![]() |
![]() |
#51 | |
Uzman Üye
Tesekkür: 0
163 Mesajina 231 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
Sevgi ile, Hasan Akcay |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Uzman Üye
Tesekkür: 105
575 Mesajina 960 Tesekkür Aldi
![]()
Saygın Hasan Bey.
Şöyle ifade edeyim. Ramazan dolunayına şahit olunduğunda ''oruç'' başlamakta.Orucun süresi kimilerine göre on gün, kimilerine göre iki dolunay araliğı kimilerine göre de ..... her ne ise. Ben diyorum ki ''avlanma yasağı'' haram ayları boyu sürdüğüne göre ve bunun başlangıcı da ramazan dolunayı olduğuna göre kişilerin on günlük veya bir aylık orucu sona ermesine rağmen hayvanların avlanıp veya kesilip yenilmesi yönünden insanların orucu, avlanma yasağı sonuna kadar devam etmiş olmuyor mu? Yani buna biz bu yönden ''oruç'' diyemez miyiz? Saygılarımla. Galip Yetkin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Uzman Üye
![]()
Olabilir ama orucun bu tarifi de Allah'in hükmü degil yalnizca beserî bir görüs. Zamanla degisebilir, tipki nasil benim görüsüm degistiyse.
Su andaki görüsüm: ORUC, yalnizca avcilarin degil, bütün inananlarin sicak dolunaydan sonra gündüzleri yemekten, icmekten, cinsel iliskiye girmekten ve kavga etmekten geri durmalaridir. Avlanma yasagi dört dolunaydir; oruc ise yalnizca 10 (on) gün. Cünkü orucun Kur'ân'î süresi olan EYYÂMEN MA'DÛDÂT iki elin parmaklari sayisinca demek. Sevgi ile, Hasan Akcay Konu Hasan Akçay tarafından (6. April 2012 Saat 04:45 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Uzman Üye
Tesekkür: 191
545 Mesajina 1.168 Tesekkür Aldi
![]()
فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُbakara 185
bu Ay şuhudda ise onu oruç tutsun... O ayı oruçlu geçirsin denmiyor mu ? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Uzman Üye
![]()
HAC İÇİN ÖNCE İLAN GEREKİR.
Hac sur. 27: İnsanlar içinde haccı ilan(ezan) et ki, gerek yaya olarak gerekse derin vadilerden gelerek, yorgunluktan incelmiş binitler üzerinde sana ulaşsınlar. İLAN SONRASI HAC AYLARI 4 AYDIR Bakara Sur. 197:Hac, bilinen aylardadır. Kim o aylarda haccı kendisine gerekli kılarsa hacda kadına yaklaşmak, kötülüğe sapmak, kavga ve çekişmeye girmek yoktur. İyilik olarak yaptığınızı Allah bilir. Azık edinin. Hiç kuşkusuz azığın en güzeli takvadır. Ey akıl ve gönül sahipleri, benden sakının. İLİM/MALUMAT AYNI KÖKTEN GELİR. Tevbe Sur. 36:Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. Eskimez din işte budur. Artık o aylar içinde benliklerinize zulmetmeyin. Müşrikler sizinle nasıl topyekün savaşıyorlarsa, siz de onlarla top yek ün savaşın. Şunu bilin ki, Allah, takva sahipleriyle beraberdir. PEKİ HAC AYLARI NEDİR ? Bakara Sur. 217:Sana haram ay ve onda savaşma hakkında soru yöneltiyorlar. De ki: "Onda savaş, büyük bir günahtır. Allah yolundan engellemek, O'nu inkâr etmek, Mescid-i Haram'a gidişi engellemek ve halkını oradan çıkarmak ise, Allah katında daha büyük bir günahtır…… HARAM AYLAR İLE MESCİDİL HARAM İLİŞKİLİDİR. Maide Sur. 2: Ey iman edenler! Allah'ın ibadet, iyilik ve güzellik alâmeti kıldığı şeylere, çarpışmanın yasak olduğu haram aya, kurbanlık hediyelere, gerdanlıklara, Rablerinden bir lütuf ve rıza niyaz ederek Mescid-i haram'a gelmiş olanlara saygısızlık etmeyin! İhramdan çıktığınız vakit avlanın. Bir topluluğun, sizi Mescid-i haram'dan uzak tutmak için sergilediği kötülük, sizi saldırganlık ve düşmanlığa sakın itmesin……. Bakara 