hanifler.com Kuran odaklı dindarlık  

Go Back   hanifler.com Kuran odaklı dindarlık > İMAN > Melekler'e İman > Meleklerin Durumu

Seçenekler Stil
Alt 9. October 2012, 07:53 PM   #81
Fers
Uzman Üye

Tesekkür: 0
59 Mesajina 91 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 23
Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

selam

sanki bir romandaki yazıları tartışıyormuş gibi olayı basite indirgemenize şaşırıyorum...(aorskaya)

o sizin zannınız, kendi görmek istediğiniz, benle alakası yok...

meleklerle muhabbet ettiği havasını veren hiçbir kısım olmadığı ve aslında, kendi güçleri ile konuşmayacağını çok iyi bildiğiniz halde, yine de savunmak için bu yönteme başvurmanız gerçekten çok ilginç. KISSALARI MUHABBET DİYE NİTELEMEK ÜZERİNDE BİRAZ DÜŞÜNÜN LÜTFEN...(aorskaya)

Hani Rabbin, Meleklere: "Muhakkak ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti. Onlar da: "Biz seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin?" dediler. (Allah "Şüphesiz sizin bilmediğinizi ben bilirim" dedi. (BAKARA SURESİ / 30)

bu bir muhabbet hemde karşılıklı fikir alışverişi şeklinde, roman gibi gördüyseniz o size kalmış ama ben rabbin kendi emirErleriyle veya kendi güçleriyle(o ne demekse, fantastik roman kahramanı misali) bu tür bir fikir alışverişine gireceğini düşünmüyorum...

kendi güçleri ile konuşmayacağını çok iyi bildiğiniz halde...(aorskaya)

ne düşündüğümü, ne yapacağımı kestirebilen! üçüncü şahıssınız, nedir acep hikmeti...

"samimi olarak incelersen, muhabbet veya akıl alma durumunu değil, melekte olsalar bilmediklerinin olacaklarının anlatıldığını"...(aorskaya)

neden samimiyetsiz olduğumu düşünmüş havası verdin anlamadım ayrıca bu düşünceni kınıyorum...
"melekte olsalar bilmediklerinin olacaklarının" ne demek, o derece üstün varlıklar mı, mesela insandan üstünler mi...
Fers isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 9. October 2012, 08:04 PM   #82
Fers
Uzman Üye

Fers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud ofFers has much to be proud of

sebebini öğrenme isteklerini engellemez...(aorskaya)

herseferinde sorduğumu yineliyorum, peki bu öğrenme isteği olan meraklı melekler! hangi cesaretle "Biz seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin?" diyebiliyorlar, bu sanki "Allah bişey bilmez/akıl edemez/hesabını yapmamış" vari ifadelerini dile getirmelerinin ardında bu merak mı yatıyor...

Çünkü, öğrenme isteğinde olan meleklerin, insana karşı olmaları bu nedenle de rabbimize karşı çıkmaları söz konusu değildir...(aorskaya)

yani bu ifadenize göre olay sırf meraktan ibaret, öylemi...

Sizin melek kavramının, rabbimizin gücü olduğu iddianızda...(aorskaya)

ne gücü arkadaşım nedir bu güç kuvvet muhabbeti harry potter dan bahsetmiyoruz, buna cevabı az önce verdim...
şu bildiğimiz kasırga veya deprem Allah ın gücü mü yoksa oluşturduğu sistemde yerini alan planlı ince hesaplı doğal sonuçlar mı...
kasırga rabbin kendi yönlendirdiği sisteme yerleştirdiği kendi tesbihini bilen hizmetkarlardan biridir...

nur/41
e lem tera...men fiis semaavaati vel ardı vet tayru saaffaatin.../ görmez misin.....yer gök/heryerdekiler ve sıralı uçanlar...
/42
ve lillaahi mulkus semaavaati vel ardı.../ yere göğe/heryere hakim olan Allah...
/43
e lem tera...yuzcii sehaaben...yec aluhu rukaamen....el vedka yahrucu min hılaalihii.../görmez misin...sevkedilen bulutları...kümelenen...arasından yağmur çıkan...

kullun kad alime salaatehu ve tesbiihahu.../
Allah a ait salat ve tesbih bilen yağmur bırakan bulutlar...

buradaki "sıralı uçarak yağmur bırakan bulutlar" Allah ın sisteminde tesbihini, görevini bilen hizmetkarlardır...
bunlar meleke midir veya diil midir, hem nedir şu meleke veya güç/kuvvet bana yardım edin...
Alt 9. October 2012, 08:06 PM   #83
Fers
Uzman Üye

Ama yine aynı insanlardan, peygamberler, Salih kullar çıkabileceğini ise yorumlayamıyor olmalılarki, “sizin bilmediklerinizi ben bilirim” dersi, öğüdü verilmektedir...(aorskaya)

meraklı melekler "bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak" diyebilecek kadar yorum sahibiler ama içlerinden çıkacak salih kulları hesaba katamıyorlar...ilginç!!

