksunuz, bu ifadeyi destekleyecek bir ayet gösterirseniz memnun olurum...

fikirlerinize karşı çıkmak adına karşılık vermiyorum, sadece bana uygun gelmeyen yorumlarınıza katılmıyorum, niyet atışmak değil tartışmak fikir alışverişi yapmak(ben öyle düşünüyorum), istem dışı iddialaşma şekline dönmesi doğaldır...

Bookmarks

Etiketler
isimlendirilmesi, kavramı, melek