203:Bir de sayılı günlerde Allah'ı zikredin, tekbir getirin. Bunlardan iki gün içinde dönüş için acele edene günah yoktur, geç dönene de günah yoktur; fakat korunan için. Allah'tan korkun ve bilin ki, O'nun huzurunda toplanacaksınız. Bakara Sur. 189:Sana, doğan Aylardan (HİLAL) sorarlar. De ki: "Onlar, insanların çeşitli yararları ve bir de hac için vakit ölçüleridir.Sonra hayır, evlere arka taraflarından girmek değildir. Hayır sahibi, Allah'tan çekinendir. Evlere kapılarından girin. Allah'tan sakının ki kurtulmuş kimselerden olup muradınıza eresiniz." HİLALLER AYIN BAŞLANGIÇ ÖLÇÜLERİDİR. BAKARA 189. AYET İÇİN KONU HİLALLER VE EVLERE KAPILARINDAN GİRİN ! OKUYAN ARKADAŞLARA TAVSİYEM "ASTRONOMİDE GÖKYÜZÜ EVLER" BAHSİNİ ARAŞTIRMALARIDIR. EVLERE KAPILARINDAN GİRİN. BURÇ KONULARI İLE TAHRİF EDİLSEDE ÖNEMLİ BİR KONUDUR. SİZİN İÇİN İP UÇLARI: GÖK YÜZÜ EVLERİ, NECM SURESİ UFUK ÇİZGİSİ, İLK VAHY ANI, İKİ YAY MESAFESİ, RAMAZAN AYI BAŞLANGICI, SİRİUS YILDIZI Konu pramid tarafından (6. April 2012 Saat 06:54 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Uzman Üye
Tesekkür: 105
575 Mesajina 960 Tesekkür Aldi
![]()
Sayın Hasan Bey.
''Olabilir'' cevabınız (fakat hemen ''ama''yı yapıştırmışsınız) bakın bana neyi hatırlattı. Hani Yusuf Peygamber'in yedi kurak yılı aşması var ya işte onu; bir de orucun amaç değil de araç olduğunu. Geceden yani yokluk günlerinden, varlıklı günlere geçerken'den başlayıp aydınlık müddetince-varlıklı günlerde, itidal-kavam seviyesinde kalarak artanın (beyt-ül mal'da) geceye yani yokluk zamanlarına saklanması veya geceyi-yokluğu yaşayanlara aktarılması gibi. (Hani bir deyiş var: ''Ak akça kara gün içindir.) Neyse konumuz ''kadir gecesi'' olduğundan bu kadarla yetiniyorum. Saygılarımla. Galip Yetkin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Yeni Üye
Tesekkür: 1
4 Mesajina 14 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
merhaba pramid arkadaşım seninde belirttiğin üzere 2/189 daki evlere arkalarından girmeyin ifadesi kuranda dolunayı gösteren işaretlerden biri olmayabilir yani ""evler=beyt"" ifadesi ile astronomideki 12 ev kast ediliyor olabilir.bu benim gözümden kaçan bir durum değil üzerinde çalıştığım ve düşündüğüm bir şey.
bunu bu şekilde anlarsak ne değişir? hacc ın başlangıcı için dolunayın değil her ayın 21 inden 21 ine olan ev leri esas almamız gerektiği ortaya çıkar.[bu arada ben 21 mart ekinoksunu sıcak ayların başlangıcı olarak alıyorum bu noktada hasan arkadaşla ayrılıyoruz.] bu arada ayın 21 de ""takım yıldızlarının""(burçların) evlere girmesi dünyanın presesyon hareketinden dolayı güncel bir bilgi değildir, artık burçlar farklı tarihlerde evlere giriyor. güneş-ay takvimiyle yıldız takviminin karması bir sistem önerisi olabilirmi buda bir ihtimal. RAHMAN SURESİ 5. güneş ve Ay. Hesaba bağlıdır her birinin her şeyi. 6. Çimen/yıldız ve ağaç/takımyıldız secde ediyorlar. 7. Ve gök. Yükseltti onu. Ve koydu şaşmaz ölçüyü, mizanı. 8. Azgınlık etmeyin ölçü ve tartıda, saptırmayın mizanı. 