Meleklerin her şeyden haberdar olmadıklarını ayetten hemen anlayabilecek siz sayın fers kardeşim...(aorskaya)

kahinliğe devam...

Ancak, emirleri yerine getirmekle birlikte, sebebini öğrenme isteklerini engellemez. Çünkü, öğrenme isteğinde olan meleklerin, insana karşı olmaları bu nedenle de rabbimize karşı çıkmaları söz konusu değildir...(aorskaya)

meraklılar akıl verebilecek kadar ileri gidebilirler ama en azından karşı çıkmıyorlar...

Nitekim, rabbimizde, soruları için ceza vermek yerine, her şeyi bilemeyeceklerini söylüyor...(aorskaya)

soru için ceza vermek ne demek arkadaş, bu rab anlayışı cezadan ibaret midir...

o sizin kendi hayal ürününüz diyerek yineliyorum...

bizzat rabbimizin özellkikleri söz konusu iken ve bu nedenle de Allah’ı bilenlerin gücüne de karşı çıkamayacakları durumu varken, aynı kimselerin, bazı ayetler için, sırf karşı çıkmak adına, insan olan peygamber yerine, onların meleklerle bildirilmesini istemelerini hatırlamanız gerekir
...(aorskaya)

ne diye melekler bildirmedi öyleyse...
Alt 10. October 2012, 09:15 AM   #84
aorskaya
Uzman Üye

Tesekkür: 110
268 Mesajina 414 Tesekkür Aldi
Tecrübe Puanı: 17
aorskaya will become famous soon enoughaorskaya will become famous soon enough

Alıntı:
Fers Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster

ne gücü arkadaşım nedir bu güç kuvvet muhabbeti harry potter dan bahsetmiyoruz, buna cevabı az önce verdim...
şu bildiğimiz kasırga veya deprem Allah ın gücü mü yoksa oluşturduğu sistemde yerini alan planlı ince hesaplı doğal sonuçlar mı...
kasırga rabbin kendi yönlendirdiği sisteme yerleştirdiği kendi tesbihini bilen hizmetkarlardan biridir...
Selamlar,

demişsinde;

Melek kavramını, rabbimizin gücü kuvveti olarak kabul eden ve ona göre açıklamalarda bulunan bir kardeşimizin yazısına verdiğim cevaba aşağıdaki eleştirel yazıyı siz yazmadınızmı?

Alıntı:
selam

kendi melekelerine; “…halife var edeceğini” söylemesi gibi mantıksız bir durum ortaya çıkar...(aorskaya)

ne kadar tuhaf dimi,
tıpkı "kendi yarattığı aciz, koşulsuz şartsız itaat etmesi gereken, kendisiyle birebir muhatab emirErlerinle muhabbet etme ihtiyacı duyması hatta fikir danışması" gibi...

Daha sonra, melekelerinin, yani güçlerinin, “rabbimizi hem şükürlerle yüceltmesi ve hem de bozgunluk çıkaracak birine gerek olmadığı” gibi rabbimize itirazında aynı tutarsızlık yeniden baş gösterir...(aorskaya)

tuhaflık devam ediyor,
bu söz onlara ait "laa ilme lenaa illaa maa allemtenaa.../ bize ne öğrettiysen o, başka bir bilgimiz yok..." ve bu söz gereğince öncesinde rableri "oturup yeryüzünde bunları şunları yapabilecek niyette bir adem yaratacağım" demiş olmalı kendilerine çünkü ademin dünyada neler yapabileceklerinden kesin bir şekilde eminler/bilgi sahibiler/haberdarlar ama buarada "kaale innii a lemu maa laa taa lemuune.../ sizin bilmediğinizi bildiğim kesin.." denmiş kendilerine, yani bilgilendirme eksik...
ve onlar/kendisiyle birebir muhatab koşulsuz şartsız itaatte olmaları gereken emirErleri anlaşılmaz bir cürretle sanki yönetim kurulu misali ve sanki yaratıcı birşeyden anlamaz da ne olacağını bilip kestiremez misali akıl vermişler...

iyide neden bütün bu muhabbet...

