![]() |
![]() |
#21 |
Uzman Üye
Tesekkür: 8
57 Mesajina 70 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 22 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Şimdi hatırladım ki Lokman 28 'de aynı kelime için yazışmıştık ve şu ifaden vardı:
Kur’an’a bakıldığında, bu sözcüğün “yeniden diriltme” anlamından çok, “gönderme” anlamında kullanıldığı görülmektedir. Sözcüğün “diriltme” anlamı da aslında “mezardan gönderme” anlamından kaynaklanmaktadır. Ragıp İsfahanî el-Müfredat adlı eserinde de: "el-Ba's sözcüğünün asıl anlamı, bir şeyi harekete geçirme ve yönlendirmedir. Araplar, 'Baastuhu fenbaase=Onu harekete geçirdim, o da hareket etti.' derler. Harekete geçirme, ilintili olduğu olguya göre farklı bir anlam ifade edebilir. Örneğin, 'Baast'ul-baire', 'Deveyi sürdüm' anlamına gelir. Bir ayette ise, 'Ve'l-mevta yeb'asuhumullah=Ölüleri ise Allah diriltir.' buyurulmuştur. Yani Allah, onları kabirlerinden çıkartır ve kıyamete doğru sürükler... Sözleri ile sözcüğün açılımını yapmıştır. Ben de şöyle demişim: "Biriyle veya tek başına göndermek" ve "mezardan göndermek" anlamları bendeki diğer ayetler ile uyumlu iken aşağıdaki ayetlerde sıra problemi çıkıyor: “Allah, diriltir de öldürür de.” Ali İmran 156 “diriltir de öldürür de.” Tevbe 116 “O diriltir, O öldürür.” Araf 158 “diriltir ve öldürür.” Duhan 8 “diriltir, öldürür.” Hadid 2 Gözlemime göre Kuran'da kelimelerin kendisi gibi dizilişi de bilgi içeriyor. Yukarıdaki ayetlerde önce diriltilme olduğuna göre.... "biriyle veya tek başına göndermek"... bir alemden diğerine göndermek, sonraki ölüm de geri döndürmek oluyor. "mezardan göndermek"... ise mümkün değil çünkü "mezardan gönderilen" daha sonra ölecek. Bu durumda Kehf: 11 - Bunun üzerine Biz, onların kulakları üzerine o büyük mağarada nice yıllar vurduk. 12 - Sonra da iki gurubun hangisinin, onların bekledikleri süreyi daha iyi hesapladığını bilelim diye onları [Rakim / Yazıt Ashabı’nı] gönderdik. ayetlerinde... "kulakları üzerine yıllarca vurduk" = öldürdük, uyuttuk... "gönderme" = dirilttik, uyandırdık... anlamları Arapça'da yok ama Kuran'da "gönderme" ölüm ile ilgili kullanıldığından (bir alemden diğerine) diriltme/uyandırma anlamı yüklenir diyebilir miyiz? . Konu ozkanates tarafından (28. June 2015 Saat 02:43 PM ) değiştirilmiştir. |
![]() |
![]() |
Bookmarks |
Etiketler |
lokman, soru |
|
|