9. Ölçüyü titizlikle, adaletle koruyun ve hüsrana araç yapmayın mizanı. bu ayetlerdeki secere kelimesinin bir anlamınında takım yıldız olduğunu düşünüyorum.astronomide evlere girişin hesabı yıldızlardan ve takım yıldızlardan yararlanılarak yapılır. pramid arkadaşım 2/189 daki beyt kelimesine ev anlamının verilmesi öyle basit sadece takvim meselesiyle ilgili sonuçlar doğuran bir konu değildir çok ciddi paradigma değişikliklerini beraberinde getiren bir anlayışada sahip olmayı gerektirir. ben şahsen antik çağ astronomisi konusunda kendimi eğitmeye çalışıyorum ve edindiğim bilgiler kuran konusunda bende bir paradigma değişimine yol açtı bu konuda araştırma yapmanızı tavsiye ederim ufuk açıcı sonuçları görebilirsiniz. ip ucu diye verdiğin konuların çoğu araştırdığım ve makale yazdığım konular.çeşitli forumlardada necm suresi ve ilişkili ayetlerin astronomi gözlemi olduğuyla alakalı düşüncelerimi makalelerimi astım. Konu birkatkimolsun tarafından (6. April 2012 Saat 10:16 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
ASLINDA ÇOK BASİT. bİZLER BASİT DÜŞÜNEMİYORUZ. SORUNDA BU DEĞİL Mİ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Uzman Üye
![]() Alıntı:
Zaten ayetin en basinda sicak dolunay anlaminda sehru ramazân deniyor ve "Onda (في ه) o okuma -el kur'ân (ال قران) indirildi," deniyor. Buradaki "ه"nin ne oldugu ise Kadr 1'de aciklanmis: Biz onu "ölcü gecesi"nde indirdik -Inna enzelnahu fî leyletil kadr. Acik ve net. Indirilen odur yani o okumadir ve 29 gün 12 saat 44 dakika 3 saniye süren bir ayda degil yalnizca 1 (bir) gecede indirilmistir yani "ölcü gecesi"nde -leyletul kadr, انا انزلناه في ليل ة القدر. Sözü edilen "okuma"nin insanlarin imanini ölcüye vurup münafiklari aciga cikaran bir sûre oldugu ise Tevbe 64, 81, 86, 124, 127'den anlasiliyor. Onun indirildigi geceye ölcü gecesi anlaminda leyletil kadr denmesi bu yüzden. Özetle, sehru ramazân = leyletil kadr (sicak dolunay = ölcü gecesi) Sorunuzu cevaplamaya devam edeyim, Allah isterse. Ama buraya kadar meramimi anlatabildim mi? Sevgi ile, Hasan Akcay Konu Hasan Akçay tarafından (6. April 2012 Saat 10:09 AM ) değiştirilmiştir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Yeni Üye
Tesekkür: 1
4 Mesajina 14 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 0 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
konunun biraz dışında bir şey söyleyeyimmi dabbetül arzın dünyanın(arzın) yaptığı presesyon hareketi olduğunu düşünüyorum.
""yasak ağaçta"" yılancı takım yıldızı olabilir. dağ kelimesi bazı ayetlerde bildiğimiz anlamda dağ anlamında olmayabilir, kuranda geçen tur tarus(boğa) takım yıldızı olabilir, zeytin ve incir bir benzetme yapılmış olup(tek çekirdekli zeytin çok çekirdekli incir olmasından dolayı)yıldız(zeytin) takımına(incir)gönderme yapılmış olabilir ve daha saymadığım birçok ilişkili konu. çok geniş ve dallanıp budaklanan bir konu cesaret edipde bir makale yazamadım henüz. http://www.facebook.com/media/set/?s...11987252160502 ilgilenirsen araştırabilirsin.yukardaki link bir başlangış olabilir. NOT:aklıma gelmişken evlere kapılarından girin ifadesi doğrudan yıldızlarla alakalı olmayıp ayın dünyanın yörüngesindeki hareketlerini hesaplarken(farklı bir ay takvimi hesabı) ayın 12. evden batıp 1. evden doğmasıyla alakalı bir durumda olabilir.senetin kelimesinin anlamıyla ilgili konuşurken kısaca değinmiştim. Ay’a da bir takım evrelerle ölçü biçtik. Nitekim o eski ve eğri hurma dalı gibi döner. (36: 39) bu ifade ayın gökyüzünde evler üzerindeki hareketini ve en sonunda 1. eve geri dönüşünü tasvir ediyor olabilir. Allah ilmimizi artırsın ve kendi dosdoğru yoluna iletsin. Konu birkatkimolsun tarafından (6. April 2012 Saat 10:45 AM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
değil, elkadirin, gece, hangi |
|
|