Son olarakta, rabbimizin kendi melekerine, yani kendi kudretine, kendi gücüne; “ben sizin bilmediklerinizi bilirim” deme durumu ortaya çıkarki, bu sıradan birinin dahi akıllıca bulmayacağı şeydir...(aorskaya)

onu da anlamıyorum, bu emirErleri/harici görünmez varlıklar neden yönetim kurulu pozisyonunda herşeyden haberdar, neden emirErlerine bunları açıklama gereği duymuş, bu muhabbete girmiş ne gereği var Allah ın koşulsuz şartsız itaatte olmaları gerekenlere şunu yapın demeleri kafi bilgi sahibi olmalarını istemesine ne gerek var....

Çünkü, Allah’a düşman olanların, onun yaptıklarına, yapacaklarına dost olmalarını beklemek saftiriklik olur...(aorskaya)

iyide, aynı şeyi emirErleri/harici görünmez varlıklar için düşünmekte öyle olur....
Şimdi, ben melek ile melekenin aynı şey olmayacağını, meleğin güç, kuvvet anlamına gelmeyeceğini açıklamaya çalışırken, sizin bunu tuhaf bulan yukarıya alıntılanan yazınızı yazmadan önce, şimdi sorduğunuz, “güç, kuvvet de nerden çıktı?” diye sormanız gerekmezmeydi?

Neden, önceden nereden çıktığını bilmediğiniz halde, öğrenmeden de yazımı tenkit ettinizki?

Tam anlamadan, düşünmeden yazdığınızımı kabul edelim sizinle ilgili olarak… Halbuki, güzel yazılarınıza tanık olan birisi olarak bunun doğru olmayacağını düşünüyorum.

Alıntı:

buradaki "sıralı uçarak yağmur bırakan bulutlar" Allah ın sisteminde tesbihini, görevini bilen hizmetkarlardır...
bunlar meleke midir veya diil midir, hem nedir şu meleke veya güç/kuvvet bana yardım edin...
Meleklerin, ayrı bir yaratık olmayıp, Allah’ın gücü, kuvveti olan özellikleri şeklinde kabul eden kardeşlerimiz var. Yani, onlara göre melekler, rabbimizin melekesi, gücü kuvveti demektir. Ben de bunun aksi yönde açıklamalarda bulunurken, siz bana muhalif olacak şekilde konuya giriş yaptınız.

Dolayısıyla, bu soruyu yazınızı yazmadan önce sormanız gerekmekteydi. Ancak, şimdi de sorulsa, sanırım ilgili kardeşlerim, bu sorunuzu cevaplayacaklardır.

Selamlar
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (10. October 2012 Saat 09:20 AM ) değiştirilmiştir.
aorskaya isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 10. October 2012, 09:27 AM   #85
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:

Alıntı:
aorskaya Nickli Üyeden Alıntı
Sizin melek kavramının, rabbimizin gücü olduğu iddianızda...
o sizin kendi hayal ürününüz diyerek yineliyorum...
Ben yazımı, melek kavramını rabbimizin gücü olarak kabul edenlere yazmıştım. Ama, siz aslında öyle düşünmemekle birlikte, o düşünceyi yanlış bulan yazıma itiraz edince sizde aynı düşünüyor görüntüsü vermiştiniz.

Ancak, melek kavramının, meleke kabul edilmesini hayali bulmanızdan aynı düşünmediğiniz görülüyor.

Sizin hayali bulduğunuz, "melek=meleke" kavramını hala savunabilenler olacaksa da , sizin meleklerin ne olduğu konusunda farklı fikirleriniz olabileceğinden, sizin "melek" ten anladığınızı da öğrenmek isterim...

selamlar,
aorskaya
Alt 10. October 2012, 09:40 AM   #86
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
kendi güçleri ile konuşmayacağını çok iyi bildiğiniz halde...(aorskaya)

ne düşündüğümü, ne yapacağımı kestirebilen! üçüncü şahıssınız, nedir acep hikmeti...
Selamlar,
"Rabbimizin, kendi güçleri ile konuşmasının gereksizliğini, bu nedenle ayetlerde bu anlatımın imkansızlığını, hemen anlayabilecek biri olduğunuzu" bana düşündürten sizin daha önceki yazılarınızı okumamdı.

Ama, buna; "ne yapacağınızı kestirme" iddiası vermeniz yanlış olmuş!

Çok akıllıca yazılar yazabilen bir kimsenin, yine bu kadar basit bir anlayışı bile "kahinlik" nitelemesiyle eleştirmesi de olabiliyormuş.

Yoksa; sıradan bir akıllı insanın bile bileceği (kendi güçleri ile konuşulmayacağı) durumunun, siz aksini yapabileceğinize inanmamızımı istiyorsunuz?

selamlar,
aorskaya
Alt 10. October 2012, 09:46 AM   #87
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
pramid Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah bizlerin hizmetkarı mıdır?
Alıntı:
aorskaya Nickli Üyeden Alıntı
Melekler, Allah'ın güçleri olmayıp, ayrı birer yaratık olunca Allah bizlerin hizmetkarımı olmaktadır da bu soruyu soruyorsun sevgili piramid kardeşim?

Bu sözünde samimi isen, böyle bir mantığa nerden ulaştığını açıklayabilirmisin lütfen?

selamlar
aorskaya
Alıntı:
Gaybı Allah bilir. Bizler Kurandan çıkarımlarımızı sunarız.
sevgili kardeşim,

Daha önceki yazınızda, melekler ayrı bir varlık olursa, rabbimizin hizmetkar gibi anlaşılacağı şeklindeki yazınıza sorduğumuz sorunun cevabı bu defa bu şekildemi olmalıydı?

1- Siz kurandan, melekler ayrı bir varlık olurlarsa, rabbimizin hizmetkar konumuna düşeceğinimi çıkarıyorsunuz?

2- Meleklerin geçtiği konularda, kuranda çok sayıda ayetler olmasına rağmen "melek" kavramını ayrı bir varlık olarak göremeyip, onları "gayb" olarakmı kabul ediyorsunuz?

selamlar,
aorskaya

Konu aorskaya tarafından (10. October 2012 Saat 09:49 AM ) değiştirilmiştir.
Alt 10. October 2012, 10:10 AM   #88
aorskaya
Uzman Üye

Alıntı:
"Allaha hizmetkar muamelesi yapar gibi "şükürler olsun" diyeceğimize; verdiği mallardan infak ederek hamdimizi gösterelim ki şükrün göstergesi olsun."

Ne kadar azdır şükreden.
Allah'ın selamı üzerinize olsun.

Sevgili kardeşim,

1-Bu yazının muhatabı olarak yazılarımı almanıza sebep nedir?
2-Sanki, bunun aksini iddia eden bir yazımımı gördün?

Asli konulara cevaplarınızı verdikten sonra, aslında olmadığı halde iddia ediliyormuş gibi böyle yazmaya sizi hangi psikoloji yönlendiriyor, bunun üzerinde düşünebilirmisiniz lütfen?

Şunu unutmayın, insanın en zayıf anı, kendisine en çok güvendiği, her şeyi bildiğini sandığı andır.

Siz de bilerek yada bilmeyerek, insanları, muhataplarınızı kategorize ederek, onlara ders verecek nitelemelerde bulunma yanlışına düşmeyin.

Ben şahsen, bırakın sizi, buradaki her kardeşimden din konusunda bir şeyler öğrenebileceksem, hepsine yenik düşmeye razıyım. Bu nedenle, şahsi nitelemeler yerine, şahsi sorgulamalr yerine, kim olduklarına bakmadan bana doğru ve mantıklı gelen neler sundukları ile ilgilenirim.

Din ciddi olgudur, şahsi kapışmalara zaman harcanmadan, alabildiğimiz kadarını almayı uygun buluyor ve herkese de öneriyorum.

Şimdi, yeniden yazınıza dönersek; elbette, her müslümanın; canı gönülden, yapabildiği en üst seviyede infaklarda bulunmasını tartışmasız doğru buluyorum. İnfak imkanına sahip olmakla birlikte, sadece kuru kuruya şükürlerde bulunanların kazanımda olacaklarına inanmaları kendilerini kandırmaktan öte bir şey olmaz.

Hem infak başta olmak üzere, yapabildiğini yapmak, hem de şükredebilmek, hamd edebilmek inşallah her daim becerebildiğimiz şeyler olması dileklerimle...

saygılarımla,
aorskaya
Alt 10. October 2012, 08:27 PM   #89
Fers
Uzman Üye

selam

Melek kavramını, rabbimizin gücü kuvveti olarak kabul eden ve ona göre açıklamalarda bulunan bir kardeşimizin yazısına verdiğim cevaba aşağıdaki eleştirel yazıyı siz yazmadınızmı?...(aorskaya)

ne kadar tuhaf dimi,
tıpkı "kendi yarattığı aciz, koşulsuz şartsız itaat etmesi gereken, kendisiyle birebir muhatab emirErlerinle muhabbet etme ihtiyacı duyması hatta fikir danışması" gibi
...(Fers)

buradaki "tıpkı" ifadesini atladınız besbelli, orada biryandan "kendi melekelerine; “…halife var edeceğini” söylemesi gibi mantıksız bir durum ortaya çıkar" ifadesine onay verirken diğer yandan sizin yorumunuzu da mantıksız bulduğumu belirttim...
yani ifademin anlamı, "alemlerin efendisi ne güçlerinle ne de emre amade varlıklarınla oturup ne yapacağı hakkında muhabbete dalmaz kaldıki bide onlardan nasihat işitecek"...

sizin bunu tuhaf bulan yukarıya alıntılanan yazınızı yazmadan önce, şimdi sorduğunuz, “güç, kuvvet de nerden çıktı?” diye sormanız gerekmezmeydi?...(aorskaya)

rabbin azametine dayalı gücü vardır elbet, evren ve ondaki muazzam sistemin idaresi o güce bağlı...
örneğin bulutları güç olarak değil sisteme ol emriyle yerleştirilen ve kendi bildiği tesbihinin dışına çıkamayan hizmetkarlar olarak düşünüyorum...

30 daki melekler "ve nahnu nusebbihu bi hamdike" tesbihini bilen nur 41 deki uçan bulutlar misali...

nur/41
e lem tera...men fiis semaavaati vel ardı vet tayru saaffaatin.../ görmez misin.....yer gök/heryerdekiler ve sıralı uçanlar...
/42
ve lillaahi mulkus semaavaati vel ardı.../ yere göğe/heryere hakim olan Allah...
/43
e lem tera...yuzcii sehaaben...yec aluhu rukaamen....el vedka yahrucu min hılaalihii.../görmez misin...sevkedilen bulutları...kümelenen...arasından yağmur çıkan...

31 ademe öğretilen isimlerden habersiz melekler, 32 deki sadece kendi tesbihlerini bilenler...

34 teki secde edenler ve iblis ademe ait...
Alt 10. October 2012, 09:41 PM   #90
Fers
Uzman Üye

Neden, önceden nereden çıktığını bilmediğiniz halde, öğrenmeden de yazımı tenkit ettinizki?...(aorskaya)

bu ifadeyi anlamadım...

Ben de bunun aksi yönde açıklamalarda bulunurken, siz bana muhalif olacak şekilde konuya giriş yaptınız...(aorskaya)

muhalif olma niyetinde değilim...

Ben yazımı, melek kavramını rabbimizin gücü olarak kabul edenlere yazmıştım. Ama, siz aslında öyle düşünmemekle birlikte, o düşünceyi yanlış bulan yazıma
itiraz edince sizde aynı düşünüyor görüntüsü vermiştiniz
...(aorskaya)

meleke kavramını rabbin gücü olarak görenlere de muhalif değilim...

Sizin hayali bulduğunuz, "melek=meleke" kavramını hala savunabilenler olacaksa da , sizin meleklerin ne olduğu konusunda farklı fikirleriniz olabileceğinden,
sizin "melek" ten anladığınızı da öğrenmek isterim
...(aorskaya)

benim hayali bulduğum melek kavramının güç olup olmadığı değil, sizin bana ait olmayan düşünceyi bana maal etmeniz...

"Rabbimizin, kendi güçleri ile konuşmasının gereksizliğini, bu nedenle ayetlerde bu anlatımın imkansızlığını, hemen anlayabilecek biri olduğunuzu" bana düşündürten sizin daha önceki yazılarınızı okumamdı...(aorskaya)

eyvallah, bende onu diyorum...
ne kendi güçleriyle nede enerji ya da başka bir boyut neyse o formda olduğu düşünülen itaatkar varlıklarla fikir alışverişi şeklinde bir dialog içerisinde olunduğunu düşünmüyorum...

yanlış yorumluyor olabilirim belki de siz haklısınız, kim bilir belkide hepimiz yanılgıdayız...

Bookmarks

Etiketler
isimlendirilmesi, kavramı, melek